נתניהו עם נשיא צ'אד
נתניהו עם נשיא צ'אדצילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

לאחר ביקורו של נשיא צ'אד בישראל ולנוכח ההערכות על הידוק יחסים קרוב עם מדינות מוסלמיות ואפריקאיות נוספות שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם הד"ר יונתן פרימן, איש החוג למדעי המדינה באוניברסיטה העברית, על משמעות פתיחת הדלתות הזו לכיוונה של אפריקה ולכיוון מדינות המפרץ.

לדבריו הקשר המתהדק בין ישראל למדינות הללו מאוד דרמטי מכמה טעמים ובראש ובראשונה היות יבשת אפריקה בעל למעלה ממיליארד תושבים. "בנוסף מדובר על יבשת עם יותר מחמישים מדינות כך שיש כאן פוטנציאל לחמישים אצבעות באו"ם".

ומה לגבי המאבקים הפנימיים בתוך אפריקה? האם המאבקים הללו אינם גורמים לכך שבעוד מדינה אחת מתקרבת לישראל אויבותיה מבין מדינות היבשת תתרחקנה מישראל? ד"ר פרימן משיב בשלילה והוא גם מסביר מדוע:

"המאבק הגדול ביותר שלהם הוא המאבק לחיות. יש להם בעיות של מים, טרור ומגפות. ישראל היא מדינה אחת שהיא מעין סופרמרקט של פתרונות. זו מדינה שיכולה לתת להם מענה לכל הסוגיות האלה, והם חושבים מה יותר משמעותי עבורנו, המאבק בינינו או המאבק לחיות".

"צ'אד ומדינות נוספות, בעיקר מוסלמיות, אומרות לעצמן שצריך לתת פתרון לאזרחים שלהן, ואם יש מקום שמוכיח שללא תלות במשאבי טבע ניתן להגיע למיחזור מים ולפרה המניבה ביותר בעולם, אז כדאי לדבר איתה".

ד"ר פרימן מזכיר בדבריו כי נשיא צ'אד מצא לנכון לציין בנאומו בישראל שאינו שוכח את הסוגיה הפלשתינית ואת תמיכתו במציאת פתרון עבור הפלשתינים, אך עם זאת התובנה של ארצו ושל מדינות נוספות היא שאין לכרוך בין הדברים, ותובנה זו היא שמובילה מדינות מוסלמיות באפריקה, כמו גם מדינות במפרץ כדוגמת עומאן ואחרות, ליצירת קשר פומבי וגלוי עם ישראל.

"המדינות הללו מגיעות להחלטה מושכלת שהגיע הזמן להתקדם אל המאה ה-21 ויש מדינות שיכולות לספק את הידע והמענה. ההחלטה הזו גוברת על כל דבר אחר כמו הטענה שישראל מצורעת ונלחמת בפלשתינים וכו'. בנוסף הם רואים שישראל ממשיכה ומתקדמת למרות ההבטחות לבידוד. אנחנו עומדים לעקוף הרבה ממדינות אירופה והכוח העולה שלנו אומר למדינות האלה שכדאי להם לתפוס משהו מהעוגה הזו שישראל מייצגת. הכוח שלנו ולא החולשה גורם לעולם המתפתח לרצות לדבר עם ישראל".

באשר לצפוי בעתיד ביחסיה של ישראל עם מדינות אפריקה מעריך ד"ר פרימן כי "ביקור נשיא צ'אד הוא יריית פתיחה לגל מאוד רחב של הגעת מדינות מוסלמיות נוספות. פעם אמרו שעד שלא יהיה פתרון עם הפלשתינים לא נוכל לקשר אותנו עם העולם המוסלמי. כך נטען ביוזמת ז'נבה ששם אמרו שרק אחרי שנשלים את הפתרון עם הפלשתינים נוכל ליצור קשר עם מדינות העולם המוסלמי.

עכשיו אנחנו רואים את צ'אד כמדינה מוסלמית שתהיה חלוצה בעולם המוסלמי, ויהיו עוד מדינות, ואני מעריך שגם נתניהו יבקר בצ'אד. העולם המוסלמי לא מחכה לפתרון הישראלי פלשתיני אלא רוצה את הפתרון הישראלי לסוגיות הפנימיות שלנו".