לקראת צום תשעה באב שיחול במוצאי השבת הקרובה עד יום ראשון בערב, מפרסם מכון פוע"ה הנחיות לנשים מעוברות, מניקות וכאלה שנמצאות בטיפולי פוריות.
מדי שנה עולות בציבור הרבה שאלות בנושא התענית שיש לקבל עליהן פסיקה רבנית והכוונה אישית על פי המקרה. מכון פוע"ה, שמהווה צינור בין רפואה ולהלכה ומביא את החידושים בנושאים הקשורים לבריאות האישה, רואה חשיבות עליונה בהדרכה נכונה לימי הצום.
הרב מנחם בורשטין. ראש מכון פוע"ה אומר, "במשך עשרות שנים אנו זוכים לקבל פניות חשובות מאנשים הזקוקים להכוונה לקראת הצום. הפניות הן חשובות כיוון שההנחיה במרבית המקרים היא שיש לשאול רב ורופא בנוגע לכל מקרה בו יש ספק, ולא לפסוק או להחמיר לבד בדיני נפשות. במהלך כל השנה אנו מקבלים כ- 250 פניות ביום במגוון רחב של נושאים הנוגעים לפוריות, הריון ולידה, טהרת המשפחה ועוד. בימים הסמוכים לתענית וביום התענית עצמו המכון ערוך לשאלות בנושא ומעמיד לטובת הפונים מענה רבני במוקד הטהרה של המכון. יהי רצון שנזכה לבניית בית המקדש במהרה בימינו אמן".
בנוסף למענה הרבני מפרסם מכון פוע"ה הנחיות עדכניות הן בתחום הרפואי והן בתחום ההלכתי הנוגעות לנשים מעוברות, מניקות ונשים הנמצאות בתהליכי פוריות.
מעוברת ומניקה
תשעה באב שחל בשבת ונדחה ליום ראשון, נשים מעוברות ומניקות באופן מעשי פטורות מהצום. ויש דעות שסוברות שככלל הן חייבות לצום.
אם כך מה צריך לעשות בפועל?
א. נראה שאם יש בכוחה – תתחיל לצום, על מנת להשתתף עם הציבור בצום, ותפסיק את הצום כאשר מרגישה שזקוקה לאכול או לשתות (אם בכוחה לצום עד חצות היום – ישנה מעלה בכך).
ב. 'מעוברת' מעיקר הדין היא אישה לאחר שלושה חודשי הריון. מכל מקום, מעוברת שסובלת מהקאות, בחילות, מיחושי ראש וחולשה, וקל וחומר בהריון בסיכון גבוה – פטורה מלצום אף מתחילת ההיריון. ולמעשה מקילים בכל אישה מתחילת ההריון.
ג. אישה שהרתה כתוצאה מהפריה חוץ גופית (IVF) – פטורה מלהתענות במשך השבועות הראשונים של ההיריון, עד להופעת דופק באולטרא-סאונד. זאת כיוון שיש חשש לסיכון מוגבר לעובר בתחילת הריון מהפריה חוץ גופית. לאחר הופעת הדופק, דינה ככל אישה מעוברת (סעיף א-ב)
ד. 'מניקה' לעניין זה הוא כאשר מניקה בפועל. אך כשאינה מניקה בפועל- החל משלושים יום לאחר הלידה צריכה לצום אם מרגישה שביכולתה לצום
ה. השנה כאשר הצום נכנס במוצאי שבת יש לערוך הבדלה לפני האכילה. אם האישה מרגישה שצריכה לאכול מיד בערב (מוצאי שבת) – תבדיל בערב, ואם צריכה לאכול ביום – תבדיל ביום (יום ראשון)
מי שמבדילה במוצאי שבת – עליה לברך ברכת הגפן, ברכת הנר וברכת המבדיל (ללא פסוקים וללא בשמים. ולכתחילה עדיף שתשמע ברכת הנר מבעלה). מי שמבדילה בבוקר – אינה מברכת ברכת הנר (כיוון שאת ברכת הנר כבר מברכים בלילה בכל מקרה, אף הצמים)
טוב תעשה אם לא תבדיל על יין/מיץ ענבים, אלא על שאר משקים שמותר להבדיל עליהם ('חמר מדינה' – כגון בירה שחורה או מיץ פירות טבעי) או שתיתן לשתות את יין ההבדלה לקטן שהגיע לגיל חינוך (מגיל 6 לערך, ועד גיל 9 שנים). אם אין משקה אחר להבדיל עליו, ואין קטן, תשתה מן היין כשיעור המינימלי ('מלוא לוגמיו', דהיינו כ-45 מ"ל) ולא יותר.
ו. כשאוכלת – מותרת לאכול כדרכה, ואין עליה חיוב לאכול פחות משיעור. אך, לא תאכל 'מעדנים' וכיו"ב.
טיפולי פוריות
א. אישה שזקוקה לקחת תרופות לצורך טיפולי פוריות (וכן שאר מי שנזקק לתרופות) מותרת לקחת תרופות שאין בהן טעם בצום, ואין הדבר נחשב לאכילה (לכתחילה בוודאי רצוי, אם אפשר מבחינה רפואית, לקחת את הכדורים לפני תחילת הצום ולאחר סיומו). אם יכולה, תיקח את התרופה ללא מים, ואם אינה יכולה, תיקח עם מעט מים – או תיקח עם מים מרים (כגון מים עם ריכוז גבוה של תמצית תה קמומיל וכד')
ב. לאישה שמטופלת בכדורים או בזריקות לשם טיפולי פוריות בכלל, עצם הטיפול אינו סיבה להימנע מהצום. אך כאשר יש אצלה חשש לגירוי יתר שחלתי, או שאר צורך שהרופא אומר שבגללו אסורה לצום – אינה צמה.
ג. מותר לבצע טיפולי פוריות לפני תשעה באב, וכל שכן בשאר הצומות, למרות שייתכן שתצטרך לאכול בצום תשעה באב.
ד. אין להימנע מלבצע הזרעה תוך רחמית והפריה חוץ גופית בימי בין המצרים ואפילו בתשעת הימים ובצומות, אך לא בתשעה באב עצמו. אם קרה ויש צורך בטיפול בתשעה באב עצמו – יש לשאול רב על כך.
המענה הרבני של מכון פוע"ה יופעל עם כניסת הצום במוצאי השבת ועד חצות. ביום ראשון בין השעות 10:00- 14:00. מספרי טלפון בהם יינתן המענה- 02-6515050 (שלוחה 5) או בנייד- 052-5910020