המדריך המלא לנחקר ברשות המיסים
אנשים פרטיים ובעלי חברות יכולים להיות חשודים בעבירות מס, ועל כן הם צפויים לקבל זימון לחקירה. יש המקבלים זימון טלפוני, אחרים זימון באתר האינטרנט וישנם גם אנשים אשר מובלים ישירות לחוקרים.
במקרים אלה חש הנאשם בלבול רב ועלול לבצע מעשים שעלולים לפגוע בו. העניין הוא שגם אם זומנתם לחקירה, אין זה אומר שאתם עברייני מס, אך החוקרים יכולים בהחלט לקבוע שאתם כאלה. לפיכך, גם אם עוצרים אתכם בפתאומיות ומובילים לתא המעצר, חשוב שתדעו מה לעשות על מנת להגן על עצמכם.
לפני שנכנסים לחדר החקירות
רגע לפני שאתם נכנסים לחדר החקירות בגין עבירת מס, חשוב לדעת שברשותם של החוקרים מצוי כבר מידע ראשוני על המקרה. הם יעשו כל שביכולתם על מנת לחלץ מכם כמה שיותר מידע, ועל כן יתקבל הרושם שהם יודעים עליכם כבר הכול. מצב זה נועד להלחיץ אתכם, ולכן חשוב לשמור על קור רוח לאורך החקירה. נוסף על כך, החוקר יכול לתעד את כל דברי הנחקר, גם אם אינם נאמרו בחדר החקירות. זו יכולה להיות הערה תמימה במסדרון או במעלית, ולפיכך חשוב לשמור על זכות השתיקה.
ההתנהלות במהלך החקירה
אתם נמצאים בחקירה שתקבע את מהלך העניינים. האווירה בחקירה מלחיצה, אך אל לכם לאבד את העשתונות. חשוב לשמור על קור רוח ולהביא בחשבון את הדברים הבאים:
- לא לרצות את החוקרים – אל תנסו להיות נחמדים עם החוקרים ולרצות אותם. בסופו של דבר, חוקרים אלה הם בעלי הכשרה מקצועית בתחום ומשתפים פעולה עם רשויות המס. כל מידע שתמסרו, גם אם בתום לב, עלול לשמש כראייה נגדכם.
- אל תמסרו גרסאות שונות – לא מומלץ למסור מידע חלופי על המקרה. אם אינכם בטוחים בפרטי המקרה או לא זוכרים אותו כראוי, מוטב להגיד כי אינכם זוכרים כלל. אחרת, אתם עלולים להאשים אתכם בעדות שקר.
- בדקו את הרישומים – במהלך החקירה אתם רשאים לבדוק את תיעוד החקירה. יש לוודא כי החוקר כותב את הדברים כפי שהם נאמרו במילים שלכם מבלי לסלף. כמו כן, אם אתם מתקשים לקרוא את הכתוב מכיוון שאין ברשותכם משקפיים, יש צורך לבקש להביא משקפיים לפני החקירה. זאת משום שאם תטענו בבית המשפט כי לא יכולתם לקרוא את תיעוד החוקרים בגלל בעיות בראייה, סביר להניח שהטענה לא תתקבל.
- לא ממהרים לחתום – קראו היטב את דבריהם של החוקרים לפני שאתם חותמים על ההודעה.
תחבולות שונות שכדאי לשים אליהן לב
במהלך החקירה ישתמשו החוקרים בתחבולות מתוחכמות שנועדו לנסות ולחלץ מכם מידע או הודאה במעשה. אלה כמה מבין התחבולות הנפוצות יותר שכדאי להכיר:
- מצמידים מדובב – החוקרים ינסו לדלות מכם מידע באמצעות מדובב שהם יכניסו לתא המעצר. זה יכול להיות חוקר מנוסה או דם שאתם מכירים אשר קיבל גיבוי מהחוקרים. במקרים אלה חשוב להישמר ולא למסור מידע על פרטי החקירה שלכם, למעט לאדם אחד: עורך דין פלילי המייצג אתכם.
- מובלים עם חשוד נוסף – אם עצרו אתכם ואדם נוסף ומובילים אתכם יחד ולפתע עזבו אתכם החוקרים לבד "במקרה", אל תתפתו לחלוק מידע עם העצור הנוסף. החוקרים מתעדים את הכול.
- כל שיחה מתועדת - גם שיחות שאינן "לפרוטוקול" מתועדות על ידי החוקרים ויוצגו בסופו של דבר בבית המשפט, גם אם החוקר אומר לכם אחרת.
- ידיעות מטעות – החוקרים נוהגים להציג לכם ידיעות של נאשמים אחרים כדי לעודד אתכם לספר על המקרה. בדרך כלל אין בכך אמת.
- שאלות בגרסאות שונות – אחד השיטות המבלבלות יותר של החוקרים היא להציג את השאלות בניסוחים שונים על מנת לדלות מכם מידע נוסף, לבלבל אתכם ולהאשימכם בתשובות סותרות. במקרה זה אמרו כי השבתם כבר על השאלה הזו ואין בדעתכם לחזור על התשובה.
- הפעלת לחץ – החוקרים עלולים להפעיל עליכם לחץ כבד באמצעות צעקות, מניעת שינה, אוכל או יציאה לשירותים. חשוב לשמור על זכות השתיקה, לא לשתף פעולה עם החוקרים ולבקש להתייעץ עם עורך דין.
היום שאחרי
לאחר ששוחררתם מהחקירה אל תנסו ליצור קשר עם חשודים נוספים על מנת לתאם גרסאות. קיים סיכוי גדול שמצותתים לכם. כמו כן, על מנת להימנע ממצב של שיבוש תהליכים, יש לכתוב את שאלותיו של החוקר, את התשובות שענית ולהציג אותן לעורך הדין המייצג אתכם.