העיר טורונטו
העיר טורונטופלאש 90

ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, ערכה היום (שלישי) ישיבת הוקרה לתרומת יהודי קנדה.

לדברי יו"ר הוועדה, אברהם נגוסה (הליכוד) "לשתי המדינות יש מאפיינים רבים משותפים, כמדינות הגירה רב-תרבותיות, בעלות ערכי שלום, חופש וזכויות אדם.

"ראש הממשלה הנוכחי, ג'סטין טרודו, הצהיר על 'היותה של ישראל בת-ברית וידידת אמת של קנדה, הוא מתבטא כנגד אנטישמיות ותנועת החרם, ובעד חקיקה הצהרתית נגד החרם בה תמכו הן מפלגת השלטון והאופוזיציה. כמו-כן שיגר ראש הממשלה טרודו ברכה מצולמת לטקס הפתיחה של המכביה בה ציין כי השנה אנו מציינים 50 שנה לאיחוד ירושלים. אמירה מאד ייחודית לראש ממשלה קנדי".

יהדות קנדה היא כיום הקהילה היהודית הרביעית בגודלה בעולם, כ-390 אלף יהודים, המהווים כ-1.1% מהאוכלוסייה, ורוב היהודים מתגוררים בערים טורונטו ומונטריאול. יהודים החלו להגיע לקנדה החל מסוף המאה ה-19, בעיקר ממזרח אירופה, וזכו לשוויון זכויות מלא. כ-38% מיהודי המדינה, כ-17,000, התגייסו לשרות צבאי במלחמת העולם השנייה, 429 נפלו בקרבות, וכאלפיים מהם זכו בעיטורים גבוהים. מאז תחילת המאה שעברה, עלו לארץ 10,705 יהודים מקנדה.

דבורה ליונס שגרירת קנדה בישראל, הדגישה בדיון את תמיכתה המסורתית של ארצה בישראל, את תרומת היהודים לארצה בכל שטחי התרבות, המסחר, האקדמיה והמשפט, את הקשרים העמוקים בין תרבויות שתי המדינות, את שיתוף הפעולה בארגונים בינלאומיים ואת הקשר העמוק עם יהודי קנדה שעלו לארץ.

"חגגנו בשנה שעברה 150 שנה לייסודה של קנדה, אך האמת היא שיהודים רבים הגיעו לארץ זו כבר מאה שנים קודם לכן, עוד בשנת 1760. הפרלמנט הקנדי הכריז על חודש מאי, מדי שנה, כחודש המורשת היהודית בקנדה. אנו נמשיך להילחם מלחמת-חורמה באנטישמיות ובתנועת החרם, ונתמיד בהנצחת זכר השואה, בשבועת 'לעולם לא עוד'. יהודי קנדה ימשיכו להיות מוגנים ובטוחים כמו כל שאר האזרחים", אמרה השגרירה.

יוזמת הדיון, ענת ברקו (הליכוד) כיו"ר אגודת הידידות הפרלמנטרית ישראל-קנדה, הוסיפה את "הרוח הישראלית והרוח הקנדית, ואת הלהט הציוני הקיים בקהילה היהודית – בסיוע הממשל והפרלמנט. אתם ידידי-אמת שלנו, וידידות זו נוכחת בכל פורום בינלאומי ובמיזמים משותפים ברחבי העולם" וקראה לקנדה להצטרף למאבק ישראל בהתחמשות הגרעינית האיראנית, למען העם האיראני.

פרופ' צ'רלס פרידמן, הזכיר את תרומתו לישראל של יליד מונטריאול, דב יוסף, שר המשפטים והאספקה, מושל ירושלים במלחמת השחרור ומשפטן מוערך.

לדיון התלוותה תערוכה באגף הוועדות של הכנסת, המציגה את תולדות יהודי קנדה.