יו"ר שדולת החקלאים בכנסת, חבר הכנסת איתן ברושי (המחנה הציוני), מתייחס למצבה העגום של החקלאות בישראל.

בוועידת ישראל התשיעית לחקלאות אמר ברושי לערוץ 7 "אנחנו עומדים במקום בכל מה שנוגע לשאלות היסוד של החקלאות בישראל. ההתדרדרות במשקלה של החקלאות נמשכת והתוצאה היא החלשת ההתיישבות ואבדן הביטחון של חקלאים ברצון להישאר חקלאים".

ברושי מציין כי התבגרותם של החקלאים והיעדרו של דור חקלאים צעיר היא אחת העדויות המרכזיות למצוקת הענף, "הממשלה ממשיכה לגזור גזירות כאילו אנחנו אחראים ליוקר המחיה. גל ההתייקרויות האחרון יותר נקודה לא טובה בכל הנוגע למרכיב המזון ביוקר המחיה, למרות שאנחנו יודעים שהיוקר נובע לא מהחקלאים אלא עלויות הייצור, פערי התיווך, מהארנונה, עבודה ועוד".

"אנחנו בעיקר מוטרדים מייבוא פרוע שלא מוזיל את המחיר לצרכן אבל הוא איום גדול לחקלאי הישראלי", אומר ברושי המתאר שיתוף פעולה בין ימין ושמאל במשכן הכנסת, ועם זאת הוא סבור ששיתוף פעולה זה אינו מספיק. "החקלאות היא מימוש הריבונות. אנחנו רואים את זה גם מהמציאות בצפון וגבול עזה. אפשר להביא הרבה דברים אבל לא את האדמה שעליה אנחנו שומרים. אין מדינה בלי אדמה. את זה הממשלה לא מבינה מספיק".

בדבריו מציג חבר הכנסת ברושי דוגמאות להחלטות מוטעות של הממשלה מתוך אותה גישה הדוחקת את החקלאות. "למשל ייבוא הטונה. נלחמנו בייבוא הזה. הוזילו את הטונה אבל מי שהתעשר הוא הסוחרים".

ברושי מבקר את ההחלטה להעניק לסוחר, במקרה זה רמי לוי, את הכבוד להשיא משואה ביום העצמאות. לטעמו מדובר בהוכחה למעבר של הממשלה משחיטת פרות קדושות לסגידה לעגל הזהב.

לטעמו של ברושי אמנם קיימת שחיקה במעמד החקלאות, אך כאשר הממשלה מעוניינת היא יכולה להשקיע ולשנות מציאות. בהקשר זה הוא מזכיר את הבניה ביהודה ושומרון ואזורים אחרים.

"צריך לזכור שיש בישראל יותר קשיים, מכשרות ומע"מ, מרכיב גדול של ייבוא מזון ועלויות גבוהות של מים ועובדים. יש כאן תמונה כללית לא טובה. יש דברים שהממשלה קידמה אבל בנושא החקלאות אנחנו במשבר גדול, והחשש הוא שנעבור את הגבול שאין ממנו חזרה".

"החברה הישראלית רוצה את החקלאות, את המזון הבריא והטרי, את השטחים הירוקים והפתוחים, להשאיר את השוק המקומי לכוחות המקומיים. תארו לכם מחסור בחלב או בירקות במצב מלחמה. זה לא הגיוני. שדה שננטש לא חוזרים אליו, ועל כך יש להוסיף את הטרור החקלאי והנה לנו מרשם לחיסול החקלאות בישראל".

בדבריו מציין ברושי כי בעוד בארצות העולם מברכים על הידע החקלאי המצטבר בישראל ומתברכים ממנו בעוד בישראל מחסלים את אותה חקלאות.