המזרחן פרופ' משה שרון מנתח בראיון לערוץ 7 את הפער המנטאלי בין התנהלותה של ישראל לבין ההיגיון המחשבתי המוביל את הפלשתינים בפרט ואת המזרח התיכון בכלל, ולדבריו בפער הזה טמונה ההבנה הלקויה של הישראלים את המרחב ואת הצעדים הנדרשים כדי להגיע להישגים במזרח התיכון.
"המונח שלום שהמציאו אותו בשביל השיחות שנוהלו כל השנים לחתימת הסכמים שמעולם לא התקיימו, השלום הזה הוא מונח שדומה למונחים אחרים שנוצרו כדי לרצות את עולם התקשורת המערבי. זו מילה יפה שאין לה שום ערך כשם שאין שום ערך לחתימה על הסכמים. הניירות הללו שחותמים עליהם לא שווים שום דבר וגם הערבים כשהם חותמים על הסכמים כאלה, בעיקר אלו הקוראים לעצמם פלשתינים, אין להם שום כוונה לקיים אותם. זה היה כבר בתקופת יאסר עראפת".
פרופ' שרון מתייחס בדבריו גם לאדישות בה מתייחס המזרח התיכון לפלשתינים, ואומר כי יחס מזלזל זה אפיין את היחס לפלשתינים כבר בעבר. "היחס של המצרים לפלשתינים הוא יחס רע מאוד עוד מימי אנואר סאדאת. היה אז יחס מזלזל והיחס הזה נשאר עד היום לרשות ולתביעות הפלשתיניות. מה שמעניין הוא שאבו מאזן מעונין לדבר אל האירופים, להכפיש ולקלקל לנו בכל מקום שהוא יכול. זו המטרה. המטרה היא לא לעשות טוב לעמו או לעם ישראל. הוא הרי יכול היה לעשות זאת ללא קושי, אבל המדיניות היא איך להזיק לישראל, בתקשורת הבינלאומית, באיחוד האירופי, באו"ם וכו'".
"העזתים חושבים במושגים של רגש ולא של היגיון והרגש שלהם אומר קודם כל להזיק לישראלים. הם שולחים עפיפונים רק כדי להזיק לישראלים. לא כדי להביא תועלת כלשהי. כך אומרים לי צעירים פלשתינים שאני משוחח איתם, את פלשתין זה לא שחרר אבל לראות שדות של יהודים זה תענוג...".
אל מול הגישה הרגשית הזו, מסביר פרופ' שרון, מנסה ישראל לדבר בשיח של היגיון שבשמו נחתמים הסכמים, אך מנגד אותם הסכמים מתקבלים בעיני הפלשתינים כלא יותר מאשר כלים נוספים להציק ליהודים.
על רעיון הקמת הנמל עבור העזתים, רעיון אותו מקדם שר הביטחון, אומר פרופ' שרון כי גם כאן בא לידי ביטוי הפער באופן החשיבה בין זו הישראלית לזו של הערבים. "ליברמן ופוליטיקאים אחרים חושבים בהיגיון, אם נטיב עם העזתים ויהיה להם מה להפסיד הם יתייחסו אלינו יפה, אבל הם טועים. החשיבה שלהם היא החשיבה ההגיונית שאומרת לעזתים שהם מזיקים לעצמם והנה ניתן להם נמל וסיוע הומניטארי, אבל הרגש אומר אחרת, אם תתנו חומרי בניין נשתמש בהם למנהרות, אם תשלחו סיוע הומניטארי נהרוס את המעבר היחיד שדרכו נכנס סיוע כלכלי, אם תבנו נמל אנחנו נשתמש בו להכנסת חומרי חבלה ונשק. אם נכניס דשנים גם הם ישמשו לחומרי נפץ. ההיגיון היהודי לא עובד כשהוא נתקל במטרות הרגשיות של הצד הערבי".
