במוזיאון ארצות המקרא שבירושלים תיפתח בשבוע הבא תערוכה חדשה ובה ממצאים שהתגלו בחפירות תל בית שמש, אתר שנחשף במסגרת העבודות לסלילת ושדרוג כביש 38.
ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם יהודה קפלן, אוצר המוזיאון, שסיפר על הממצאים והמשמעויות ההיסטוריות שמאחוריהם.
"נציג חלק קטן מהממצאים שהתגלו בחפירות שמתקיימות בקנה מידה מאוד גדול בצד המזרחי של תל בית שמש", מספר קפלן ומוסיף: "נציג ממצאים שהתגלו בשטח מאוד מסוים בחפירה, כולם מתוארכים למאה השביעית לפני הספירה, סוף תקופת בית ראשון".
קפלן מציין כי "הממצאים משקפים את חשיבות המקום, מה ששינה את ההבנה של החוקרים. עד עכשיו ההבנה הייתה שאחרי מסע סנחריב מלך אשור ליהודה בית שמש נחרבה ומאז לא הייתה תחת ממלכת יהודה, והחפירות החדשות מגלות שלא רק שבית שמש המשיכה להתקיים כישוב יהודאי, אלא שהיא הייתה גם מרכז כלכלי-מנהלי של הממלכה. למעשה הישוב חרב ונושב מחדש בסמוך, במקום שלא היה מיושב".
על העדויות למרכזיותה של בית שמש מלמדים ממצאים בשטח: "מדובר במערכת המינהל שפועלת שם, שרואים אותה בטביעות חותם על ידיות של קנקנים 'למלך' בכתב עברי קדום, ומתחת שמות של ארבעה ישובים בממלכת יהודה – חברון, סוכו וזיף, ומקום נוסף שהוא בגדר תעלומה 'ממשת' שיש הצעות שונות לגבי הזיהוי שלו".
"בנוסף לאותה פעילות מנהלית אנחנו רואים אזור תעשייתי גדול מאוד לאיתור שמן זית. אולי ייצור שמן הזית הזה לא נועד רק לספק תצרוכת מקומית, אלא אולי היה קשור לאימפריה האשורית, כנראה תחת מנשה ששלט 55 שנה תחת האשורים", אומר קפלן ומספר על ממצאים מרשימים שאותרו ונחשפו במקום בעיקר על ידי הארכיאולוג יהודה גוברין, המנהל חברת חפירות הצלה פרטית. קפלן מעיר ומציין כי החפירות עודן נמשכות באתר ונחשפות שכבות נוספות של היסטוריה באתר שהיה מיושב במהלך תקופות שונות.
על התערוכה וההחלטה להקים אותה הוא מספר: "הקמנו את התערוכה כתערוכת בזק. ביקרנו בתל בנובמבר האחרון והתרשמנו מהממצאים". לחשיבות הממצאים נוספה חשיבות הדיון על המתח בין שימור ופיתוח, דיון שגם הוא יבוא לידי ביטוי בתערוכה עצמה. על מנת לזרז את הצבת התערוכה התגייסו גורמים שונים, בין השאר גם רשות העתיקות שאיפשרה רישום מהיר של הפריטים.
בין הקנקנים וידיות הקנקנים שאותרו במקום נמצאו גם צלמיות פולחן שהיו ברחבי ממלכת יהודה ובין השאר גם "צלמית עמוד יהודאית שמשקפת פולחן שעליו יש ביקורת בתנ"ך", אומר קפלן ומעיר כי "הצלמיות נמצאו מנותצות ועולה השאלה אם מדובר בשבירה מכוונת או לא". בין הממצאים אותר גם "ממצא יוצא דופן בכל קנה מידה שמשקף פולחן זר וזהו פסל באבן גיר של אל מצרי בעל חזות מאוד מבהילה ושימש כאלוהות מגוננת שנועדה להרחיק שדים ומזיקים והפסל הזה נמצא באחד ממבני המגורים שבמקום".
התערוכה תיפתח החל מיום רביעי הבא בתצוגת הקבע של מוזיאון ארצות המקרא.