לפני הפיכה? מדורו
לפני הפיכה? מדורוReuters

נשיא ונצואלה, מדורו, מוכר טונות של זהב לאיחוד האמירויות כדי להתגבר על הסנקציות ולאפשר רכישת מזון ומצרכים חיוניים לבני ארצו. מנגד בכירי ממשל בארה"ב קוראים לקציני הצבא לתמוך במנהיג האופוזיציה, גוואידו, ולהביא לקץ שלטונו של מדורו. האם המדינה לקראת הפיכה צבאית כוחנית?

את השאלה הזו הצבנו בפני ד"ר מאוריסיו דימנט מהחוג ללימודים ספרדיים ולטינו-אמריקניים ורכז יחידת אמריקה הלטינית במכון טרומן שבאוניברסיטה העברית.

ד"ר דימנט סבור כי על אף המשבר הקשה מאוד עבור הנשיא מדורו, שיתכן ועומד בפני קץ ממשלו, בכל זאת המדינה אינה נמצאת בפני הפיכה צבאית, וגם כאן, ככל הנראה, מעורבים אינטרסים.

"קשה לראות הפיכה צבאית בגלל מצב החיילים", אומר דימנט ומסביר כי הקצינים תומכים במדורו, אך גם החיילים אינם מתיישרים לימין האופוזיציה. "בממשלת מדורו יש לחיילים הרבה פריבילגיות, ניהול התרופות, מזון, מעמד חברתי, הם לא עומדים בתור וגם האופוזיציה מתייחסת אליהם בכבוד. בממשלה החדשה ייפסקו הפריבילגיות והם יצטרכו להתמודד גם עם קיצוצים".

ומה לגבי העם? האם המשפחות השרויות במצוקה לא צפויות לדרוש מחיילים בני משפחותיהם להשתתף בהפיכה כדי לתת סיכוי לעתיד טוב יותר? ד"ר דימנט מזכיר כי המצוקה אינה חדשה בוונצואלה. "הם כבר עשר שנים במצוקה, ויש הגירה מוונצואלה". מדבריו דל ד"ר דימנט עולה כי לא רק החיילים מרוויחים מהקרבה לשלטון, אלא גם בני משפחותיהם ואף השכנים: "כשיש בעיה למישהו הוא פונה לשכן חייל וכך גם במשפחה, אז למה להפסיק עם הפריבילגיות? באופוזיציה לא הצילחו לשכנע אותם להפסיק עם התמיכה במדורו".

להערכתו של דימנט סוף שלטון מדורו יבוא בעקבות תמיכה בינלאומית באופוזיציה. "אם גוואידו יצליח לארגן תמיכה בינלאומית ויוכיח שהעתיד יהיה טוב יותר, אז יבוא לחץ מהעם, בעיקר בשכונות העניות בקראקס ועוד. כרגע הם אמנם רוצים שינוי, אבל מדובר רק בחלק מהאוכלוסייה ולא בכולם. יש הפגנות בעד אבל יש גם הפגנות נגד".

כרגע נמצא שלטון מדורו בפני מאמצים למצוא פתרון להחלטת ארה"ב להפסיק את מימון ממשלת מדורו, מימון שבוצע בהיות ארה"ב קניינית הנפט המובילה מוונצואלה.

עוד שאלנו את ד"ר דימנט אם היכולת של גוואידו לקיים עצרות עם, הפגנות ומחאות המוניות אינה מוכיחה שאולי וונצואלה אינה דיקטטורה מוחלטת. דינט מבהיר כי מדובר בתעתוע שלטוני של מי שמנסה להיראות כדמוקרטיה, אך בפועל משליך לכלא חלק מהאופוזיציה בעוד החלק האחר נאלץ לנהל את מאבקיו מהגלות. לפי שעה, אומר ד"ר דימנט, "גם מדורו מדבר על ממשלה צבאית-אזרחית, כדי לשמור על תמיכת אנשי הצבא. הוא מנסה להראות שמדובר בדמוקרטיה אבל זה לא נכון".

וגם גוואידו עצמו נמצא בסכנה אישית לנוכח הסערה בוונצואלה. כעת הוא מואשם על ידי השלטון בארגון הפיכה צבאית ובקריאה לפלישה בינלאומית, האשמות שיכולות להוביל גם אותו לכלא.

באשר לסיכוים שהסערה במדינה תוביל לאלימות, מעריך ד"ר דימנט בזהירות כי הדברים לא יגיעו עד כדעי כך, בעיקר משום שאין התארגנות צבאית אופוזיציונית. עם זאת לטעמו כבר בימים הקרובים יתחילו להימצא פתרונות למחלוקת וכבר נזרקים רמזים לאוויר אודות בחירות חדשות לפרלמנט, מהלך שיתכן ויוביל להפחתת הלחץ הציבורי.

דימנט מציין כי מדינות שכנות קוראות לקיום פתרון של בחירות לפרלמנט, אם כי בפועל הדבר לא יניב שינוים מפלגים שימנעו את העריצות של שלטון מדורו. "כבר היו בעבר פתרונות כאלה שמשנים דברים קטנים כדי לא שלנות דברים משמעותיים, פתרונות שהם לא פתרונות אמתיים של שינוי מדיניות. לשנות מדיניות פוגע באינטרסים של המדינה, ואף אחד לא רוצה לשנות ולשלם את המחיר הכלכלי. בחירות לפרלמנט לא ישנו את האופן שבו מנהלים את המדינה אלא רק יתנו קצת יותר מקום לאופוזיציה. זה מה שקרה בעבר במשברים בתקופות קודמות כשחשבו שזה סוף עידן מדורו, אבל הוא הצליח להכניס חלק מהאופוזיציה לממשלה".