אחד הרצים עם חולצת ״סולם״
אחד הרצים עם חולצת ״סולם״צילום: סולם

לצד הקבוצות הרבות שהשתתפו במרתון ירושלים ביום שישי האחרון בלטה קבוצה אחת יוצאת דופן של ילדים ומבוגרים דתיים וחרדים כשבראשה רצים שני צעירים בעלי חזות אפריקנים.

הצעירים, במקור מבורונדי שבמרכז אפריקה וכיום סטודנטים לרפואה בקמפוס הדסה עין כרם של האוניברסיטה העברית, החליטו לחבור לקבוצה של ארגון סולם, אשר מסייע למאות ילדים בעלי צרכים מיוחדים.

אחד מהם, אנסלמה טראור, קרא על הקמפיין בפייסבוק ומיד התחבר. "יש משהו שונה ומיוחד בחמלה, במקצוענות ובתמיכה בילדים ובני משפחותיהם" אומר טראור. הוא סיפר על כך לחברו ללימודים, אלקסיס ניזיגיאמנה, אף הוא מבורונדי. השניים החלו להתאמן ולגייס כסף עבור הילדים שאימצו.

ניזיגיאמנה גדל באיזור כפרי מרוחק בדרום בורונדי, למשפחה ענייה המונה עשר נפשות, והנאבקת לגדלם ולכלכלם עם הכנסה של שני דולר ליום. במקום בו גדל לא היו רופאים ולא כל ציוד רפואי ברדיוס של 60 ק"מ. מרבית החולים נעזרו במרפאים מסורתיים ולרבים לא נמצא מזור.

שאיפתו היתה ללמוד רפואה כדי לחזור ולתמוך בקהילה שלו. כשקיבל מלגה מממשלת בורונדי הרגיש כי הגשים חלום. הוא הגיע ללמוד רפואה בהדסה, ומשנת התמחותו הרביעית הוא פועל למען הקהילה באפריקה באמצעות ארגון קהילתי המעניק שירותי בריאות חינם ללמעלה מ-10,000 איש בחמש שנים. "כששמעתי מאנסלמה על סולם, מיד החלטתי שעבורם אני רץ. אלו שירותים שכל כך חסרים בקהילה שלי, ולכן אני כל כך גאה שאני יכול מכאן לעזור לילד שלמענו הצטרפתי ולילדים אחרים כמוהו."

ארגון סולם הוקם בשנת 1981, ומסייע כאמור למאות ילדים. הילדים, מגיל חצי שנה עד 17, מטופלים בכ-12 מסגרות לימוד שיקומיות, המפעילות 77 כיתות לימוד בירושלים, בית שמש, קרית יערים ומודיעין עילית. הארגון מסייע לילדים הסובלים מאוטיזם, הפרעות תקשורת, שיתוק מוחין, פיגור וליקויי למידה שונים. כ-30% מבוגרי סולם מצליחים להשתלב במסגרות נורמטיביות.

הרצים האפריקנים הצטרפו לקבוצה של סולם הודות לקמפיין גיוס של 70 רצים למען 70 ילדים שהשיקו בסולם. במסגרתו, כל רץ "אימץ" לעצמו ילד מסולם, מהמקרים הקשים ביותר, וגייס עבורו משאבים לטיפולים, תרופות וקידום לימודי ומקצועי.

אסתי ארנסטר, מנכ״לית סולם, אומרת כי "אנו מאמינים כי האתגר המשותף של החברה הישראלית הוא לקדם אוכלוסיות מוחלשות, וזו ההזדמנות להצדיע ולהודות לרצים למען הילדים, שזיהו את האתגר החשוב של שילובם בקהילה".