שר החוץ האמריקני לשעבר ג'ון קרי יפרסם בימים הקרובים ספר חדש ובו זכרונות מהתקופה בה כיהן תחת הנשיא ברק אובמה, ובין היתר ניסה להביא להסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים.
חלקים מהספר פורסמו בסוף השבוע באתר Jewish Insider, ועולה מהם תמונה ברורה: הצמד קרי ואובמה ביקש לפנות את יהודה ושומרון, להפקיר את ביטחון ישראל ורק בזכות עמידה איתנה של נתניהו נמנעה עקירת מאות אלפי יהודים מבתיהם.
קרי מגלה כי נתניהו דחה את התכנית שהציג הגנרל האמריקני ג'ון אלן לשר הביטחון משה יעלון, לפיה כאשר ישראל תפנה את יהודה ושומרון, ארצות הברית תציב חיילים אמריקנים על הגבול הפלסטיני, בעוד צה"ל יתמקם בסמיכות ויהיה מוכן להגיב על כל איום.
"נתניהו התעקש כי צה"ל חייב להישאר לטווח ארוך על הגבול של יהודה ושומרון, וזה יישאר בגדר החלטה ישראלית. אז היה ברור לכולנו שביבי לא מעוניין בתכניות ביטחון שתכלול נסיגה צבאית אפשרית", כותב קרי בספרו החדש.
"הבנתי שזה לא קשור לביטחון. הבהרתי לו שזו התכנית הטובה ביותר, שנרקמה על ידי המוחות הצבאיים המבריקים ביותר, ואם הוא יסרב לה הוא יצור מחסום שימנע את המשך המשא ומתן. נתניהו חייך אליי ואמר שסיימנו את הדיון להיום", מתאר שר החוץ לשעבר.
קרי מציין בספרו כי נתניהו הסכים לשחרר מחבלים שישבו בכלא הישראלי עוד לפני תהליך אוסלו, במטרה לחדש את המשא ומתן עם אבו מאזן למשך תשעה חודשים. "אמרתי לנתניהו ללא תנאים מיוחדים, 'אם אתה לא מוכן לשחרר אותם, אני מבין – אבל זה לא יעבוד ואני סיימתי עם זה'. כשעימתי אותו עם יעד ברור, בפעם הראשונה הוא אמר לי, 'בסדר, תן לי לראות מה אני יכול לעשות'".
"הגישה של נתניהו הייתה 'אני פתוח לפתור את הבעיה הזאת אם אקבל את הצרכים שלי במלואם'. זה כלל את הצרכים הפוליטיים שלו עם הקואליציה", משחזר מזכיר המדינה לשעבר.
קרי ונתניהו נפגשו במלון המלך דוד בירושלים כמה ימים לאחר נאומו של אובמה בישראל ב-2013. "הוא הביט ישר לתוך עיניי ואמר לי: 'ג'ון, אני מוכן לנסות לאתגר הזה, אבל עליך לדעת שני דברים: ראשית, כולם כאן שקרנים ולאמריקנים קשה להבין זאת, ושנית - המקסימום שאוכל לתת יכול להיות המינימום שאבו מאזן יסכים לקבל'. הדברים שלו נשארו איתי לאורך זמן. הוא העלה את הרף למקומות בלתי אפשריים", מאשים קרי.
קרי גם מגלה בספרו מה עומד מאחורי החלטת אובמה שלא לממש את זכות הווטו של ארה"ב באו''ם ולמנוע את החלטה 2336 הקובעת כי ה''התנחלויות'' באיו"ש ובמזרח ירושלים אינן חוקיות.
לדבריו, ההכרזה של הנשיא הנבחר טראמפ על מינויו של דיוויד פרידמן לשגריר הבא בישראל היא זאת שגרמה לאובמה להימנע מהטלת הווטו. "טראמפ, שהיה אז הנשיא הנבחר, הכריז על חסיד של מפעל ההתנחלויות ומתנגד ידוע לפתרון שתי המדינות כשגריר החדש.
''לא יכולנו להגן על ישראל באו"ם לאחר שהפגינה באותה התקופה בוז מוחלט לתוכנית שלנו להכשיר את היישובים ורק האיצה את הבנייה ביהודה ושומרון. על אף הביקורת הקשה מצד ישראל, הרגשתי שאני חייב לפעול".