ספר חריג בתבניתו הוא הספר 'בלק הבלש' של חיים אקשטיין (ספריית בית אל).
הספר מגולל את החיפוש הבלשי אחר פורץ מסתורי, אך לאורכו הוא מפזר חידות בלשיות-תורניות לעיונו וסקרנותו של הקורא הצעיר. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם אקשטיין.
"הרעיון צץ לפני יותר מעשר שנים. ככותב ב'אותיות' הייתי אמור לחפש רעיון למדור חדש ועלה לי רעיון לכתוב סיפור בסגנון בלשי, גם אם לא גדלתי ממש על הז'אנר הזה. הבשיל בי הרעיון שבמקורות שלנו יש הרבה נושאים ופרטים שאפשר להשתמש בהם כדי לכתוב חידות בלשיות. הספר בנוי כך שהחידות יכולות היו להופיע בכל ספר אחר והן אינן תורניות באופי שלהן, אבל בכל פעם יש נתון נעלם שאם פותחים את המקורות הרלוונטיים ניתן לגלות את הנתון".
למעשה הספר שמחולק לפרקים קצרים שולח את הקורא הצעיר לפתור את התעלומה הבלשית דרך נבירה ועיון באחד המקורות התורניים. "כך מעבר לסיפור הבלשי לילד יש סיבה לפתוח ספר. היום הילד הממוצע שאין לו מוטיבציה לפתוח שולחן ערוך יעשה את זה כי אבא או מורה יושב לו על הראש, וכאן יש לו סיבה חדשה לפתוח את הספר כחלק מעלילה בלשית, מעיין משחק חפש את המטמון, וכך הוא נחשף למקורות שאולי הוא לא הכיר".
לזאת ניתן להוסיף את האפשרות גם למורים לעשות שימוש בספר כאשר ניתן להקריא לתלמידים את אחד הסיפורים ולהותיר להם כמשימה לשיעור הבא את איתור פתרונה במקור התורני הרלוונטי. לאקשטיין ברור שאכן ספרו יוכל להיות גם כלי עזר למורים. "גם מורים יכולים להשתמש בספר כדי לגרום לילדים להתאהב בהלכה משנה או גמרא, ליצור עניין סביב המקורות יכול להשתמש בספר ככלי ליצירת עניין במקורות".
מהניסיון האישי שלו רואה אקשטיין שהספר אכן עומד ביעדיו. "הבת שלי בכיתה ג' התלהבה מהספר ושאלה איפה יש קיצור שולחן ערוך בבית. לפני כן הספר נפתח רק מדי פעם סביב שולחן שבת, אבל פתאום היא רוצה לדעת מה יש בו וללמוד הלכות ונוצר עניין וחשק".
"יש כאן שילוב בין שני ענפים שיכולים להשתדרג. לימוד התורה מחכה לדרכים שיהפכו אותו לחווייתי יותר ומרתק יותר, וגם הספרות של החידות הבלשיות יכולות להפוך מסתם אתגר ומשהו מותח למשהו בעל ערך מוסף".