אתמול (ראשון) נפתח השבוע הלאומי לגלישה בטוחה באינטרנט. על הסכנות האורבות ברשת למבוגרים ולילדים שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם יריב פאר, מנכ"ל אינטרנט רימון, המדגיש כי גם אם עד לפני שנים אחדות סינון האינטרנט היה נחלת הציבור הדתי, הרי שכיום הצורך בסינון ברור ומובן לכלל הקהלים, גם בארץ וגם בארה"ב.
את סכנות האינטרנט העיקריות מחלק פאר לשלושה חלקים מרכזיים. הראשון הוא תכנים בעייתיים. "כשמדברים על ציבור כללי שאינו דתי מדובר בתכנים של עירום. ילדים לא יודעים לתווך את התוכן הזה ולהתמודד אתו. אנחנו מדברים על ילדים בכיתות נמוכות שנחשפים לתכנים הללו ומקבלים עיוות לגבי תפיסת המציאות".
"הבעיה השנייה שנוגעת לכולנו, ילדים ומבוגרים, הוא נושא שעות הצריכה ללא קשר תוכן. אנחנו במציאות של התמכרות למכשיר ושעות שימוש עולות ל-8-9 שעות ביום. היצמדות למסך מביאה עד כדי התמכרות, ובחלק מהמקומות אכן מכנים את השימוש במכשירים כהתמכרות לכל דבר. הנושא השלישי הוא בריונות רשת, חרמות, השמצות, גנבת זהויות ועוד".
בדבריו מציין פאר כי אופן החסימה והסינון של חברתו מביא גם לתוצאות בתחום גנבת הזהויות ומעשי שוד אינטרנטיים שכן "בהפוך על הפוך 'רימון' נחשבת לרשת מאוד בטוחה ונקייה כי אנחנו לא רק מסננים תכנים ואתרים אלא גם אתרים שמנסים להתחפש לבנקים ולחברות לגיטימיות". זיהוי זה, הוא מסביר, מאפשר לייצר הגנה הרמטית מגורמים מתחזים המסוכנים לחברות ואנשי עסקים.
באשר להתמודדות הילדים מול תכנים בעייתיים, פאר "קורא להורים להתעורר. יש עדיין מספר הורים שחושבים שלילדים שלהם זה לא יקרה, אבל הסטטיסטיקה והמציאות מלמדים אחרת. הילדים טובים ותמימים אבל הם מתמודדים מול מנגנוני ענק של אתרים פורנוגרפיים שמגלגלים 15 מיליארד דולר בשנה ויודעים היטב איך לפתות מבוגרים וילדים".
דוגמא לדבריו מוצא פאר באתרי הצפייה הישירה, והוא מסביר: "האתרים הללו הם אתרים פיראטיים. חברות לגיטימיות לא יפרסמו שם. משום כך מי שכן יפרסם שם הם אתרים לא לגיטימיים. מי שגולש לאתרי צפייה ישירה אין ספק שיגיע לתמונות בעייתיות, ה-IP שלו יירשם וירדפו אחריו עם פרסומות בעייתיות מאוד. מדובר במערכות משומנות של אתרים שיודעים איך לרדוף אחריך וקשה לצאת מזה. אנחנו צריכים להסביר להורים שהילדים טובים ונורמאליים אבל זה טבעו של היצר, ומחובתנו לצמצם אפשרויות. התפקיד שלנו כהורים הוא לחנך ובמקביל להיות שמרטף טכנולוגי שיהיה הזרוע הארוכה של ההורים". לדבריו אלה מוסיף פאר הערה ומציין כי מנגנוני הסינון "זה לא רק לילדים אלא גם להורים. זו התמודדות של כולם".
"אני עדיין פוגש הורים שאומרים ש'גם אני הייתי ילד, גדלתי ואני בסדר למרות הנפילות, אז למה לגעת בילדים?'. אני אומר להורים האלו: ההתמודדות של הילדים שלנו לא דומה בכהוא-זה לעומת מה שאנחנו התמודדנו. הילדים נחשפים לתכנים הכי בעייתיים שיש. הרבה יותר ממה שהיה בעיתונות הכי בעייתית נמצא במרחק של לחיצת כפתור. בנוסף ישנה זמינות אינסופית ואנונימיות אינסופית, כך שהאתגרים לא דומה".
טענה נוספת שאותה שומעים אנשי 'רימון' היא טענתם של הורים שמסתפקים בחינוך ילדיהם וסבורים שדי בכך. "אני אומר על כך בהסתמך על עשרות פסיכולוגים שמלווים את החברה – חינוך זה חשוב אבל רק חינוך זה לא מספיק. הורים לא יסבירו לילד בעל פה איך חוצים כביש ויאפשרו לו לחצות את איילון לבד. האינטרנט הוא ממנגנון של פיתויים, ואם הורה חשוב שיחנך ובכך הוא יתווך לילד את כל התוכן הנוראי שהוא נחשף אליו, זו החלטה שגויה".