בימים אלה הוגשה עתירה לבית המשפט העליון בדרישה לחייב את משרד התרבות לעמוד בהבטחת הממשלה שניתנה לפני 35 שנים ולהקים מבנה למרכז מורשת יהדות אתיופיה.
ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם היועצת המשפטית של מרכז מורשת יהדות אתיופיה, עו"ד יסמין קשת, המגוללת את הפרשה מראשיתה בשנות השמונים.
בדבריה מזכירה עו"ד קשת את ההפגנה הגדולה של עולי אתיופיה בשנת 85' לאחר אירועים שונים שהתפרסמו כפרשת תרומות הדם, עניין הקזת הדם ועוד. בעקבות ההפגנה ההיא הגיעו נציגי הקהילה לסיכום עליו חתם ראש הממשלה דאז, שמעון פרס המנוח, ולפיו יוקם מרכז מורשת יהדות אתיופיה כדוגמת זה הקים לקהילות רבות אחרות.
"הקהילה שמחה אבל הדבר לא התגשם והוגשה עתירה כבר אז, בשנת 85' על ידי פרופ' מיכאל קורינאלדי". בעקבות העתירה הורה בית המשפט להציג נתונים לראשיתה של מלאכת הבנייה בתוך תשעים יום, אך גם דרישה זו לא בוצעה.
"פרופ' קורינאלדי, שייצג אז ומיצג היום את העמותה, הגיש עתירה נוספת ונקבע שצריך לקיים את אותו צו מוחלט", מספרת קשת, "הצדדים הגיעו להסכמה שמכיוון שהתחילו בצעדים של מינוי אישים העתירה תימחק" אך מסתבר שמי שאמור היה לפעול לביצועה של ההחלטה הסתפק באותו מינוי אישים שיבצעו את הקמת המרכז, ובפועל מעבר לכך לא קרה דבר. מבקר המדינה נדרש לסוגיה וגם הוא ביקר את ההתנהלות בפרשה. ו"בשנת 96' קיבלה הממשלה החלטה שתוקם עמותה שתהיה אחראית לביצוע ההחלטה הזו".
הוקמה עמותת 'באלאצ'ין' (מורשת באמהארית) אך התקציבים שהיא קיבלה היו זעומים ומשום כך לא הופנו לבניית המבנה אלא למיזמים שניתן היה לבצע בתקציב נמוך כל כך, כדוגמת תיעוד וראיונות של זקני העדה, איסוף נתוני מורשת, הקמת מוסד לפתרון סכסוכים בדרכי שלום ועוד, "אבל להקים את בית המורשת לא הצליחו".
במקביל החלו נציגי העמותה בפעילות מול הגורמים הרלוונטיים בכנסת להקמת המרכז עצמו ומתן תקצוב סדיר לשם כך. לאחר דיונים בוועדות הכנסת "בשנת 2012 נחקק חוק מורשת יהדות אתיופיה שיהיה מתוקצב בחמישה מיליון שקלים בשנה", ועם זאת המהלך לא יצא לדרך שכן הוקם תאגיד לטובת המשימה, אך התאגיד הבהיר שאין מתפקידו להקים את המרכז עצמו ובפועל הודרה עמותת 'באלאצ'ין' ממעורבות בהחלטות השונות. זאת על אף של'באלאצ'ין' כבר יש הסכם מול מנהל מקרקעי ישראל על קרקע בשכונת מלחה שבירושלים לטובת הקמת המרכז.
התוצאה של היעדר פעילות להקמת המבנה היא שמדי שנה מוחזר לקופת האוצר הסכום של חמשת מיליוני השקלים מאחר ולא נעשה בו דבר לקידום המיזם שלשמו יצאו המעורבים בדבר לדרך.
ושוב הוגשה עתירה, הפעם נגד הדרת 'באלאצ'ין' מהטיפול בנושא. "הגענו להסכמה עם משרד התרבות והתאגיד שהעתירה תימחק ויהיה שיתוף פעולה. ימונה נציג באלאצ'ין לוועדה המדעית. העתירה נמחקה אבל התאגיד ומשרד התרבות לא קיימו את הצד שלהם", אומרת עו"ד קשת המבהירה כי גם אם כעת מתברר שלא ניתן לקיים שיתוף פעולה בין שני הגורמים בשל עניינים כאלה ואחרים הרי שאיש אינו מעוניין שסוגיית הקמת מרכז המורשת יפוספס, ומשום כך הוגשה כאמור עתירה חוזרת נגד אזלת היד בפרשה.
מה יבטיח שלא יקרה גם הפעם מה שכבר קרה בעבר, ולא שוב תימשך העתירה אבל דבר לא יקרה בפועל? עו"ד קשת אינה יכולה ואינה רוצה להתנבא, אך מקווה שאפיק המשפט יניב הפעם את התוצאה המקווה.