בירושלים נחנך היום (רביעי) פרוייקט 'מנהרות עולם' - בית העלמין התת קרקעי הראשון מסוגו בעולם

באירוע השתתפו ראש העיר ירושלים משה ליאון, השר לשרותי דת, יצחק ועקנין, הרבנים הראשיים לישראל, הראשון לציון הרב יצחק יוסף והרב דוד ברוך לאו, הרבנים הראשיים לירושלים, הרב אריה שטרן והרב שלמה עמאר, רבני שכונות, ובכירים במערכת הפוליטית.

מידי שנה נקברים בירושלים כ 3,500 אנשים. לפני כארבע שנים החלה חברה קדישא "קהילת ירושלים" בשיתוף חברת מנהרות רולצור בקידום פתרון חדשני, ראשון מסוגו בעולם, אשר צפוי לתת מענה למקומות קבורה בעיר לעשורים הקרובים.

הפתרון החדשני היה ביצוע חפירה של כ-24 אלף מקומות קבורה "חדשים" במעמקי האדמה, בעומק של 50 מטרים - מתחת לפני הקרקע, כאשר השלב הראשון המונה כ 8,000 קברים צפוי להיות זמין לקבורה לקראת סוף שנת 2019, ובמקביל יימשכו העבודות להכשרת יתר השטחים לקבורה שצפויים להיות מוכנים בתוך כשנתיים.

סך ההשקעה בפרויקט עומד על כ-300 מיליון שקלים והוא מבוצע בסטנדרט ביצוע מהגבוהים בעולם, הכולל שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ביותר בכל הקשור לנגישות, תאורה (בכל מקום בו ישהה מבקר – תדלק התאורה ליד הקבר באופן אוטומטי) תקשורת חכמה (שליטה סלולרית), ניקיון, אוורור (במקום מערכת אוורור מתקדמת הפועלת לסירקולציה של האוויר באופן רציף) ועוד.

הפרויקט זכה כבר משלבי התכנון לליווי הלכתי מחמיר, ונעשה על פי כל כללי ההלכה היהודית, ומגובה בחוות דעת הלכתיות והסכמות של רבנים יידועי שם. כל הקברים בבית העלמין מחוברים לקרקע עולם (דבר המחייב על פי ההלכה), ולצד קברי שדה (על הקרקע) יהיו גם קברים בדפנות המנהרה החצובים לעומק הסלע.

ראש העיר ירושלים, משה ליאון, אמר באירוע כי "מציון תצא תורה. פרויקט "מנהרות עולם" הוא ייחודי ומהווה חדשנות בתחום הקבורה בארץ ובעולם. הפרויקט נעשה תוך הקפדה על שמירת הסביבה והשטחים הירוקים וניצול משאב הקרקע באופן מקסימלי. אני גאה לעמוד בראשות עיר שדואגת ליקיריה לקבורה מכובדת ומכבדת".

מנכ"ל חברה קדישא "קהילת ירושלים", חנניה שחור, הוסיף ואמר: "אנו מחזירים עטרה ליושנה. שיטת הקבורה במנהרות היא שיטה יהודית קדומה אשר שומרת על הקברים באופן המיטבי. עם התקדמות הטכנולוגיה ניתן יהיה להמשיך לחצוב בעומק האדמה ולבנות עוד עשרות אלפי קברים חדשים, וזאת במסגרת מחויבותנו לפיתוח בר קיימא וחשיבה על הדורות הבאים".

מנכ"ל חברת מנהרות רולצור, אריק גלזר, סיכם וציין כי "פרויקט "מנהרות עולם" הוא ייחודי גם מבחינה הנדסית וטכנולוגית, בימים אלה הוא נבחן במקומות נוספים בארץ ובעולם ואנו כחברה ישראלית שמחים לייצא ידע וניסיון ישראלי למדינות ברחבי בעולם. איגוד המנהור העולמי ציין את החדשנות של הפרויקט לשבח בכנס השנתי שלו בשנת 2017 והוא היה בין המועמדים הסופיים לפרס בקטגוריית חדשנות במנהור".