הגידולים ההידרופוניים
הגידולים ההידרופונייםצילום: הודיות

מתכוננים לשנת השמיטה. בכפר הנוער הודיות עמלים על פיתוח אמצעים שיאפשרו גידול פירות וירקות גם בשנת השמיטה הקרבה.

"התלמידים חשבו על פתרונות לשנת שמיטה והצליחו לפתח מערכת לגידול ירקות הידרופוניים המושקים במים העוברים דרך מכלים בהם גדלים דגי אמנון", מסביר מרכז משק ורכז מקצועות המדעים והביולוגיה בכפר הודיות, שמואל סבג.

סבג מוסיף, "כך אנו בעצם מצמצמים את החומרים הכימיים בירקות. הדישון הוא רק באמצעות ההפרשות של הדגים שעוברים בצינורות המים לעבר הירקות".

לדבריו, "המערכת סגורה משני צדיה, מצד אחד אנחנו מגדלים דגים אורגניים בתנאים טובים, ובצד השני את הירקות. בין הדגים לירקות יש צינורות חלולים שמעבירים רק את המינרלים החיוניים לגידול הירק".

"לשמחתנו, התלמידים הגיעו לתוצאות יפות והצליחו לגדל כמות גדולה של חסה, שגם הועברה לחדר אוכל בכפר. וממש בימים האחרונים אחרי 6 שבועות של גידול התלמידים הצליחו לגדל שום איכותי בתנאים הידרופוניים", ציין.

"לצד הלימודים העיונים בכיתה, תלמידי המשק מבצעים פרויקטים חקלאיים חשובים. אנו מאמינים שהביקוש לגידולים הידרופוניים יגדל בעתיד ונראה יותר ויותר גידולים כאלה ברחבי הארץ. יש לכך חשיבות עליונה בייחוד בשנת שמיטה שבה אסור על פי ההלכה לגדל פירות וירקות בשיטה המסורתית, ובשיטה ההידרופונית מותר", טען סבג.

לדבריו מומחים בתחום החקלאות מבינים כיום שהשיטה ההידרופונית משתלמת גם ברמה הכלכלית. "בפרויקט שקידמנו בכפר גילינו שאפשר לחסוך שטחי חקלאות רבים באמצעות גידול מהסוג הזה. בנוסף, ניתן לחסוך בכמות הדישון, במשאבים ובכוח אדם".

"אנו גאים על הישגים הלימודיים של התלמידים", סיכם מנהל הכפר, אלי שטיין, "אנו רואים בערך עבודת הקרקע ופיתוח משאבים כמנוע לצמיחת התלמידים".