איום השימוש ברחפנים למטרות טרור לא נשאר בגזרת רצועת עזה. מתנקשים שיגרו רחפנים עם חומרי נפץ לעבר בימת הכבוד שעליה נאם נשיא ונצואלה, ניקולס מדורו. הרחפנים התפוצצו, שבעה חיילים נפגעו, הנשיא עצמו ניצל.
על השימוש הטרוריסטי ברחפנים שהופכים לחלק בלתי נפרד משגרת חיינו, ובעיקר על הדרכים הטכנולוגיות לניטרול רחפנים שכאלה, שוחחנו עם יוסי גופר, סמנכ"ל קבוצת 'אורד', המפתחת פיתוח משלה להתמודדות עם האיום.
"השימוש ברחפנים הפך להיות נפוץ יותר ויותר, וככל שהוא נפוץ יותר והרחפן קל להשגה במחירים זולים וטכנולוגיה מתקדמת האיום הופך לממשי", אומר גופר ומציין כי ניסיונות התנקשות במנהיגים היו כבר בעבר, ומקרה אנגלה מרקל במערכת הבחירות האחרונה הוא רק דוגמה אחת לכך. "רחפן יודע לצלם להקליט לשאת מטען ועוד. הוא הופך לפצצה מונחית במחיר של חמש מאות דולר".
גופר מספר כי בהזדמנויות שונות התריעו הוא ואחרים בפני חברי כנסת וגורמים רלוונטיים שונים על הסיכון המתעצם, ואולם המענה שקיבלו עד כה נוגע להיעדר רגולטור שיסדיר את השימוש ברחפנים. זאת לצד תחילתם של צעדים ראשונים להסדרת הסוגיה, צעדים שעד כה לא הבשילו לכדי מעשה.
על המערכת שפיתחה החברה שלו לאיתור וניטרול רחפני טרור הוא מספר: "המערכת שיודעת לזהות רחפן ממרחק של שלושה קילומטרים כבר נמצאת והיא מבצעית בכמה מדינות בעולם. בישראל זה לא נמצא כי לא הסדירו את זה ברמת הרגולטור".
"כדי למכור לגוף ביטחוני או רשמי צריכה להיות רגולציה שלא קיימת עדיין", הוא אומר ומבהיר כי הרגולטור צריך לנסח את הדרישה המבצעית מהמערכת המדוברת, לקיים מכרז שאליו יגשו חברות וכיוצא באלה, ואולם המהלכים הללו עדיין אינם מתבצעים בשטח ובפועל "ישנה טכנולוגיה קיימת שלא מתממשת".
עוד מרחיב גופר על אופן תפעול המערכת ה"יודעת לזהות את הרחפן, שזה דבר קשה בגלל הגודל של הרחפן. אמצעי הזיהוי הוא על ידי מכ"ם ואנטנות. ברגע שהעצם זוהה ננעלים עליו באמצעות מערכת אלקטרואופטית ובטווח שהמפעיל רוצה להפיל אותו הוא מפיל אותו על ידי ניטרול הקשר בינו לבין המפעיל. אפשר לעשות זאת גם באמצעות קרן לייזר שיודעת להמיס אותו".
"אנחנו יודעים לנטרל אותו מחוץ לשטח המוגן. כשיש לי טווח של שלושה קילומטרים אני יכול לנטרל אותו מעל אזור בטוח. אפשר גם לעשות 'הומינג' שמחזיר אותו הביתה, להנחית אותו במקום שאנחנו רוצים ולא במקום שבו המפעיל רוצה".
על הזיהוי והאבחנה הנדרשת בין רחפן מאיים לרחפן ידידותי, אומר גופר: "כשהרחפן מתקרב מערכת אלקטרואופטית נותנת תמונת וידאו שמאפשר לזהות מה יש על הרחפן".
כאמור, צעדים ראשונים להכנת הרגולציה הנדרשת נעשים, אך הדברים עדיין רחוקים מלהגיע לשלבי הסיום. "הקימו ועדה, הופענו בפני ועדת כנסת כזו. נתנו לאחד הגופים לתכלל את הנושא הזה, לכתוב דרישה ולתאם בין הגופים השונים", גופר מספר ומזכיר כי "רחפנים גרמו לנתב"ג להיסגר כבר פעמיים", ולמעשה האיום ברור לכל העוסקים בתחום.