יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין פתח הבוקר (שלישי) את יומו השני של כנס ירושלים, המתקיים במלון קראון פלאזה בבירה.

בפתח דבריו אמר אדלשטיין כי התוכנית להקמת מדינה פלסטינית הולכת ונגנזת, ובמקביל תופסת תאוצה היוזמה להחלת ריבונות ביהודה ושומרון.

''אפילו כאן, בכנס ירושלים, זה היה פעם נושא מרכזי. לפני כמה שנים הציגו כאן סקר דעת קהל: 'בעד ונגד המדינה הפלסטינית'. היום אף אחד לא היה חושב להזמין כזה סקר, פשוט כי הקהל היה משתעמם. המדינה הפלסטינית הפכה מהאישיו לנון-אישיו.

''אני עוד זוכר את התקופה שמנהיגים מכל העולם היו באים להיפגש איתי, בשביל לראות מי הפוליטיקאי ההזוי, הקיצוני, שמתנגד למדינה פלסטינית. היום המציאות אחרת לחלוטין. בארבע הַשנים האחרונות אירחתי כיושב-ראש הכנסת מאות משלחות מרחבי העולם.

''דיברנו על הרבה מאד נושאים: על שיתוף פעולה פרלמנטרי, על סחר, על ההיסטוריה והיופי של ירושלים. אבל על מדינה פלסטינית לא דיברנו; זה פשוט לא עַלַה. מה שפעם היה הַפיל שבחדר – היום אפילו לא זבוב''.

לדבריו, שינוי אדיר התרחש בנושא הריבונות. ''אני זוכר את הימים שבהם קמו שתי 'נשים בירוק' והתחילו לומר בכל מקום 'ריבונות', 'ריבונות', 'ריבונות'. בהתחלה כל תמיכה בנושא היתה מזַכה אותי בְּכותרת אדומה וגדולה; היום זה לא ירגש אף אחד. זה המיינסטרים''.

אדלשטיין סיפר על הישגי המחנה הלאומי בכנסת היוצאת, ''העברנו את חוק הלאום, העברנו את חוק ההסדרה, הקמנו את היישוב עמיחי למפוני עמונה ואת מגרון החדשה. חיזקנו את ההתיישבות ביהודה ושומרון בעוד שורה ארוכה של פעולות.

''אבל עוד יותר חשוב מזה: אנחנו חייבים להבין שלשינוי הַשיחַ יש משמעות דרמטית. זה הסיבוב הראשון והקשה ביותר של הגה הספינה. אחריו היא כבר שטה בעצמה במסלול הרצוי.

גם בימים הראשונים של התנועה הציונית, השינוי מֵשִׁיחַ של גלות לְשִׁיחַ של גאולה היה המשימה הקשה ביותר. כי אם רוצים שרעיון גדול יתן פירות מתוקים, צריך לשתול אותו עמוק עומק בקרקע התודעה. זה לוקח זמן אבל זה משתלם בגדול. הכנסת ה-21 תיפתח כאשר המאמץ הזה כבר מאחורינו.

''הַהֵגֵה סוּבַב חזק ימינה: המדינה הפלסטינית לא על הפרק, הריבונות ביו"ש דווקא כן. עכשיו צריך לעבור לשלב ב', ולהפוך את ההישג הזה לתוכנית סדורה, מקיפה, אסטרטגית: של בניית יישובים חדשים; פיתוח תשתיות; עידוד אוכלוסייה חדשה; והכרה חוקית ורשמית במפעל החלוצי של ההתיישבות. זו אחת המשימות החשובות של הכנסת הבאה''.

אדלשטיין קרא לחוקק בכנסת הבאה את פסקות ההתגברות. ''הזכרתי את חוק הלאום, שהיה ההישג החשוב ביותר של הכנסת הקודמת. כל כך חשוב, שהוא כרגע בכלל עוד לא נכנס לתוקף – כי במקום לזרוק את העתירות נגדו מכל המדרגות, שופטי בג"ץ החליטו לדון בהן בהרכב מורחב.

''אני אומר פעם נוספת: אם בג"ץ יפסול את חוק הלאום זו תהיה קטסטרופה. אבל גם אם בסופו של דבר זה לא יקרה, עצם העובדה שזו בכלל אפשרות - היא סימפטום לבעיה עמוקה במערכת השלטונית שלנו. בכנסת הבאה יש לנו הזדמנות לתקן את הבעיה הזו מהשורש – ולהעביר פעם אחת ולתמיד את פסקת ההתגברות! מי יודע מתי ואם בכלל הזדמנות כזו תחזור''.

יו"ר הכנסת הזהיר מהקמת ממשלת שמאל ודרש ממפלגות הימין הקטנות להתאחד לאלתר. ''כל מה שדיברתי כאן היום על תוכנית מקיפה לחיזוק ההתיישבות ולשינוי מהותי ביחסי כנסת ובית המשפט, יהיה שווה כמו ביצים שבורות אם ב-9 לאפריל נלך לישון עם פנטזיה על ממשלת ימין ונקום לסיוט של ממשלת שמאל.

''משום מה יש כאלה שחושבים שזה תרחיש לא סביר. אבל אני אומר לכם שׁשאננות היא החטא הפוליטי המסוכן ביותר, שתעלה לכולנו במחיר עצום. אסור לנו לשכוח: להוריד את המדינה הפלסטינית מסדר היום העולמי לקח עשרים שנה; אבל להחזיר אותה ייקח בדיוק עשרים שניות.

''ולמרות כל זה, למרות ההסכמה העקרונית, למרות הדרך המשותפת, נכון לעכשיו הימין רץ לבחירות האלו מפולג ומפוזר. אני רואה יותר מדי אנשים שרצים חזק חזק, בכל הכוח, אבל אתם יודעים מה יקרה בסוף, נכון? הם ישברו את הראש על קיר הבטון של אחוז החסימה ויפסידו לכולנו הרבה מאד מנדטים יקרים.

''אני רוצה לקרוא מכאן לכל חבריי במפלגות הימין: גלו אחריות. כשכל אחד מתבצר בעמדתו, כשאין מקום לפשרה ואין שותפות – יש חורבן. אני מקווה שכל מי שצריך להתעשֵת – יתעשת, וכל מי שצריך לרדת מהגג – ירד, כדי שנוכל ללכת אל הבחירות הבאות על דרך המלך: מחנה לאומי רחב בהובלת הליכוד, לצד מספר קטן של שותפות קואליציוניות יציבות עם ייצוג ראוי לכל חלקי הציונות הדתית. זו טובת כולנו, זו טובת מדינת ישראל''.