בסדרת כתבות חדשה הנפתחת בפרק זה נסקור את אתגריה של ההתיישבות ביהודה ושומרון לנוכח חזון מיליון התושבים אותו הציבה מועצת יש"ע כיעד לשנים הקרובות.

יחד עם מנכ"ל מועצת יש"ע, שילה אדלר, נבקר באתרים שונים, נפגוש אישים שונים ונתחקה אחר סוגיות קריטיות ודרמטיות הנוגעות לעתיד ההתיישבות ביהודה ושומרון.

הפרק הראשון מוקדש לסוגיית המים, ההתמודדות של אוכלוסייה דלה והולכת עם תשתיות ישנות, אתגר הפסקות המים הארוכות והמאבק בנגע גניבות המים בידי ערביי הכפרים שסביב אתרי הקידוח.

את המסע של פרק זה אנו פותחים בכפר קוצרא שתושביו הקימו בריכת מים שכל כולה גניבת מים ממקורות ישראליים, "גניבה לאור יום", כפי שמגדיר אותה אדלר ומתריע מהפסקות מים שעוד יגיעו בעקבות התופעה.

המענה הא בריכות מים כפתרונות זמניים, פתרונות קבועים יותר הם הקידוחים והפתרונות המשמעותיים יותר הם חידוש תשתיות להולכת מים לאורך ההתיישבות כולה.

פגשנו יחד עם אדלר את מתן קרידלר, מנהל הפרויקטים של 'מקורות' ביהודה ושומרון, המתאר את התכניות העתידיות לפתרון עבור ההתיישבות. ביקרנו יחד עם מתן באתר העבודות בקו חוצה שומרון, עבודות שהן חלק מאחת התכניות הגדולות להובלת מים מאזור כפר סבא בתשתיות רחבות של 60 צול לעומת 8-24 צול, כפי שהמציאות כעת.

מתן מספר על המעורבות של 'מקורות' בתכנון פתרונות לאוכלוסייה היהודית ולזו הפלשתינית תוך דגש על מתן מענה לצרכי החקלאות באזורים הללו. אדלר מזכיר את משבר המים שליווה את הקיץ הקודם, כאשר ישובים קיבלו מים ממיכליות ובקיצוב. מתן מתאר את מערך הפתרונות שנמצאו באופן זמני כדי לצמצם את מצוקת ההתיישבות ואת המענה העמוק והמשמעותי יותר המתוכנן לעתיד.

על גניבות המים אומר מתן כי מדובר בתופעה החורזת את כלל האזורים ביהודה ושומרון והבקעה. הוא מתאר בדבריו כיצד מתבצעת הגניבה כאשר הפלשתינים מעבירים את המים אל אזורים שאינם בשליטה ביטחונית ישראלית ושם למעשה מתבצעות גניבות מים רבות שהצריכו פתרון שינתק את הקו ממנו מתבצעות הגניבות והצבת קו חדש, רחב הרבה יותר, כזה שיבלום את התופעה.

מהמפגש עם נציג 'מקורות' עברנו יחד עם שילה אדלר ללשכת שר האנרגיה והמים, ד"ר יובל שטייניץ, כאשר השאלה המרכזית היא כיצד נערכים במשרדו להמשך גידול משמעותי של ההתיישבות ביהודה ושומרון.

שטייניץ מזכיר את החלטתו של אבו מאזן להחרים את ועדת המים המשותפת, כצעד שהציב את ישראל בפני שוקת שבורה, כהגדרתו. ישראל לא יכולה הייתה לכאורה לפעול לבדה למתן פתרונות מים כאשר הרש"פ אינה מאשרת את המהלכים, בהתאם להסכמי אוסלו, "ומאז לא עשינו כלום. האוכלוסייה שלנו ושל הפלשתינים גדלה ונכנסנו למצוקה", אומר השר ומתאר את ההחלטה לפעול לבד, ללא שיתוף הפעולה של הפלשתינים.

שטייניץ תיאר את הפתרונות שניתנו, החל מקידוח אריאל ועד להנחת הקו באזור עופרים בית אריה, אך בהקשר זה הוא מטיח ביקורת לא מבולת על התנהלות מערכת הביטחון: "לצערי הרב בגלל מערכת הביטחון במקום להתחיל בדצמבר או ינואר הם אישרו לנו לחצות את מרחב הפרדה רק לפני כחודשיים – ולא הצלחתי להבין את הבירוקרטיה שלהם. שום דבר לא עזר. כשיהיה לנו את הקו הזה יהיה לנו פתרון מלא לשנתיים שלוש הקרובות. אחרי זה אנחנו מתכננים תשתיות הרבה יותר עמוקות".

עם זאת שטייניץ אינו מבטיח שלא יהיו בעיות מים בעתיד הקרוב, אך הוא משוכנע שבעיות אלה היו הרבה יותר קשות אם לא היו מתבצעים המהלכים הנוכחיים.

"נתתי הוראה לתכנן עכשיו, מעבר למבצעים המיידיים שאנחנו בתוכם, את מערכת המים מתוך הערכה שיהיו מיליון תושבים יהודיים ביהודה ושומרון. לכך אנחנו בונים את התשתיות", אומר שטייניץ ומספר כי לאחר שהודיע שלא יתייחס להחרמת אבו מאזן את הועדה המשותפת ויחל בבניית תשתיות באופן עצמאי האשימו נציגי הרש"פ אותו ברחבי העולם כמי שפועל בניגוד להסכמי המים, אך לאחר שלושה או ארבעה חודשים הבינו שאין מנוס והודיעו שהם חוזרים לועדה המשותפת. "זה מוכיח שכשאתה עומד על שלך בסוף גם הפלשתינים מגיעים".

"מעצבן אותי לדעת שהיינו יכולים לפתור את הבעיה כבר השנה. אם משרד הביטחון היה נותן את אותו אישור שקיבלנו לפני חודשיים כבר בינואר, עכשיו כבר לא הייתה בעיית מים, אז כנראה עוד השנה נצטרך להתמודד עם בעיות, אבל בשנה הבאה כבר לא יהיו בעיות", מבטיח שטייניץ.

צילום: מקורות
צילום: מקורות
צילום: מקורות
צילום: מקורות
צילום: מקורות