נפאל
נפאלצילום: רויטרס



במהלך 24 השעות האחרונות פעל מרכז השליטה של MAGNUS לחילוץ מטיילות בנפאל.

חילוץ אחד התבצע בגובה 5,150 מטר של מבוטחת "מנורה" בשל מחלת גבהים, וחילוץ שני של מבוטחת "פספורטכארד" בעקבות היפותרמיה חמורה בגובה 4,170 מטר.

חיליק מגנוס, ראש יחידת "MAGNUS איתור וחילוץ" אומר לערוץ 7 כי המטיילים הישראלים צריכים לדעת שעלייה על רכס ההרים הגבוה בעולם דורשת ידע.

"מדובר בטרק יוצא מן הכלל אבל צריך לקחת בחשבון את הגובה, אנשים עולים במהירות רבה מדי ונקלעים למחלת גבהים שאחד הסממנים שלה הוא היפותרמיה, איבוד של חום הגוף שזה מסכן חיים.

''אמנם לרוב המטיילים יש מכשיר איכון לוויני שלנו וזה מאפשר להציל אותם ואף לקבל הנחיות מהרופא עד להגעת הצוות הרפואי אבל במקרים מסוימים כמו בפעם הזאת לא היה מכשיר וזה היה יכול להיגמר אחרת".

מגנוס מסביר שהישראלים מעדיפים לעלות מהר ולא מבינים עד כמה זה מסוכן, "המטיילים שלנו הם על הכיפאק אבל יש העדר ידע, אני תמיד אומר בהרצאות "'לא ידעתם' זה קטלני". אז איך עולים בצורה בטוחה על הר של יותר מ-5000 מטר גובה? מתעניינים בחברות הטיולים שכולם יגידו לך שאתה צריך לעצור בדרך, להיות שלושה ימים כאן ויומיים פה, להישאר לכמה ימי הסתגלות וימי מנוחה.

''הישראלים חושבים שבטח מנצלים אותם, שרוצים מהם עוד כסף על השהות של עוד ימים והם מחליטים לעלות בבת אחת שזה מסוכן, הגוף חייב להתרגל לגבהים האלה".

לדבריו ברגע שהמטיילים יעשו עצירות הכול יראה אחרת, "הולכת לה קבוצת מטיילים ישראלים ועולה על ההר הגבוה, ואז אחד המטיילים אומר שהוא חש ברע, הם אומרים לו 'בוא נמשיך עוד עשרים קילומטר ונגיע לגאסט האוס', הם לא מבינים שעוד עשרים קילומטר גובה רק יחמירו את מצבו של המטייל שחש ברע.

''לכן הפתרון הוא גם להתחשב בחלשים, ואחד כזה אסור לו להמשיך לעלות והוא חייב לרדת ופעמים רבות ברגע שיורדים כבר מרגישים טוב יותר".

מגנוס מסביר מדוע רכס ההרים בנפאל מטוייל בעונה הזו, "להערכתי יש שם כעת יותר מאלף ישראלים, זהו רכס ההרים הגבוה בעולם שנמצא בתוך חוג המונסונים, זה לא כמו בישראל שיש אביב-סתיו-קיץ-חורף, שם יש רק שלוש עונות - עונה יבשה, רטובה וחמה. בתקופה הזאת השמים צלולים, מזג אויר נוח ונעים אבל למרות זאת בהרים הגבוהים מזג האוויר יכול להשתנות בצורה קיצונית אפילו ארבע פעמים ביום.

''הקור יכול להגיע בהרים אפילו למינוס עשרים מעלות לכן צריכים להיזהר מאוד, לוודא זמן הסתגלות תוך כדי עלייה בגובה, ולבדוק את תנאי מזג האוויר ולהגיע עם ציוד מתאים-"תרמיל בטוח''.