תלמידים בבית העלמין
תלמידים בבית העלמיןצילום: יח''צ

מאות בני נוער יוצאים מדי שבוע לפרויקט "חלקה טובה", במהלכו הם מאמצים חלקות צבאיות בעשרות בתי עלמין ברחבי הארץ. הפרויקט מתבצע במסגרת פעילות עמותת ההתנדבות ''לאורו נלך''.

המתנדבים פוקדים את כל הקברים, אך מטרתם העיקרית הינה להגיע לקברי החללים של העשורים הראשונים של קום המדינה. הוריהם של אותם חללים לרוב אינם בין החיים ולא תמיד יש מי שיערוך עבורם אזכרה.

עוד בטרם האזכרה, התלמידים מגיעים ומנקים את הקבר, מסדרים את הצמחייה ואת כל סביבת הקבר על מנת לכבד את החלל. לאחר מכן הם מדליקים נר, אומרים פרקי תהילים ועורכים טקס אזכרה וקדיש לעילוי נשמתו.

כשלב מקדים לביקור בבית העלמין, התלמידים עוברים על הרשימה של האזכרות לשבוע הקרוב ולומדים על כל חלל, מה היה סיפור חייו, היכן שירת וכיצד נפל. בנוסף לכך, מידי שבוע התלמידים לומדים על המלחמות והקרבות השונים בהם החללים נהרגו וכך הם מתחברים לחללים, להיסטוריה, למורשת הקרב ולמורשת של מדינת ישראל.

השלב הבא בפרויקט עליו הם עמלים בימים אלו הוא יצירת קשר עם המשפחות השכולות במהלך השנה, כשהמטרה היא להיות עימן גם בימים שמחים ולא רק בימי אזכרה. בחנוכה האחרון המתנדבים ערכו הדלקת נרות עם משפחות שכולות ובימים אלו המתנדבים נערכים לחלוקת משלוחי מנות בפורים לאותן משפחות.

מנהל מחוז מרכז ב"לאורו נלך" ומרכז הפרויקט, חיים אטיאס, מציין כי "החיבור של הנוער לשורשים באמצעות ההיסטוריה ומורשת הקרב של דור מייסדי המדינה ולוחמי מלחמות ישראל הוא עוצמתי ומשמעותי ביותר. המתנדבים אינם מוותרים בשום מזג אוויר על ההתנדבות ומדי שבוע מקימים עשרות אזכרות. אני גאה להיות חלק מפרויקט שנותן כבוד לחללים שנלחמו ונפלו במלחמות ישראל, על מנת שאנחנו נוכל לחיות פה".

מנכ"ל ''לאורו נלך'' הרב בני וורצמן הוסיף "מדהים לראות את ההתגייסות של בני הנוער שעם כל העומס הלימודי יוצאים להתנדבות משמעותית וחשובה. בפרויקט זה כמו בפרויקטים אחרים ניתן לראות כי בני הנוער באים לתת, אך הם גם מקבלים בעצמם הרבה מאוד מתרומה זו. הרב נריה ז"ל שעל שמו נקרא הארגון, היה אומר 'חייב אדם לחשוב על עם ישראל, לדאוג לעם ישראל, ולהיות ערב לגורלו'. העשייה ההתנדבותית היא הדרך להנחיל ערכים כאלו לנוער והיא משפיעה על נפש האדם, כנער וכמבוגר. חשוב להדגיש איך העשייה, יותר מכל דיבור היא זו שמובילה לשינוי בתודעה".