669
669צילום: דובר צה"ל

ספר חדש 'מאפס למאה' בהוצאת ידיעות ספרים מתאר את סיפורה של יחידת החילוץ הצה"לית 669 מנקודת מבטם של הלוחמים.

שמו של מחבר הספר אסור בפרסום אבל בוגרי היחידה מביעים שביעות רצון גדולה מהוצאתו לאור.

בר ראובן, קצין בוגר היחידה המשרת בה במילואים ומשמש כמנכ"ל עמותת 'החתול' שיזמו בוגריה, אמר לערוץ 7: "הרבה מהציבור ניזון מכלי התקשורת בכל הקשור לפעילות היחידה ופחות שומעים על מה שקורה מבפנים. עד לא מזמן, לצערי, לא היו כלל ספרים על היחידה.

''לפני כמה שנים יצא ספר ראשון שדיבר על הקמתה וההיסטוריה והספר הנוכחי מביא חוויה משמעותית מבפנים שמקיפה את הזמן מתחילת השירות, תוך כדי מסלולי ההכשרה והתקופה המבצעית והכל מזווית אישית. זה מכניס את האנשים לעוד רבדים שקשורים ביחידה ולא הובאו עד היום בפני הקהל ברחב".

לדבריו, חשוב שהציבור ידע יותר, במסגרת מה שאפשר לספר. "היחידה היא לוחמת וקרבית שמטרתה המרכזית היא חילוץ בשטח אויב. במהלך השנים היכולות עזבנו את המיקוד ונדרשנו להוות רשת ביטחון לכלל התרחישים שאפשר לפגוש בשטח - בין עם אזרחים ובין עם חיילים. מבחינתנו, אימון האמת הכי טוב הוא חילוץ אזרחי, אבל היחידה מוכנה קודם כל למלחמה ולפעילות צבאית".

הוא נזכר בנקודה משמעותית מהשירות שלו ב-669. "היה אירוע של שיירה מפלס"ר שיריון שנתקלה על הגדר בעזה, בשנה הראשונה שלי כקצין צעיר. היתה הזנקה ביום שישי בערב לחמישה פצועים קשה. אני הגעתי מבסיס אחד וחבר טוב מבסיס שני עם מסוק אחר. טיפלנו בהם וחילצנו אותם. אחרי כמה ימים הבנו שאחד הפצועים היה חבר לפנימיה של אותו חבר שהוזנק גם כן. זה היה מאוד משמעותי עבורנו. אני חוויתי את זה דרכו. בדרך כלל אתה מנסה לנתק פנים וקשר אישי למחולץ, אבל כשזה קורה, הדבר הרבה יותר מסובך רגשית".

פעילות יחידת 669
פעילות יחידת 669צילום: אביה דולה

צוותי יחידה 669 משתתפים בכל תרחיש שניתן להעלות בדמיון וגם בכאלה שקשה לדמיין – החל בחילוץ חיילים פצועים תחת אש ועד למבצעים חשאיים הרחק מעבר לקווי האויב.

לוחם חילוץ הנמצא בכוננות אינו יודע היכן ימצא את עצמו בעוד רבע שעה: בדרך לחילוץ בני נוער שנקלעו לשיטפון במדבר יהודה או להצלת חייהם של חיילים שנפגעו ממטען בגבול עזה; גולש על כבל ממסוק כמלאך משמים לחלץ טייס נוטש או כמוצא אחרון לתינוק סורי שנפצע בקרבות מעבר לגבול.

הסירנה המייללת והפקודה "חתולים זנק!" עלולות לתפוס את לוחם 669 בכל רגע נתון ולהעבירו במהירות הבזק משגרה מלאה למשימות שבהן יידרש לעתים להגיע אל קצה גבול היכולת האנושית.

מחבר הספר, גיא, תיעד במשך כחמש שנים שירותו המפרך והייחודי כלוחם-פרמדיק ביחידה. אחד המבקרים כתב על הספר שמדובר ב"סיפור של חבורת נערים עם יכולת של גיבורי על שהם תעודת הביטוח של אזרחי ישראל". בר ראובן, שנמצא בימים אלה במסע גיוס תרומות לעמותת 'החתול', אומר כי הביקורת דומה מאוד לתגובות שהוא מקבל מעבר לים.

"אני נמצא בצד השני של הכדור. היינו בסאן פרנסיסקו ולוס אנג'לס, עברנו בקהילות יהודיות וסיפרנו את סיפורה של היחידה שהיא באמת תעודת הביטוח של מדינת ישראל - של יהודים בין בארץ ובין מחוצה לה. זה גן הפידבק שאנחנו מקבלים. אני מרגיש גאווה גדולה להיות חלק מזה כי הצלת חיים היא באמת דבר מדהים לעשות והנתינה חוזרת אליך כפליים בתחושת החשיבות והשליחות. נבחרנו ובחרנו ללכת לדרך בצבא שמאפשרת לנו להציל חיים ועל כך אנחנו מודים מאוד".

עטיפת הספר
צילום: ידיעות ספרים

ראובן מספר מעט על העמותה של בוגרי 669. "עמותת החתול הוקמה לפני חמש שנים על ידי חבורה של בוגרי היחידה שגם אני נמנה עליהם. המטרה היא לאגד ולאחד את בוגרי היחידה לאחר השירות לשם עשייה חברתית. לקחת את מה שאנחנו טובים בו - הצלחת חיים - ולעשות את זה גם באזרחות. לדוגמא, יש לנו מלגות וסדנאות פסיכוטראומה וסדנאות מנטורים וסדנאות משתחררים, כל זה לחיילים ולמילואימניקים. השיטה היא של 'תעביר את זה הלאה' - שמי שמקבל משהו מהעמותה או מהבוגרים, מחוייב להשתתף באחד הפרוייקטים החברתיים שלנו וכך יוצרים מעגל של נתינה".

"יש לנו גם פרוייקט שנקרא 'מטיילים בטוח', שבו אנחנו מדריכים איך נכון לחזור בחיים מטיול. זה בהתחלה נוסד לזכר חבר שנהרג בטיול בחו"ל ובעקבות אסון נחל צפית התאמנו את הנושא גם למסעות וטיולים בארץ".