בשנים האחרונות, כלי הפלסטיק החד פעמיים הפכו לאחת הבעיות האקולוגיות הגדולות באוקיינוס. הפלסטיק המשומש לא מתכלה גם לאחר שנים, וכאשר הוא נשטף לים הוא הופך לסכנת מוות לדגים. ההשערות כיום מדברות על מאות אלפי דגים שמתים מדי שנה כתוצאה מאכילת פלסטיק, וביניהם גם לוויתנים וצבי ים.
המצב החמור גרם לחלק ממדינות אירופה להגביל את ייצור הכלים החד פעמיים, אך ייתכן ויש גם פתרונות אחרים. מספר חוקרים מרחבי העולם מפתחים מוצרי פלסטיק חדשים שמתכלים במים ומיוצרים מירקות ואפילו מקקטוסים.
לסנדרה פסקו, חוקרת מקסיקנית, ברור שהדור הבא של כלי הפלסטיק נמצא דווקא בקקטוס. פסקו פיתחה חומר מיוחד הנראה כמו פלסטיק, ואף ניתן לייצר ממנו שקיות וכלים חד פעמיים, אבל מצד שני הוא גם מתכלה ולא עתיד להצטבר באוקיינוס.
בתהליך ייצור החומר, סנדרה מרסקת את הקקטוסים בבלנדר, ומוסיפה למיץ הקקטוסים חומרים אורגניים שייצבו את הנוזל. את החומר אפשר לעצב באיזו צורה שרוצים, ולאחר הייבוש ניתן להשתמש בו כמו בכל כלי פלסטיק רגיל.
על אף ההצלחה, פסקו מודעת לכך שמדובר רק בתחילת הדרך. ייצור כלי הקקטוס אורך כעשרה ימים, ועדיין לא בטוח שיתאפשר להחליף את הכמויות האדירות של כלי הפלסטיק בכלי קקטוסים.
חוקרת נוספת שמנסה להחליף את כלי הפלסטיק היא שרון ברק, מהנדסת כימיה ישראלית. שרון, שבעבר עבדה בעצמה בחברת פלסטיק, הקימה חברת סטראט-אפ המייצרת חומר חלופי לפלסטיק, שגם מתמוסס במים. לדבריה, גם לאחר שהחומר מתכלה במים הוא עדיין לא פוגע בהם, וניתן אפילו לשתות אותם. בשנה האחרונה החומר עורר התעניינות עולמית, והסטארט אפ אף זכה במספר תחרויות עולמיות לסטארט-אפים חדשים.
אז גם אם לא נראה שכלי הפלסטיק עומדים להיעלם בקרוב, הפיתוחים החדשים נותנים לפחות תקווה שאנחנו בכיוון הנכון לפתרון הבעיה.
רוצים עוד? כתבות חדשות כל יום בנוער ערוץ 7- המקום בשבילכם!