
כבר שנים מושמעות טענות נגד המשטר הקומוניסטי בסין על הפרות חמורות של זכויות אדם, עינויים ורצח.
בשנים האחרונות מתרבות השמועות על תעשייה מחרידה המשגשגת בסין: קצירת איברים בכפייה מאסירי מצפון לשם השתלתם באחרים תמורת ממון רב.
עד כה לא נדרש שום בית דין לשאלה האם הפשעים המזעזעים הללו אכן מתרחשים, ואם כן - באיזה היקף, האם מדובר ברצח-עם, והאם מדובר בפשע נגד האנושות.
השבוע התפרסם פסק הדין הסופי של ״הטריבונל לעניני סין״ בראשותו של סר ג'פרי נייס - בית דין עצמאי שהוקם במטרה לחקור את ההאשמות נגד המשטר בסין. פסק הדין שהתקבל פה אחד, כולל האשמות נרחבות על קצירת איברים בכפייה, המתרחשת בסין כבר 20 שנה ונמשכת עד ימינו.
בית הדין הבינלאומי חשף פשעים והרג המוני המתרחשים בסין בעשור האחרון, וקבע כי הוכח מעבר לכל ספק כי בסין מתבצעים פשעים נגד האנושות הכוללים רצח, השמדה והפרה של חוקי המשפט הבינלאומי. הממשלה הסינית מטעה את הציבור במשך שנים רבות, כדי שפשעים אלו לא ייוודעו.
על פי הפסיקה, הנרצחים הם אנשים חפים מפשע, בעיקר מתרגלי פאלון גונג ואויגורים (מוסלמים). הטריבונל קבע באופן חד משמעי שמקור האיברים להשתלה הם מתרגלי הפאלון גונג.
הטריבונל יוצא בקריאה דחופה לפעול כדי לעצור את הרצח ההמוני עבור תעשיית ההשתלות, ודורש מממשלות וגופים בינלאומיים שיביעו מחאה והתנגדות נמרצת בפני סין.
מהי קצירת איברים בכפייה?
קצירת איברים בכפייה היא צורה של סחר באיברים כאשר הקרבנות נרצחים במיוחד למטרה של לקיחת איבריהם והשתלתם באחרים תמורת ממון רב. המושתלים כוללים אזרחים סינים וגם תיירים שהם אזרחים מכל רחבי העולם המגיעים לסין למטרה זאת. יש סברה כי חלק מהתיירים מארצות הברית, אירופה ואסיה אינם מודעים לכך שמקור האיברים להשתלה שלהם הושג על ידי רצח של "תורמים" חפים מפשע, אסירי מצפון המוחזקים במחנות כפייה ונרצחים לפי הזמנה.
המונח אסירי מצפון מתייחס לחפים מפשע שנעצרו בגלל שהם מאמינים באמונות דתיות או רוחניות שאינן מקובלות על המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין, למרות ההכרזות של הממשלה הסינית על חופש מצפון ודת הקיים לכאורה בסין.
בסין מתקיימת כבר עשרים שנה רדיפה אכזרית של מתרגלי השיטה הרוחנית פאלון גונג. בכל זמן נתון נמצאים מעל 1.5 מיליון מתרגלים במעצר. העצורים עוברים בדיקות רפואיות מקיפות כדי ליצור מאגר מידע של איברים. בצורה זאת העצורים מהווים "בנק איברים" חי. בין העצורים גם טיבטים, מוסלמים ונוצרים כאשר רוב העצורים הם מתרגלי הפאלון גונג.
מי הם מתרגלי הפאלון גונג?
פאלון גונג היא שיטה סינית רוחנית עתיקה לשיפור הגוף והנפש. המתרגלים עושים תרגילי מדיטציה שקטים בעמידה ובישיבה. הם משפרים את עצמם ומטפחים את ליבם. המתרגלים מנסים לחיות על פי העקרונות של אמת-חמלה-סובלנות ולהיות אנשים יותר מוסריים ויותר טובים. ידוע שמתרגלי השיטה זוכים לבריאות טובה ולאריכות חיים.
