הבחירות ללשכת עורכי הדין שיתקיימו מחר לא מצליחות לעורר תשומת לב דרמטית במיוחד בציבור הישראלי. זאת למרות שלתוצאות עשויות להיות השלכות על דמותה של מדינת ישראל ואף על חייו של כמעט כל אחד מאיתנו.

ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם עו"ד ד"ר חיים שטנגר, מי שהיה בעבר סגן יו"ר לשכת עורכי הדין במחוז ת"א ויו"ר ועדת ההוצאה לאור של הלשכה, על הבחירות ובעיקר על האדישות, וכבר בפתח הדברים הוא אומר, מתוך תחושת בושה, שהאדישות אינה רק ברחוב הישראלי אלא גם בקרב עורכי הדין עצמם.

"אנשים לא מבינים כמה הבחירות חשובות, אבל זה בגלל שדרדרו את הלשכה. לא האמינו שיוגש כתב אישום נגד יו"ר לשכה ושהוא יהיה מעורב לכאורה בעניינים שכאלה, על אף חזקת החפות שיש לו. מזל שיש כמה שמוכנים להתמודד, כחי אלמלא זה גם מה שיש היה נמחק".

בדבריו מזכיר שטנגר כגילוי נאות את העתירה שעתר בעבר נגד הלשכה, כאשר טען שאין סיבה לחייב ורכי דין להיות חבר בלשכה כדי לכהן כעורכי דין, כשם שכדי להיות אינסטלטור אין צורך להיות חבר באיגוד האינסטלאטורים.

שטנגר מציין כי ישנם כ-80 אלף עורכי דין שכל אחד מהם משלם כאלף שקלים מדי חודש ללשכת עורכי הדין והסכומים נערמים לממדי ענק הגוררים "דברים מוזרים בלשכה", כהגדרתו.

על משמעותה של זהות הנהגת הלשכה מזכיר עו"ד שטנגר כי ללשכת עורכי הדין שני נציגים בוועדה לבחירת שופטים, נציגים בבירת דיינים קאדים וכו' ונציגות משמעותית בבחירת שופטים צבאיים. עוד הוא מזכיר את הימים שכרבע מחברי הכנסת היו עורכי דין, עדות לאיכותם של עורכי הדין חברי הלשכה.

"בעבר היו אנשים בעלי שיעור קומה בלשכה. אנשים כמו דוד ליבאי הביאו כבוד רב ללשכה", הוא אומר ומסכים לתחושה שדווקא בתקופת שפל יהיו מי שייטלו את האחריות, אך הדבר אינו קורה לפי שעה בשל אותם תהליכים שעוברים על הלשכה בשנים האחרונות.

"שהטובים יבואו. לא להשאיר את השטח. באחרונה לא היה פיקוח ולא היו אנשים ברמה גבוהה", הוא אומר ומזכיר את המאבקים על הציונים הנכשלים ששטפו את מבחני הלשכה מאז יוני 2017 והפרוטוקול של של הדיונים לבלימת הכישלונות במבחנים נותרו בחסויים עד להחלטתה האחרונה של שופטת המחוזי בעתירה שהוא עצמו הגיש והוראתה לחשוף את הפרוטוקול ופרטיו. "מתנהלים בצורה מחפירה שמרחיקה אנשים", הוא קובע.

עוד מלין עו"ד שטנגר על ההחלטה שהתקבלה לצמצם את שעות הבחירה שבעבר היו משמונה בבוקר עד שמונה בערב ונותרו כעת מהשעה תשע ועד חמש בלבד, מה שאינו מאפשר לכלל חברי הלשכה להגיע ולבחור את מועמדיהם.

"הרמה של כל האנשים ירדה, עורכי הדין הרציניים הרחיקו את ידם ורגלם מהלשכה והעסקנים רצו לשמור על כוחם, וכך הורידו את שעות ההצבעה בחתימתה של איילת שקד שאהיה גלוי ואומר שאני לא מחסידיה. השינויים שהיא הובילה לא גרמו לשינוי מהותי. המקצוע הופך למכוער. אנשים מתגדרים בתוך עצמם וזה דבר איום ונורא. מעורבות נותרה לעסקניו של אפי נווה שרצה להמשיך בשליטה".

"בבחירות האחרונות הצביעו 23 אחוזים. היו 60-62 אלף חברים והצביעו 15,000 איש וכך זכה אפי נווה שהיו לו 9,000 תומכים. אני תקווה שכל מי ששומע יביא את כל מי שהוא מכיר להצביע. זה לא פחות חשוב מהצבעה לכנסת".