לטעמו של פרופ' שרון בסוגיית העפיפונים אין כל בעיה לזהות את מי שעמד מאחורי המעשים הללו. "קודם כל צריך לפגוע בהם. העפיפונים לא שונים מקסאם או כל דבר אחר".
על האפשרות הצבאית הניצבת בפני ההנהגה בישראל מציין פרופ' שרון כי כיום קיימת התנגדות עקרונית בצה"ל למהלך צבאי ועמדה זו היא המשמעותית ביותר בשיח סביב האפשרות הזו. להערכתו במקום להריץ מכבי אש לרדוף אחרי השריפות יש לפגוע במעיפי העפיפונים ולהערכתו אחרי פגיעה בעשרה כאלה העפת העפיפונים תיפסק.
באשר להתמודדות עם סוגיית הדרישה להשבת גופות חיילינו שבידי החמאס, אומר שרון כי הצעד הראשון הוא לא למסור גופות של מחבלים שמוחזקים בידי ישראל. צעד נוסף הוא ההבנה שיש בידי החמאס קלף והוא גופותיהם של החיילים וככל שישראל תקרין שהיא מעוניינת ב"סחורה" הזו מחירה יאמיר. "בהחזרת גלעד שליט יצרנו תקדים של החזרת למעלה אלף מחבלים עבור חייל אחד והם דורשים משהו דומה לזה. אין שום סיכוי שמרצונם הטוב הם יוותרו על מה שנחשב בעיניהם כקלף חשוב מאוד. ככל שנתבע את גופות חיילינו ואת שני האזרחים שלנו שנמצאים שם כך המחיר יעלה. המזרח התיכון הוא שוק".
ובגזרה הצפונית המתחממת קובע פרופ' שרון כי ישראל נמצאת כל העת בעימות עם האיראנים, אם כי עימות בעצמה נמוכה. "ברור לנו שאנחנו לא צריכים צבא אימפריאלי איראני על גבולה של ישראל כשהוא נתמך במיליציות שיעיות. זה ברור לגמרי. זה מסכן את צפון ישראל ואת כל ישראל. אם נאפשר התבססות איראנית על גבול ישראל ייווצר מצב שבו נהיה מאויימים כל הזמן ומרקם החיים שלנו ייפגע".
במציאות שכזו, הוא אומר, יש לפעול מול ארה"ב ומול רוסיה ולהבהיר את העובדות הללו באופן נחרץ לראשי שתי האימפריות הללו. "כאשר אנחנו רואים את האיראנים ואת המיליציות שלהם עם כמויות אדירות של נשק, ברור שאנחנו יכולים לעמוד בסכנה קיומית ולעמוד במלחמה מול אימפריה וזה מסוכן מאוד. לכל דורותיו של עם ישראל הסכנות הגדולות היו בעימותים מול אימפריות, כך היה עם בבל, עם אשור, רומא ויוון. אלו היו סכנות של ממש. עם מואב עמון ואדום הסתדרנו".
"אנחנו גם בקו של התנגשות עם האימפריה הטורקית שמקימה לעצמה סולטן חדש. אין לי ספק שארדואן רוצה להיות הסולטן הסוני של המדינה הסונית החשובה ביותר שהינה ערבית במזרח התיכון ויש לה היסטוריה אימפריאלית. גם כאן, חשוב לזכור שמאחורי הקלעים ישנה גם הסכנה הטורקית שאנחנו לא יכולים להעריך אותה כי יש לנו עסק עם אדם בלתי צפוי".
על המעורבות הטורקית בירושלים אומר שרון כי גם כאן מדובר בצעדים שתכליתם להשיב לאימפריה הטורקית את כבודה שנרמס בידי הכופרים במלחמת העולם הראשונה, וכעת ישנם כופרים אחרים בירושלים וזוהי ישראל. "כך ארדואן רואה את העניינים ולכן הבחישה שלו בירושלים ובכל מקום אחר שבהם הוא יכול להזיק לישראל. השאיפה הגדולה שלו היא להיות סולטן חדש של אימפריה עותומאנית חדשה".