נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, חזר אמש ואמר כי פגישה בינו לבין מנהיג איראן רוחאני - בהחלט אפשרית.
לדבריו איראן נמצאת במצב קשה ופגישה כזו חשובה עבורה. האלוף במיל' עמוס גלעד, ראש האגף המדיני-בטחוני במשרד הביטחון לשעבר הביע אתמול דאגה מאפשרות של מפגש שכזה.
האלוף במיל' גלעד, המכהן כיום כראש המכון למדיניות ואסטרטגיה בבינתחומי הרצליה ולשעבר אמר, "יש לי הערכה רבה לחברות רבת השנים בין ישראל לארה"ב, והיא אחד המרכיבים החשובים ביותר בביטחון הלאומי של ישראל.
למרות זאת, יש לי חששות. האיראנים היו חברינו הטובים וכרגע הם מעוניינים להרוס את ישראל, ויש להם תכנית גאונית. העמוד הראשון שלה הוא לבנון, כביכול מדינה ריבונית וחברה באו"ם שהפכה לחיזבאלסטן שזה אומר: ישות עצמאית על חשבון לבנון. לדוגמה: אם חיזבאללה יתקוף את ישראל וכתוצאה מכך לבנון נחשפת לתגובה ישראלית, היחידים שמקבלים החלטות בלבנון הם חסאן נסראללה או ג'נרל קאסם סולימאני.
ללבנון יש נשיא שמפקד על הכוחות שלה אבל הוא ישמע על ההתקפה על ישראל מהטלוויזיה. יש להם 150 אלף טילים מכוונים על ישראל, על אוכלוסיה אזרחית ולא על הצבא ואמצעים רבים נוספים. העמוד השני היא סוריה, שהאיראנים מנצלים כדי לבנות חזית נוספת נגדנו, ממש מצור על ישראל. ובנוסף לכל יש את התכנית הגרעינית. אני מאוד מודאג היום".
"עם כל הכבוד, במזרח התיכון מילים לא מספיקות. הנשיא טראמפ מוכן לפגוש את הנשיא רוחאני, שהוא הרמאי הטוב ביותר בעולם, שיכול למכור לך הכל, והוא מתאר את איראן כעוברת שינויים. והיא אכן משתנית: מאיימת עלינו בטילים, בטרור, בגרעין וטראמפ מוכן להיפגש אתו? למה? כדי להגיע אתו להסכם? איזה הסכם ארה"ב יכולה להשיג עם איראן? ההסכם היחיד שניתן לעשות דומה מאוד להסכם שאנחנו שונאים. עיכוב בלוח הזמנים של תכנית הגרעין האיראנית, לא הפסקה שלה. אני מבטיח לכם שזה לא יכלול טילים, רקטות, יכולות בליסטיות, רחפנים ואת מאמציה המתמשכים להקיף אותנו בכל החזיתות.
"אני משתף אתכם בחששותיי הכבדים", אמר גלעד בפאנל שבו השתתף במכון לאסטרטגיה. "אני מודאג שהדוגמה של צפון קוריאה תחזור על עצמה, זה אומר שהוא לא יוותר על המשטר המרושע שלו ועל יכולותיו הגרעיניות ויש לו את הפוטנציאל לערער את כל המבנה של העליונות האמריקנית במזה"ת. כי הערבים לא יבטחו בארה"ב ואפילו ראש הממשלה שלנו אומר שהוא לא מתכוון לומר לנשיא טראמפ עם מי הוא צריך להיפגש ועם מי לא. אני מאוד מודאג מזה".
את הדברים אמר גלעד ישירות לג'ואל רייברן, סגן עוזר מזכיר המדינה לענייני המזרח התיכון והשליח המיוחד של ארה"ב לסוריה, שישב עמו בפאנל.
רייברן השיב לדברים ואמר "אנחנו מאוד ברורים בעמדתנו כלפי איראן ונשענים על מסמך 12 הנקודות שהוציא מזכיר המדינה פומפאו ב-2018 לגבי התנאים שבהם המשטר האיראני יצטרך לעמוד כדי לקבל הסכם עם ארה"ב. בעיית הגרעין היא אחת המרכזיות ברשימה הזו, אבל אינה היחידה. ישנה חסות שאיראן נותנת לטרור, וסוגיית הטילים, וארה"ב דורשת נסיגה כוללת של כוחות איראניים מכל סוריה.
פומפאו הבהיר לאיראנים שאם הם מעוניינים בהפחתת הסנקציות הם חייבים לצאת מסוריה. בנוסף, הצוות האמריקני שם לעצמו למטרה להגיע לכך שיצוא הנפט האיראני יגיע לאפס. אחד הבודדים שעוד רוכשים נפט מהאיראנים הוא אסד בסוריה, והדבר מאפשר לו להמשיך את מעגל ההרג. אנחנו נמצאים בחלקים מסוריה ומונעים מאיראן ומהסורים להיכנס לטריטוריות שהיו רוצים להיות בהן. אנחנו פועלים מבחוץ, מפעילים לחץ פוליטי לבודד את משטר אסד, ומפעילים גם לחץ כלכלי נגד משטר אסד ובני בריתו".
גלעד מצידו ענה על כך שדווקא הערכתו הגדולה לאמריקנים גורמת לו להיות מודאג עוד יותר: "ארה"ב התמודדה עם רוסיה, והיום אנחנו נמצאים לבד. אנחנו צריכים תיאום עם הרוסים בכדי לתקוף לכאורה. ואנחנו היחידים שתוקפים כוחות איראנים בלבנון ובסוריה (לכאורה) אולי מה שאני אומר לא נכון. בואו נגיד שזה נכון. עם כל הכבוד לישראל יש הטוענים שאנחנו מעצמה כלל עולמית אבל זה טעות אנחנו אולי מעצמה אזורית. לכן אני כל כך מפחד מהפגישה בין טראמפ לרוחני בניו יורק".
"היום האיראנים מנסים לשגר טילים נגד ישראל וכושלים ולכן אתם לא שומעים על זה, ולכן אנחנו לבד. איראן היא בעיה אסטרטגית של כל המדינות הערביות היום, הם תוקפים את ערב הסעודית, ולצערי הערבים מפחדים מוות אך לא עושים מספיק לתקוף חזרה. כיום אנחנו בעלי מזל שאחרי מאמץ קשה יש לנו שיתוף פעולה עם מדינות ערביות שהוא יתרון אסטרטגי. אבל במרבית התחומים אנחנו לבד. ואני מנתח שהפערים והבעיות רק ימשיכו לגדול. איראן מרגישה שאין איום אמתי לאיראן כי הנשיא טראמפ אמר שהוא לא מתכוון לפתוח במבצע צבאי ולכן היא תמשיך להשקיע ממון רב במאמצי הטרור".