"אף פעם לא הייתי אצן. למען האמת - אף פעם לא רצתי ריצות אמיתיות, עד לפני כמה חודשים. במרתון ירושלים הקרוב החלטתי שאני לא רק ארוץ לראשונה במרוץ - אלא גם אעשה את זה למען המרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית", כך כתב בחשבון הפייסבוק שלו עיתונאי "ידיעות ירושלים", רפי פרלשטיין.
פרלשטיין, חרדי בן 21 מגדיר את עצמו כירושלמי לכל דבר ועניין כשזה נולד וגדל בעיר הבירה ופעיל מאוד בתוכה מאז שנכנס לעולם התקשורת לפני כ-6 שנים.
ובכל זאת, לא בכל יום שומעים על עיתונאי, חרדי, שהולך לרוץ במרתון ירושלים למען נפגעי פגיעות מיניות. כבר היום מעיד על עצמו פרלשטיין, הוא רץ 5 ק"מ ביום אבל לא בזמן שמתאים למרתונים מקצועיים.
הכל החל במערכת העיתון בו הוא עובד כיום - 'ידיעות ירושלים': "הבוס שלי במערכת העיתון, ירון לופו פנה אלי לפני חודש ושאל אותי מה אני אומר על להצטרף למרתון ירושלים ולרוץ למען נפגעות ונפגעי תקיפה מינית ועל הדרך לתרום לעמותה בה מתנדבת אשתו, אפרת שבעבר עבדה גם בעמותה.
"למען האמת, לא חשבתי על זה פעמיים ואמרתי שכן. נכון שזה לא משהו שגרתי שרואים כל יום, אבל כל מי שמכיר אותי בחזות החרדית שלי, יודע שיש לי את האמת שלי ואת מה שאני מאמין בו".
פרלשטיין סיפר כי התגובות בסביבה שלו הייתה מפרגנת מאוד, תומכת ומעודדת, אפילו מהמשפחה הקרובה. "הרבה חברים שאלו איך אני לא מתפדח לעשות את זה, עם כל החזות שלי ומה שאני מייצג, אבל אני בן אדם שפחות חי לפי הסטיגמות ולפי מה יגידו. הגיעו המון תגובות מחברים וחברות שתומכים ומעודדים, הכי ריגשה אותי זו אמא שלי שהתקשרה וסיפרה שהיא ממש התרגשה מהפוסט ותמכה בי לחלוטין בצעד הזה. אמנם זה לא מיינסטרים במגזר לעשות דבר כזה - אבל אני חי עם זה בשלום".
על השאלה איך אדם המגדיר את עצמו חרדי, שומר תורה ומצוות הולך לרוץ במרתון מעורב אמר פרלשטיין: "אני מתמקד בעצמי, מסתכל רק על עצמי ולא על המסביב. כל אחד יעשה מה שטוב לו אבל בעיניי זו מטרה חשובה ונעלה - תרומה לעמותה והעלאת המודעות של הפגיעות המיניות, וזה מה שעומד לנגד עיניי. יש בעיית צניעות ושמירת עיניים, אני שומר תורה ומצוות אבל אני לגמרי בטוח בשלי לעשות מה שטוב ונכון".
מרכז הסיוע לנפגעי ונפגעות אלימות מינית נמצא בירושלים במקום שהוא חסוי, כששם נותנים מענה לכל מי שמתקשר מאיזור חיוג ירושלים.
לב ליבו של מרכז הסיוע הוא קו חם שפועל 24 שעות ביממה, ומאוייש על ידי מתנדבים שעברו הכשרה מקצועית וארוכה. "כל מי שנפגע או נפגעה, או שמרגיש איזו תחושות של פגיעה מינית ולא יודע לתאר אותן, בלאגן בראש או קושי התמודדות ורוצה להתקשר, מרים טלפון לקו שלנו 1202, אפשר גם בצורה אנונימית והאנשים שלנו פשוט מקשיבים - בלי לשפוט, בלי אג'נדה מאחורי זה, בין אם תגיש תלונה או לא, קודם כל אנחנו נותנים לו את התחושה שהוא לא לבד", מספרת אפרת, מתנדבת בארגון כיום שבעבר אף עבדה בו.
המרכז הוקם לפני למעלה מ-35 שנה ומאז הקמתו התפתח המרכז וכיום נותנים בו גם ליווי נפגעים בהליך משפטי, קבוצות תמיכה, מלווה נפגעים בהליכי ביטוח לאומי, מעבירים הכשרות בתנועות נוער, מקומות עבודה ועוד.
"בשנים האחרונות יש יותר פניה מהציבורים הדתיים והחרדים, ולאו דווקא כי יש יותר פגיעות אלא כי יש יותר פתיחות וחשיפה, ואנשים כמו רפי נותנים לזה עוד יותר מקום", אומרת אפרת.
רפי מוסיף כי "גם בתקשורת החרדית למדו לתת לסיפורים האלה במה ולתת לזה פתיחות. כבר לא מטאטאים מתחת לשטיח, גם אם לא הולכים ישר למשטרה, אבל יודעים לנדות ולהציף את האנשים הבעייתיים. פתיחות משמחת ומרגשת והיום הרבה יותר קל לי להיות חלק מזה בתור חרדי".
לסיכום אמרה אפרת, שבעצמה רצה במרתון הקרוב כחלק מגיוס תרומות לטובת הארגון כי היא שמחה שרפי מצטרף אליה ואל החברים שרצים ומייצגים את הארגון במרתון ירושלים. "כרגע יש לנו 16 רצים שרצים למעננו במרתון ירושלים, מכל גווני האוכלוסייה וכל המרחקים - מחמישה ק"מ ועד מרתון מלא".
"המרכז סיוע מקבץ סביבו קהילה של אנשים שיש להם יותר אכפתיות, לתת מקום ובית חם למי שנפגע פגיעה מינית. זה בכלל לא משנה מאיפה אתה מגיע. וזה בדיוק מה שמדהים במרתון - הוא מתחבר אוטומטית אל הקהילה הירושלמית, מכל העולם מגיעים, בקהילת הרצים כולם מדברים על המרתון בירושלים שהפך לשם דבר. המרתון כמו מרכז הסיוע - ירושלמי לכל דבר ועניין, וההצטרפות של רפי אלינו מראה שהפערים הולכים ונעלמים".
אם גם אתם רוצים להצטרף לפרוייקט או לתרום אתם מוזמנים להיכנס לקישור: https://www.jgive.com/new/he/ils/donation-targets/7753