השיטה התפתחה בסין החל משנת 1992 ומאז גדל מספר המתרגלים בקצב גבוה והגיע לעשרות מיליונים. בשנת 1999 כאשר מספר מתרגלי השיטה עבר את מספר חברי המפלגה הקומוניסטית הכריזה המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין על רדיפת הפאלון גונג ביד קשה, כדי להשמיד את השיטה. הרדיפה מתבטאת במעצרים ארוכים ללא משפט, בעבודת כפייה, בעינויים קשים, ב"חינוך מחדש" ובמקרים רבים בקצירת איברים בכפייה מהמתרגלים תוך כדי רציחתם ושריפת הגופות. למרות הרדיפה האכזרית הנמשכת כבר 20 שנה, השיטה לא הושמדה ומתרגלי הפאלון גונג ממשיכים לדבוק בעקרונותיה בסין וברחבי העולם.
הטריבונל הבינלאומי הוא בית דין אזרחי עצמאי שהוקם במטרה לבחון את נושא קצירת איברים בכפייה מאסירי מצפון בסין. בנוסף לאב בית הדין, סר ג'פרי נייס, חבר השופטים בטריבונל כלל גם שישה חברים ממדינות שונות. אב בית הדין, סר ג'פרי נייס הוביל להעמדתו לדין של נשיא יוגוסלביה לשעבר, סלובודן מילושביץ' בבית משפט בינלאומי בדומה לנוכחי.
מסקנותיו של הטריבונל הועברו לשגרירויות סין בלונדון ובמדינות נוספות ונשלחו גם לסין. עד כה לא התקבלה תגובה.
בית הדין שמע עדויות מ-50 עדים, קיבל שלל עדויות כתובות וסרטי וידאו עם ראיות שאותן בדק במהלך שנה שלמה. העדים שהעידו בפני בית הדין היו מומחים לזכויות אדם בינלאומיות, לרפואה ולהשתלת איברים, ליחסים בינלאומיים, להיסטוריה סינית ועוד. במשך 12 חודשים עבד בית הדין כדי לזהות את מהות הפשעים, האם בכלל התרחשו, האם הם עונים להגדרה של פשע נגד האנושות או להגדרה של רצח עם, האם הם קיבלו תמיכה מהמדינה, או מגופים פרטיים בסין שנאלצו להשתתף בקצירת איברים בכפייה. הטריבונל עבר על כל העדויות וערך 2 שימועים, בדצמבר 2018 ובאפריל 2019.
העדויות:
דיווחים ראשונים הגיעו כבר בשנת 2001. החל מאותה שנה חל גידול משמעותי במספר המרכזים הרפואיים המתמחים בהשתלות ובבתי החולים ברחבי סין. כמו כן חל גידול משמעותי במספר השתלות האיברים בסין עם זמני המתנה קצרים במיוחד. העדויות כוללות שיחות טלפון אנונימיות לרופאים סיניים בסין, ומרופא ישראלי (פרופסור ג'יי לביא) שהעיד כיצד מטופל שלו נסע לסין להשתלת לב בתכנון של שבועיים מראש.
העדויות כללו צילומים של אתרי אינטרנט סיניים שפרסמו "תפריט" איברים למכירה כמו לב, ראות, כליות, עם ציון של מחיר כל איבר, כאשר הם מבטיחים זמן המתנה משבועיים עד יום-יומיים ובתיאום מראש. זמני ההמתנה הקצרים הם בלתי אפשריים במערכת תרומת איברים המקובלת בעולם.
הטריבונל שמע גם עדויות סטטיסטיות שחשפו חוסר התאמה בין מספר ההשתלות שנערכו בפועל ובין מספר התרומות שעליהם דווחה המערכת הסינית לתרומת האיברים מרצון.
נייס אמר כי הקיבול של 146 מרכזי השתלה ובתי חולים בסין מאפשר בין 60,000 ל-90,000 השתלות בשנה. זהו מספר גדול מאוד ביחס להערכות שניתנו על ידי המשטר הסיני.
כדאי לדעת עוד כי תעשיית השתלת האיברים הקפיצה את הכלכלה הסינית ביותר ממיליארד דולר לשנה. למשל, על כבד "בריא" אפשר לגבות כ-160,000 דולר.
מספר ההשתלות העצום המתרחש בסין עורר את החשד שמקור האיברים לא מגיע מתרומות חוקיות או מנדונים למוות כפי שסין הצהירה באותה תקופה.
דיויד קילגור, תת שר החוץ הקנדי לשעבר העיד בפני הטריבונל בשימוע באפריל 2019 ואמר: "הראיות הן מדהימות - הסחר הנורא הזה באיברי אדם נמשך ואפילו גדל ומתרחב בכל סין."
