איש העסקים ברוך לווייב היה שותף בימים האחרונים לפנייתם של מספר מנהיגים מהקהילה הקווקזית והבוכרית בישראל ליו"ר ועדת החוץ והביטחון, חבר הכנסת גבי אשכנזי, לבדוק את ההכבדה שלטענתם מפעילים בצה"ל כלפי בנות העדה המבקשות לקבל פטור משירות צבאי בשל טעמי דת.
"אני מעורב בסיפור הזה אישית, גם כבן העדה, גם כחלק מארגון הקהילה הקווקזית וגם שמי שיש לו קרובות משפחה שמספרות על המחדל מצד הצבא, ובמילים פשוטות קיפוח", פותח לווייב ומסביר כי בעוד צעירות דתיות וחרדיות ישראליות מזוהות מיידית ככאלה, הרי שנורמת הלבוש בעדה הקווקזית והבוכרית שונה ומשום כך בנות העדה הדתיות אינן מזוהות מיידית ככאלה, ובלשכות הגיוס הן זוכות ליחס של חשודות בשקר.
"מדובר בבחורה שומרת שבת, דתייה, ובראיונות מפציצים אותה בשאלות פוגעות", הוא אומר ומספר על מספר פניות שקיבל מבנות העדה המדווחות כי חברותיהן הישראליות יוצאות מהריאיון בלשכת הגיוס כעבור חמש דקות בעוד הן מוצאות את עצמן תחת חקירה ושאלות במשך שעה ואף שעתיים.
"אין הוכחה לכך שמי שמעביר את הריאיון יגיד שהיא כאן בגלל שהיא קווקזית", מעיר לווייב אך מוסיף כי בסופו של יום הדברים נמדדים בנתוני ההשוואה בין הראיונות. "בדרך כלל מסתכלים על הלבוש, על הדיבור, שואלים שאלות בסיסיות על שמירת שבת וכו' ומבקשים הוכחות כמו בית ספר שבו למדת, המלצה מרב או רבנית וכו'. כשמדובר בבחורה חרדית לא יבקשו 3 המלצות מרבנים. כשמגיעה בחורה עם מבטא קווקזי רוסי ולבוש שונה מתחילים ספקות שמתבטאות גם בזמן וגם בשאלות מיותרות".
"אני פונה לגבי אשכנזי לבדוק את הנהלים בוועדה או בדרך אחרת", אומר לווייב הסבור כי ניתן לפתור את הבעיה בהצבתו בלשכת הגיוס של אדם המכיר את המנטאליות של העדות המדוברות, ובכך ניתן יהיה לקבל החלטה במהירות ובקלות רבה יותר.
מדובר צה"ל נמסר כי "בקשות פטור מטעמי דת או הכרה דתית נבחנות באופן ענייני, בהתאם לחוק, וללא כל קשר לשיוך העדתי של מגישת הבקשה".
"במקרים של חשד לכך שהתצהיר שבבסיס הבקשה אינו משקף את המצב לאמיתו, נשאלות שאלות במטרה לברר את הדברים, טרם קבלת החלטה בבקשת הפטור. ככל שיוצג בפני צה״ל מידע פרטני ביחס למקרה מסוים, המקרה ייבדק לגופו", לשון התגובה.