גידול סרטני או סתם כאב ראש?
גידול סרטני או סתם כאב ראש?צילום: iStock

בשנים האחרונות השימוש בסלולריים ובמכשירים פולטי קרינה הולך וגובר. למרות הפופולאריות של המכשירים, ישנם טענות על הבעיות הבריאותיות שעלולות להיגרם מחשיפה ממושכת לקרינה מהמכשירים. החלטנו לנסות לברר אחת ולתמיד את כל הטענות כנגד הפלאפונים ולבדוק האם כדאי לזרוק את המכשיר או שמדובר במיתוס בלבד.

המחקר בנושא הקרינה מהסלולריים הוא רחב מאוד וכולל 25,000 מאמרים ב30 השנים האחרונות, בנוסף להתערבות רבה של משרדי הבריאות ברחבי העולם.

הטענה הראשונה שהועלתה כנגד מכשירי הסלולרי היתה ששימוש מרובה במכשירים עלול לגרום ל"בישול המוח" ולפגיעה בתאים בגוף.המכשירים הסלולריים פולטים באופן קבוע גלי רדיו המקשרים אתכם עם שאר העולם. גלים אלו מייצרים חום וקיים חשש שהצמדת הפלאפון לגוף ובעיקר לראש יכולה לגרום ל"בישול המוח", בדומה לחימום האוכל במיקרוגל. טענה זו אף התחזקה בעקבות מחקר (משנת 2003) שנעשה על חולדות והוכיח שחשיפה לקרינה גבוהה גרמה למוות בתאי המוח שלהם.

מנגד, רוב מוחלט של המחקרים כיום טוען שאין כל חשש לפגיעה בתאי המוח. המחקר המתבסס על חולדות בעלות גולגולת קטנה יותר מבני האדם לא יכול לנבא האם התופעה תשפיע גם על בני אדם. בנוסף, החולדות נחשפו לרמות גבוהות יותר של קרינה מהרמות הממוצעות של המשתמשים בסלולרים. לאדם ממוצע הצמדת הפלאפון לראש תוביל להעלאת חום הגוף במעלה או שניים ולא תגרום לנזק משמעותי ידוע.

הטענות העדכניות יותר כנגד הקרינה גורסות שחשיפה לקרינה מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן. מכיוון שהמחקר כיום לא בטוח לחלוטין מהם הגורמים למחלת הסרטן, קשה לדעת האם אכן יש קשר לקרינה, אבל עדיין אפשר לבדוק את מספר החולים. המחקרים מראים שלמרות שבעשורים האחרונים השימוש בסלולרי גבר בעשרות אחוזים- לא נמצאה עלייה במספר חולי הסרטן וגם לא נמצא קשר בין מיקום הגידולים הסרטניים והמקומות בגוף הנחשפים לקרינה (כמו האוזן לדוגמא). מכל הממצאים האלו הארגון האמריקאי למלחמה בסרטן קבע שאין כל קשר מוכח בין קרינה סלולרית וסיכון לגידולים סרטניים.

בעידן המודרני הקרינה מקיפה אותנו מכל עבר
בעידן המודרני הקרינה מקיפה אותנו מכל עברצילום: iStock

אבל, למרות כל המחקרים בנושא, אף פעם אי אפשר להיות זהירים מדי. הסלולרים הולכים ומשתכללים עם הזמן וקשה לעקוב אחרי ההשפעות הבריאותיות של כל השינויים הטכנולוגיים החדשים. הסכנות של הקרינה עדיין לא ידועות לנו באופן מלא, ואחרי הכל, אפשר להישמר מהם בקלות יחסית. על מנת להוריד את החשיפה לקרינה כל שעליכם לעשות הוא להיזהר שלא להשהות את הפלאפון זמן רב מדי ליד הגוף. ניתן לשים את הסלולרי רחוק מהמיטה בלילה ולהשתמש בנרתיק צד למכשיר במקום לשים בכיס, ולהשתמש באוזניות בשיחות ארוכות.

אז יש חשש מהקרינה או שמדובר במיתוס? מוזמנים לשתף בתגובות.

רוצים עוד? כתבות חדשות כל יום בנוער ערוץ 7- המקום בשבילכם!