למרות ההכחשות הנמרצות של סין, הטריבונל שמע עדויות על כך שאסירי מצפון, מתרגלי פאלון גונג נרצחים ואיבריהם נקצרים למטרות השתלה. ניתוחי קצירת האיברים מתבצעים בעוד הקרבנות עדיין בחיים, דבר המבטיח איכות טובה לאיבר המושתל.
עד אחד, ד"ר אנוור טוהטי סיפר על ניסיונו כמנתח שאולץ לבצע ניתוח לקיחת איבר מאדם חי בזמן שתעשיית ההשתלות בסין הייתה בראשיתה. ד"ר טוהטי אמר בעדותו שמעשיו אלו רודפים אותו עד היום. הוא מתפלל בכנסיות, במסגדים ובבתי כנסת בעבור הקרבן שממנו קצר 2 כליות וכבד, כי איננו יודע מה הייתה אמונתו. אך תחושת האשמה רובצת עליו חזק.
מעל מיליון אנשים כלואים במחנות בסין. הניצולים העידו שעברו בדיקות רפואיות מקיפות כמו בדיקות דם, צילומי רנטגן ואולטרסאונד. ההסבר ההגיוני היחיד לבדיקות הללו באסירים הוא כדי ליצור מאגר מידע, להבטיח את איכות האיברים ואת התאמתם להשתלה. בנוסף לשנות מאסר ממושכות בלי משפט צדק, עינויים ואיומי מוות, חלק מהאסירים נרצחים תוך כדי נטילת איבריהם. האיברים הכרותים מועברים לפי דרישה למרכז הסיני לסחר באיברים או ישירות למרכזים הרפואיים הקרובים.
למרות העדויות המצטברות, רבים בקהילה הבינלאומית הפנו עורף לקצירת האיברים בכפייה המתרחשת בסין. לפי הדו"ח של הטריבונל גם מוסדות רפואיים ואוניברסיטאות ברחבי העולם משתפים פעולה עם רפואת השתלות האיברים של סין הן במחקר והן בהדרכה.
פסק הדין של הטריבונל
פסק הדין של הטריבונל והדו"ח שפורסם השבוע (ב-17 ביוני 2019), מגיעים למסקנה חד משמעית ובלתי נמנעת בוויכוח המתקיים כבר 20 שנה לגבי שאלה האם אכן מתבצעת בסין קצירת איברים בכפייה מאסירי מצפון. הטריבונל קבע בוודאות כי פשע זה מתרחש עד עצם היום הזה.
סר ג'פרי נייס, אב בית הדין אמר: "קצירת איברים בכפייה הוא פשע בלתי נתפס מהסוג של רצח למען מוות, הכולל רצח המוני ופשעים שהתרחשו בעשור האחרון."
קריאה לפעולה:
הדו"ח מאשר שקצירת איברים בכפייה מתרחשת בסין ומזים את כל הספקות לגביה. לפיכך טוען הדוח כי עלינו לנקוט מספר צעדים במטרה לעצור את המתרחש בסין. בראש וראשונה עלינו להאשים את סין בפשעים נגד האנושות ולהפסיק מיד כל שיתוף פעולה אתה. במיוחד יש להפסיק שיתופי פעולה של בתי חולים ואוניברסיטאות עם סין, אבל גם להזהיר אזרחים מתיירות השתלות האיברים וליידע אנשים שמקור האיברים המושתלים הוא מרצח חפים מפשע. יש לידע גופים נוספים ולהזהיר מפני תרומה עקיפה לקצירת האיברים. מדובר ברופאים ומוסדות רפואיים, בחברות תעופה, בחברות נסיעות, בחברות שירותים פיננסיים, בעורכי דין, בחברות תרופות ובחברות ביטוח, במוסדות חינוכיים ובתיירים. על כולם להכיר בכך שעל ידי שיתופי הפעולה שלהם הם יוצרים קשרים עם מדינה פושעת.
סוזי היוז, מנהלת ומייסדת הקואליציה הבינלאומית למען הפסקת פשעי ההשתלות איברים בסין, אמרה: "זה מזעזע לחשוב שהאוניברסיטאות ובתי החולים שלנו משתפים פעולה, אולי מבלי דעת, בפשעים הנוראיים האלו.
(דורית דינור היא נציגת מרכז המידע של הפאלון דאפא בישראל. טל בביץ' הוא נציג מרכז המחקר הבינ"ל לקצירת איברים בסין)