תא"ל במילואים משה (צ'יקו) תמיר, שכיהן בין היתר כמפקד אוגדת עזה וכמח"ט גולני, השתתף היום (ראשון) בכנס "מהכלה להכרעה" וסיפר על הימנעותם של מפקדי הצבא בזמן מבצע "חומת מגן" מעימות חזיתי עם ארגוני הטרור.
"מלבד הרמטכ"ל, שגם לו לקח זמן, הדרג הצבאי עשה כל שביכולתו לא לבצע את ההכרעה, כולל אלוף הפיקוד, מפקדי האוגדות שפשוט לא רצו לעשות את זה בשום דרך, מנעו את זה אפילו פיזית כולל ריבים קשים מאוד בתוך הדרג הצבאי", סיפר תמיר.
הוא הסביר כי לדעתו הדבר נבע מתפיסת הצבא באותם ימים: "מרגע שאתה בונה את עצמך, למשל לשיתוף פעולה עם הפלסטינים ואתה מתבסס על זה, אתה מתבסס על ההרתעה, אתה בונה את כל הכוח על הדבר הזה, ועכשיו אומרים לך 'תקשיב, כל מה שבנית זה דבר יפה עכשיו תעלו על הטנקים תחצו את הגדר ותלכו להילחם'. זו לא בעיה טכנית הכינו את הצבא או לא".
"זה מתחיל בראש וזה דבר קשה מאוד וצריך לבנות אותו הרבה מאוד זמן ביום יום. זה קודם כל האתוס של הצבא הזה. כשבונים צבא שהוא מגן ורק מפעיל אש אז מקבלים צבא כזה שהוא טכנוקרט, טכני, שהקצינים בו חושבים בצורה טכנית ושהדבר האחרון שהם רוצים לעשות זה לשלם את המחיר הכבד ולהוציא את התעוזה הנדרשת בשביל לתמרן להכרעה".
תמיר הרחיב על ההתחרשויות בין הדרג הצבאי למדיני: "לא הייתי מקל ראש בכלל בעניין הזה, והייתי אומר שתתנו לצבא פקודה והוא יעשה את זה. אני ראיתי ראש ממשלה מנחה את הצבא להכריע, להיכנס פנימה והצבא פשוט לא עושה את זה בכל מיני דרכים שאני מעדיף לא לדבר עליהן כאן. כולל אנשים מאוד בכירים כולל אנשים שנמצאים היום בפוליטיקה שעשו כל דבר שהם יכולים כדי לא להיכנס לזה. בסופו של דבר ראש הממשלה יחד עם הרמטכ"ל פשוט קפצו מעל הדרג הזה וירדו עד לדרג המח"טים כדי להשפיע עליהם".
תמיר ציין לטובה את הרמטכ"ל הנוכחי שלדבריו מנחיל שינויים בתודעת הצבא: "אני מאוד מקווה שהניצנים שאנחנו רואים שהרמטכ"ל הנוכחי עושה, שהוא בן הדור שלי והיינו מקבילים בחומת מגן והוא ראה את זה והבין שהדבר הזה אפשרי, והוא מבין היטב מה נדרש כדי לעשות את זה. אם אנחנו רואים את הפעולות שלו מרגע שהוא נכנס להיות רמטכ"ל אז אנחנו מבחינים שהוא עושה שינוי מהותי, שינוי בסדר גודל לצבא קודם כל במצב התודעתי".
לדבריו לצה"ל יש כוח ויכולת להכריע את כל ארגוני הטרור המאיימים עליו: "כמו שהגענו ביהודה ושומרון למצב שבו שללנו מהפלסטינים את היכולת הצבאית שלהם לפגוע ולשבש את החיים שלנו כאן, אפשר לעשות את זה בעזה. אפשר גם אחר כך לשים שלטון על כידונים של צה"ל ואפשר לעשות הרבה דברים. אפשר. אתה מוכן לשלם את המחיר? קודם כל צריך לדעת שאפשר לעשות את זה. שהדיון יהיה פתוח. להגיד שזה לא אפשרי זה לא נכון. עובדה שאפשר לעשות את זה ויש עוד דרכים גם בלי להיכנס למיץ של עזה, כדי לחסום את תהליך ההתעצמות".
תמיר מזהיר מהתעצמות ארגוני הטרור: "תסתכל כל פעם עשור אחורה מה קורה להתעצמות של ארגוני הטרור האלה. תראה איפה חיזבאללה היה לפני 30 איפה הוא היה לפני 20 שנה לפני 10 שנים ואיפה הוא היום. ותראה מה קורה לחמאס. העקומה הזו יום אחד תפגוש אותנו במצב שבו לא תהיה לנו ברירה אלא לחסל את היכולת הזו מהיסוד. זה בעיני דחיית הקץ והשאלה מתי אתה פוגש אותו".
עימות שיחייב הכרעה הוא לדבריו עניין של זמן: "בדיוק כמו הפיגועים ביהודה ושומרון. כשהפלסטינים עברו לפיגועי התאבדות שלא היה לנו מענה עליהם והיו פה הרבה מאוד נפגעים העקומה הזו נפגשה עם המצב שאתה לא יכול לסבול את זה ואז אתה עושה את זה. אני לא אומר מחר בבוקר לכבוש את עזה, אני אומר שחייבים להכין את התודעה בצבא, במערכת הפוליטית וגם במערכת הציבורית שככל שעובר הזמן הסיכוי שאנחנו נידרש להיכנס למבצעי הכרעה גם כנגד חיזבאללה".
"צריך להבין שבתהליך הכולל שקורה ככל שרמת האיום הזה תעלה והעורף הישראלי יהיה חשוף יותר ואנחנו נפגע ממנו, הסיכוי שנצטרך לצאת למבצעי הכרעה קיים ולכן ממש לא הייתי מבטל אותו והייתי מסביר שיש לו מחיר אבל אני חושב שיותר ויותר צה"ל צריך להכין את עצמו למבצעי הכרעה כי בעיני, בהתבוננות על ההתמודדות מול הארגונים האלה המועד הזה הולך ומתקרב. בכל הגזרות שעוטפות אותנו", סיכם תמיר.