אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: iStock

פסיכומטרי. מילה שמעוררת שלל תגובות אצל כל מי ששומע אותה. בין אם נבחן בבחינה בעבר, ובין אם רק מכיר אנשים אחרים שנבחנו בה.

כולם יודעים שמדובר בבחינה שיש ללמוד לקראתה בצורה אינטנסיבית ורצינית, ושתקופת ההכנה הנה תקופה לחוצה ומורכבת.

אז איך עוברים את זה?

קודם כל, כדאי לדעת שהבחינה הפסיכומטרית בוחנת מיומנויות רבות, שניתן לחלק לכמה סוגים.

ראשית, ישנו ידע שיש ללמוד ולזכור. למשל, אוצר מילים באנגלית הינו ידע נרכש, שיסייע לנו בפתרון השאלות בבחינה. בדומה לכך, קיימים כללים מתמטיים שיש לשנן, מילים חשובות בשפה העברית ועוד.

  • טיפ! לשיפור בסיס הידע הנדרש, לא צריך כישרון מיוחד אלא בעיקר השקעת זמן. ניתן ללמוד את אוצר המילים הנדרש לבחינה וכן חישובים בסיסיים חשובים בעזרת האפליקציה החינמית "קמפוס", שפותחה בחסות המשרד לשוויון חברתי. גם אם אינכם ניגשים לבחינה בחודשים הקרובים, ניתן להתחיל לשדרג את הידע. מומלץ!

שנית, יש לרכוש ידע פסיכומטרי. לצורך כך, להכיר את סגנון הניסוחים המופיעים בבחינה, לעבור על כל סוגי השאלות הקיימים, להכיר את מבנה הבחינה ומרכיביה. מידע מפורט אודות כל החלקים הללו קיים באתר של המרכז הארצי לבחינות והערכה (מאל"ו), אשר אחראי על כתיבת הבחינות ובדיקתן.

  • טיפ! כדי להכיר את כל חלקי ומרכיבי הבחינה, ניתן להשיג ערכות למידה שונות, דרך קורסים של החברות השונות הקיימות בשוק, דרך אתרי אינטרנט שונים או דרך חברים שנבחנו בעבר. ערכות אלו מסייעות ביותר ללמידה מסודרת ומקיפה. תלמידים רבים מעדיפים ללמוד במסגרת מוגדרת אשר תסייע ותכווין אותם בשלבי הלמידה.

החלק השלישי והחשוב מכולם, הוא התרגול באופן המותאם והיעיל ביותר עבור הבחינה. הבחינה הפסיכומטרית נעשית בלחץ זמן גדול, ומטרתנו כלומדים תהיה לשפר עד למקסימום את יכולתנו לפתור שאלות נכונה באופן המהיר ביותר האפשרי.

לצורך כך, נדרש שינוי משמעותי יותר מאשר למידת חומר. נדרש שינוי של צורת החשיבה, ואימוץ דפוסי עבודה שייתכן כי אנו פחות מורגלים בהם. הדבר קשה לשינוי באופן עצמאי, ועל פי רוב נדרש כאן סיוע מקצועי. תלמיד שיושב בביתו וקורא הסברים מתמטיים, לא ילמד מכך כיצד נכון לזהות את השאלה, כיצד לגשת לפתרונה ואיך ניתן לייעל את הזמנים.

זו הסיבה שאחוז גבוה ביותר מהניגשים לפסיכומטרי בוחרים ללמוד במסגרת קורס מסודר. במהלך קורס כזה, בין אם הוא מקוון ובין אם מדובר בכיתה פרונטלית, התלמיד צופה במשך עשרות רבות של שעות במורה מקצועי אשר מדגים שוב ושוב כיצד לחשוב.

בנוסף, המורה מסביר את הדרך הטובה ביותר לפתרון כל שאלה, מכווין תלמידים אשר מנסים לפתור בדרכים יעילות פחות ומדייק את המיומנויות הנדרשות. בסופו של דבר, הליווי האישי של איש מקצוע הינו המועיל ביותר למימוש מלוא הפוטנציאל של כל אחת ואחד.

  • טיפ! כדי לבחור את הדרך המתאימה לך ביותר ללמידה, שאל את עצמך את השאלות הבאות:

1. האם אני לומד בצורה הטובה ביותר לבד או בקבוצה?

2. האם יש לי משמעת עצמית חזקה כנדרש ללמידה עצמית אינטנסיבית של כמה חודשים, או שעדיף שמישהו יכתיב לי באופן מסודר מה לעשות מתי?

3. במידה והחלטתי ללמוד בקבוצה – האם מתאימה לי קבוצה גדולה או קטנה? ישנם תלמידים שמעדיפים קבוצה גדולה, בה בדרך כלל החומר מועבר במהירות יחסית, וישנם שמעדיפים קבוצה קטנה, בה בדרך כלל ניתן לשאול יותר ולהיות שותפים בשיעור.

4. האם חשובה לי הזמינות האישית שלי למורה? עד כמה המורה בקורס המבוקש זמין למענה לשאלות, או שיש אפיקי מענה אחרים שנוחים לי? למשל, במידה והמענה כולו אינטרנטי ואין לי נגישות נוחה לאינטרנט, עבורי סגנון מענה זה אינו יעיל.

5. מה הזמינות של הקורסים השונים? האם יש לי ימים פנויים שמתאימים לקורס הרלוונטי למקום מגוריי? תלמידים שמתגוררים בערים מרכזיות פחות יתקשו למצוא קורס שמתאים בדיוק לימים ולשעות הנוחים להם. לתלמידים המתגוררים בפריפריה, כדאי לחשוב היטב היכן כדאי להם ללמוד, כדי לא לכלות שעות רבות, אנרגיות וכספים, רק על נסיעות לקורס ובחזרה ממנו.

אצלנו, ב"שמשי פסיכומטרי", רואים שליחות וחשיבות גדולה לקיום קורסים נגישים לתושבי יהודה ושומרון, אזורים בהם כמעט ולא קיימים קורסים אחרים.

מלבד המיקומים הנוחים, הקורסים שלנו מתאפיינים במורים מסורים ומשקיענים אשר נותנים דגש מרכזי על יחס אישי לתלמידים, בכיתות קטנות ובלמידה באווירה נעימה ועוטפת.