אחרי שנוטלים את ארבעת המינים בפעם האחרונה עולה השאלה הקבועה- מה אפשר לעשות עם ארבעת המינים לאחר החג?
מנהגים רבים קיימים ביחס לשימוש בארבעת המינים לאחר החג, בעוד שהמנהג הוא לשרוף את הלולב בשריפת חמץ ולהשתמש בהדסים להבדלה, האתרוגים זכו להיהפך לריבה טעימה בצאת החג. בריבת האתרוגים נקשרו סגולות רבות כגון פיריון, לידה קלה ואף הבראת קשיי דיבור, אבל, ייתכן שבימינו נוספה לסגולות אלו גם סכנה בריאותית.
על פי משרד החקלאות, כל חקלאי המבקש לרסס את שדותיו נדרש לעמוד בתקנים מחמירים של ריסוס בכמויות מוגבלות על פירות וירקות המיועדים לאכילה. תקנות אלו נועדו למנוע מהמגדלים לרסס בכמויות גדולות מדי, שעלולות לסכן את הצרכנים שעתידים לאכול את הגידולים המרוססים.
אולם, מכיוון שהאתרוגים המיוצרים בישראל לא מוגדרים כפרי מאכל אלא רק כפרי מסחרי (לצרכי מכירת ארבעת המינים), לא חלים על המגדלים שום הגבלות בריסוס האתרוגים. מכיוון שכל חרק קטן עלול לפגום בשלמות האתרוג- רוב מוחלט של מגדלי האתרוגים מרססים את שדותיהם בכמויות גבוהות בהרבה מהרגיל. אכילת האתרוג לאחר הריסוס המאסיבי עלולה להכניס לגוף רעלים שונים אשר יכולים להזיק לכל אחד, ובמיוחד לנשים בהריון.
מצד שני, יש הטוענים, שאכילת אתרוגים במינון נמוך (רק פעם בשנה) איננה מסוכנת וניתן להמשיך במסורת הקבועה על אף הריסוס. אבל, גם אם אתם בוחרים לאכול את האתרוג המרוסס, רצוי לנקוט במשנה זהירות ולשטוף את האתרוג היטב לפני הכנת הריבה. שטיפת האתרוג במים וסבון תוכל להוריד במעט את כמויות הרעלים שעליו, ואם אין צורך חיוני בכל קליפת האתרוג- רצוי אף להוריד מעט מן הקליפה ובכך להמעיט את כמויות הרעלים אף יותר.
רוצים עוד? כתבות חדשות כל יום בנוער ערוץ 7- המקום בשבילכם!