ריבלין מקבל את דוח עלם
ריבלין מקבל את דוח עלםצילום: חיים צח / לע"מ

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, קיבל לידיו היום (ראשון) את הדו"ח השנתי של עמותת עלם לשנת 2018. את הדו"ח הגישה לנשיא נשיאת עמותת עלם נאוה ברק.

עוד השתתפו באירוע יו"ר העמותה שלמה ינאי, מנכ"לית העמותה, ענבל דור קרבל, מתנדבי העמותה ובני נוער המקבלים סיוע מהעמותה.

במהלך המפגש סיפרו את סיפורן ליאת ורות, בוגרות מרכזי העמותה ברחבי הארץ אשר על אף הקשיים הרבים וסיפור חייהן הקשה, הצליחו לפעול להגשמת חלומותיהן ולהגיע להישגים רבים.

רות גדלה בצפת למשפחה חרדית ועזבה את הבית בגיל 13. אט אט מצאה את דרכה לסמים אך במרכז "הפוך על הפוך" של עלם ראתה מקום תומך ומייעץ. לאחר תקופה נוספת ברחוב, בגיל 18 חזרה רות בשנית למרכז, שם פגשה את נסיה אשר אותה היא מתארת כאמא מדהימה שסייעה לה רבות בהליך הטיפולי והשיקומי. רות זכתה לסגור מעגל ולשרת במסגרת שירות לאומי באותו המרכז, וכיום חולמת ללמוד עבודה סוציאלית ומשפטים במטרה לעזור לנוער הנמצא כיום במצב בו היתה היא עצמה.

נשיא המדינה פתח את דבריו ואמר: "את הדו"ח של עלם מלוות תחושות סותרות. מצד אחד, גאווה חברתית, על חברה אזרחית שהפליאה להקים ארגון עם חזון, עומק ותרומה. ומצד שני, אנו נפגשים עם נתונים קשים ובעיות מחריפות שמעוררות דאגה. הנערים והנערות שנסיבות חייהם הובילו אותם אל הרחוב, על מצוקותיו ואכזריותו, הם הילדים והילדות שלנו.

הנשיא הודה לעובדי ומתנדבי העמותה על עבודת הקודש אותה מבצעים יום-יום ואמר: "אתם בעלם, הובלתם ומובילים את השיקום והחיבור של נוער בסיכון עם הרבה מסירות, אהבה ושיח בגובה העיניים. פעם נוער בסיכון היה ברחוב, כיום מתברר שהסיכון הוא לא רק ברחוב, אלא גם כשנמצאים במחשב בבית וגולשים ברשתות החברתיות. אתם נמצאים יחד עם הנערים והנערות איפה שהם נמצאים. הם לא צריכים לחפש אתכם, אתם יוצאים לחפש אותם."

עוד דיבר הנשיא על חשיבות השיקום של אותם נערים ונערות ושינוי מסלול חייהם: "בטיפול בתיקי חנינות, אני נתקל, בנערים ובנערות שנסיבות חייהם הביאו אותם להסתבך בפלילים. יד שהושטה לעזרה בזמן הנכון פגשה אצל הנער או הנערה רצון להשתנות, הזדמנות לתיקון. יש לא מעט נערים ונערות שעשו שינוי והפכו להיות אנשים שהחברה בישראל גאה בהם. חיילים מצטיינים, חיילים קרביים, מפקדים. לרבים מהם אני מוחק את המרשם הפלילי, ומסיר מהם את התיוג כעבריינים."

נשיאת עמותת עלם נאוה ברק אמרה במפגש: "מזה 35 שנה, עלם מאתרת אלפי בני נוער בסיכון ומסייעת להם להתמודד עם מצוקותיהם. השנה זיהינו תופעות קשות בקרב בני הנוער שפגשנו: 1 מכל 4 משתמש בסמים, 4 מכל 5 סבלו מאלימות מינית ו-1 מכל 5 דווח על אלימות במשפחה, ברשת או בקהילה. אלה תופעות מדאיגות ואנו פועלים בנחישות לצמצם אותן ולתת מענים להתמודדות בכל המרכזים שלנו ברחבי הארץ."

ומנכ"לית עלם ענבל דור קרבל הוסיפה: "השנה ראינו, יותר מתמיד, שעבור בני הנוער הסמים קלים יותר להשגה בזכות הרשתות החברתיות והאפליקציות השונות, אשר הופכות את הסמים לנגישים בכל מקום ברחבי הארץ ובכל שעה. בנוסף, השיח היום-יומי באשר לשימוש בסמים בחברה כולה הפך את הנושא ללגיטימי גם בקרב בני נוער וצעירים. האווירה הציבורית והשימוש בסמים במרחב הציבורי עודדו יותר בני נוער לפנות אלינו, לשתף ולהתייעץ בנוגע לשימוש שלהם בסמים".