טראמפ
טראמפReuters

על פי דבריו של ג'ארד קושנר, חתנו ויועצו של הנשיא האמריקאי, תכלול 'עסקת המאה', תכניתו המדינית של טראמפ, הנהגה מאוחדת לפלשתינים וקביעת גבולות בין ישראל למדינה הפלשתינית, ויתורים ישראליים משמעותיים מבעבר והצגת פתרונות לסוגיות הליבה, ככל הנראה ירושלים, ותביעת השיבה.

יו"ר המפלגה הרפובליקנית בישראל, עו"ד מארק צל, מבקש להרגיע את הימין בישראל מאפשרות של תכנית מדינית שתאיים על שלמות הארץ: "אני מציע לכל אנשי הימין, ואני בתוכם, לא להיכנס לפאניקה".

עו"ד צל מציין כי אמנם הוא עצמו אינו בסוד השיח סביב התכנית המדינית שתוצג, שכן רק חמישה אנשים להערכתו יודעים באמת מה כלול בה, אך עם זאת הוא יכול לומר כי התקרבות המדינות הסוניות לישראל התאפשרה בזכות מהלכי הבית הלבן תחת שלטונו של דונלד טראמפ, ובאשר לסוגיה הפלשתינית, הוא אומר, "הכלל אצל טראמפ, וזו תפנית, קובע שטראמפ והממשל שלו לא יכריח את ישראל לעשות משהו שהיא תגדיר כמנוגד לאינטרסים הביטחוניים שלה. אם ישראל תאמר 'לא' וושינגטון לא תכריח את ירושלים וזה דבר מאוד חשוב".

כשנשאל אם עצם הצגתה של תכנית מדינית מצידו של ממשל אוהד, שלא כבתקופת אובמה, אינה מסנדלת את נתניהו שיתקשה אולי לומר 'לא' לידידו בניגוד ליכולת לעמוד מול ממשל אובמה ולתמרן בזירה המדינית. צל מזכיר כי דווקא מול אובמה התקפל נתניהו, לפחות בהצהרותיו המדיניות: "אני מאוד מעריך את נתניהו ותומך בו, אבל כשאובמה אמר את שלו ממשלת ישראל התקפלה וקיבלה את רעיון שתי המדינות".

לעומת זאת, סבור עו"ד צל, "אם ממשלת ישראל, בראשות נתניהו או בראשות מישהו אחר, תאמר לטראמפ שעם כל הכבוד היא לא יכולה לקבל הכתבה בנושא ירושלים, שיבה וכו' ארה"ב לא תכריח את ישראל לקבל את זה". משום כך, סבור צל, על ישראל להגדיר לעצמה את יעדיה האסטרטגיים ואת האינטרסים שלה.

"בעבר יכולנו לומר שארה"ב והאירופים לוחצים. לא עוד. עם עליית טראמפ לשלטון התחולל משהו מהפכני באמירה שהממשל מכבד את העמדה הישראלית, אבל ישראל צריכה לקבוע מה האינטרסים שלה. אני יודע עד כמה חשוב להם העניין המדיני אבל הם לא יכריחו. אני יכול לומר שהמתכננים של 'עסקת המאה' הם אנשים שאני מעריך ויודע שיש להם את כל הרצון הטוב לעשות את מה שטוב לעם ישראל ומדינת ישראל והם גם רוצים להגיע להסכם, ואני מברך על כך, אבל צריך להסביר שלא משנה מה יהיה בתוך התכנית זה לא משהו שוושינגטון מתכוונת להכתיב לנו אותו. הם יכולים לנסות לשכנע אבל לא להכתיב ולא לטעון שקיבלנו את השגרירות או את ההסכם עם איראן ולכן אנחנו מחויבים להם. זה לא יהיה".

לנוכח כל זאת שב ומדגיש עו"ד מארק צל כי מאחר ועל ישראל להכריע מה הם האינטרסים שלה ראוי שהציבור הישראלי ההולך לקלפיות יבין את המשמעות הדרמטית של תוצאות הבחירות, שכן מי שייבחר להנהגה הוא יהיה זה שיצטרך להכריע ולקבוע מה הם אותם אינטרסים ישראליים שעליהם אין כל כוונה לוותר. משום כך רואה צל במערכת הבחירות הנוכחית את החשובה במערכות הבחירות בישראל.

"ישראל צריכה להחליט סוף סוף מה היא רוצה. עד כה היא לא עשתה זאת ודחתה את הדיון הזה במשך שנים רבות. מה אנחנו כמדינה רוצים לעשות. אנחנו מתמרנים ומתחמקים והממשל אומר שהגיע הזמן ולהחליט. הבחירות הן ההחלטה של הציבור בישראל, את מי אנחנו רוצים שינהל את הדיון על הגדרת האינטרסים שלנו".