צוות הצינתור
צוות הצינתורצילום: דוברות הדסה

צנתור לבבי ייחודי וראשון מסוגו בישראל, בוצע השבוע בהצלחה בהדסה עין כרם, בפגה שנולדה בשבוע ה-25 להריון וסבלה ממום לבבי שמנע ממנה להיגמל ממנשם.

כשהיא במשקל 860 גרם בלבד, ארבעה שבועות לאחר שנולדה בלידה מוקדמת בהדסה הר הצופים יחד עם אחותה התאומה, בוצע בפגית הצנתור לסגירת כלי דם מרכזי, על ידי צוות גדול בחדר הצנתורים בעין כרם.

לצנתור הייחודי קדמו הכנות מרובות, בהובלתם של ד"ר גברי שגיא, מנהל מחלקת לב ילדים, ד"ר נורית יעקובי, קרדיולוגית ילדים וד"ר גור מיינצר, מנהל יחידת צנתורי ילדים בהדסה.

"במהלך הצנתור שארך כארבע שעות, בוצעה סגירה של דוקטוס ארתריוזוס פתוח (PDA) - זהו למעשה מצב בו כלי דם עוברי מרכזי, שמחבר בין אבי העורקים ועורקי הריאה בעובר נותר פתוח למרות שבתינוקות בריאים לאחר הלידה - כלי דם זה נסגר בדרך כלל בשעות-ימים הראשונים לחיים", מתאר ד"ר מיינצר. "כשהכלי נותר פתוח, כמו במקרה של הפגית הקטנה שלנו, נוצרת זרימת דם עודפת לריאות ועומסים מוגברים על צד שמאל של הלב, מה שמעמיד אותו בסכנה ולכן יש לסגור אותו".

ד"ר שגיא גברי מדגיש כי בפגים קטנים הבעיה שכיחה פי 10 מאשר בילודים, עקב חוסר הבשלות של מנגנון הסגירה בלידה מוקדמת. "לחלק מהפגים הנולדים עם הבעיה עוזר טיפול תרופתי ולאילו שלא מגיבים לטיפול, עד היום - בוצע בישראל ניתוח מלא הכולל את פתיחת בית החזה וקשירה של כלי הדם הפתוח. כמובן שניתוח כזה הינו קשה יותר להחלמה – עבור כל תינוק ובוודאי שעבור פגה, שמלכתחילה היא רגישה ועדינה יותר ועלולה ללקות בסיבוכים רבים בעקבותיו ולפתח קשיי נשימה נוספים על אלו שממילא היא מתמודדת איתם".

ד"ר גברי מסביר כי בישראל עד כה לא בוצעה הפעולה בפגים קטנים, ומדובר בתחום חדש ומגמה שהולכת ומתרחבת בעולם, כאשר עד כה ידוע על מספר הליכים דומים שבוצעו בבתי חולים בעולם.

"אני ער למגמה בשנים האחרונות ולכן עודדתי את צוות מצנתרי הילדים של הדסה עין כרם - דר' גור מיינצר ודר' נורית יעקובי להעמיק בו ולהתכונן להליך צנתורי שיחליף את הפעולה הניתוחית החודרנית והמורכבת יותר. שלושתנו השתלמנו בתחום בבתי חולים שונים בעולם ובכנסים יעודיים ושבנו להדסה מוכנים, וידענו כי קרב היום בו נבצע את הפעולה, לראשונה בארץ - בהדסה", הוסיף.

"היה זה מבצע אליו נערכנו רבות, עבדתי מול כל הצוותים לפני הניתוח על סדר האירועים ועל תגובתנו הרפואית לכל מצב ותרחיש", מספר ד"ר מיינצר. "עם תחילת הניתוח, ד"ר זאב פרלס - קרדיולוג ילדים בכיר, ביצע אקו לב להכוונת הפעולה ובשיתוף פעולה עם הנאונטולוגים והמרדימים - דר' נועה אופק ודר' שלי סטול, בוצעה הסגירה המוצלחת של הדוקטוס".

בימים אלה מתאוששת הפגה הצעירה ביחידת טיפול נמרץ בילוד – הפגייה בהדסה הר הצופים, שוהה לצדה של אחותה ומסביבה בני המשפחה. הצנתור עבר בהצלחה.

"הצנתור היה עבודת צוות אמיתית למען הפגה, והוא מהווה פריצת דרך בארצנו בטיפול בפגים קטנים שסובלים מהבעיה, וחוסך להם ניתוח בשלב מוקדם ורגיש זה בחייהם", מסכם ד"ר מיינצר.