נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, מרים נאור, התייחסה היום (שלישי) בכנס לשכת עורכי הדין לירידה באמון האזרחים בבית המשפט העליון.
"להשקפתי בית המשפט אסור לו, לא רק שהוא לא צריך, אסור לו לרצות להיות פופוליסטי, אסור לו לרצות לרצות מישהו אחר, בית המשפט צריך להחליט מה שלהשקפתו הוא נכון, כמובן הוא יכול לטעות. אוי לנו אם כתוצאה מהרצון לרצות מישהו להיות פופולארי ולזכות בדעת קהל, אוי לנו אם כתוצאה מכך בית המשפט ישנה את הפסקה שלפי דעתו היא הספיקה הראויה", אמרה נאור.
על התערבות בית המשפט העליון בחוק להוצאת מסתננים אמרה נאור כי "להחזיק אנשים שלוש שנים בלי משפט על הסתננות, על שהייה בלתי חוקית, זה בעיני כל כך מופרך. אני חשבתי שהתיק ההוא הוא דוגמא לכך שאין לך בכלל בעיה להחליט בדבר הזה. ואני שואלת את כולכם: שלוש שנים בלי משפט זה יעלה על הדעת? אני חושבת שזה התפקיד של בית המשפט, לשמור על החירויות ולהגן עליהן. אני חושבת שבנושא הזה היה פשוט שיסוי נגד בית המשפט".
הנשיאה לשעבר מתחה ביקורת מרומזת על הפוליטיקאים: "בית המשפט הצטייר כאויב דרום תל אביב, כמי שאינו מתחשב בתושבי דרום תל אביב, אבל האמת שבתוך פסקי הדין הצענו פתרונות של פיזור אוכלוסין, זאת אומרת שלא חייבים לרכז את כל המסתננים או אחוז ניכר מהם בדרום תל אביב אלא קבענו שלגיטימי לפזר במקומות שונים בארץ. מטעמים שאינם ברורים לי הדבר לא נעשה".
על המתווה שראש הממשלה סיכם עם האו"ם אמרה נאור: "הסכמה יפה בעיני של הוצאת מספר מסוים של שוהים בלתי חוקיים לארצות אחרות שיהיו מוכנות לקלוט אותן והשארת חלק מהם בארץ. זה היה מתווה מאוד יפה אבל הופעל לחץ פוליטי והמדינה חזרה בה מההסכמה למתווה הזה. יש פתרונות שהם הומניים ואני חושבת שהתפקיד של בית המשפט הוא לשמור על פתרונות הומניים".
חיות הסבירה מדוע בית המשפט מצא לנכון להתערב גם במתווה הגז: "אני חושבת שבית המשפט גם בנושא הזה פשוט יישם את החוק. מישהו צריך לפרש את החוק וזה תפקידו של בית המשפט הוא ולא אחר".
לקראת הדיון של בג"ץ בבקשות לפסילת חוק הלאום ועל עצם קביעת הרכב לדיון בבקשות הפסילה אמרה נאור: "מה היא צריכה לעשות? למיטב ידיעתי לא הייתה בכלל בקשה לדחייה על הסף. אנחנו לא יודעים מה בית המשפט יחליט בסוגיה, האם אפשר להתערב בחוק יסוד ואני לא אגיב האם אפשר להתערב בחוק יסוד".
מרים נאור התייחסה לפסילת חברי עוצמה יהודית ואמרה: "אני מוחה על השידוך בין ימין לבין גזענות. אם יש מקום לפסול רשימה מהשמאל - שיפסלו, אבל לא בשם האיזון".
על נושא החסינות לנתניהו מפני העמדה לדין אמרה נשיאת בית המשפט העליון בדימוס כי ''החקיקה הפרסונלית לחסינות נתפסת בכל העולם כלא ראויה. עבירת שוחד אינה אמורה להעניק חסינות במסגרת החוק''.