אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: ISTOCK

עונת הרחצה 2019 שהחלה בתאריך 12 באפריל הסתיימה לפני כשבוע, ומנתוני ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים עולה כי במהלכה טבעו למוות 13 ילדים.

מדובר בירידה של 26% בהשוואה לממוצע חמש השנים הקודמות, העומד על 18 מקרי טביעה למוות.

מתוך כלל מקרי התמותה מטביעה בעונת הרחצה הנוכחית, שישה ילדים טבעו בבית ובחצר הבית - ארבעה בבריכה פרטית בבית, שניים בדלי ואחד באמבטיה.

במרחב הציבורי טבעו למוות שבעה ילדים, מתוכם ארבעה בים, אחד בבריכה ציבורית, אחד בבריכת צימר וילד נוסף בנהר.

עוד עולה מהנתונים כי בשבעה מהמקרים השנה הילדים היו מתחת לגיל 4, ארבעה ילדים היו בני 5-9 ובשני מקרים איבדו את חייהם בני נוער בני 17.

עונת הרחצה הקודמת (2018) נחשבה קטלנית במיוחד, והסתיימה עם 33 מקרי מוות בטביעה - מתוכם 9 הנערים שטבעו באסון נחל צפית. בעקבות הנתונים הקשים ראשי התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים בהובלת משרד הבריאות ובהשתתפות משרד החינוך, הכלכלה, הרווחה והרלב"ד, החליטו לעסוק במניעת טביעות בצורה ממוקדת.

חמשת המשרדים התגייסו יחד ליצירת קמפיין רחב בתחילת עונת הרחצה תחת הסלוגן "במים לא מורידים מהילדים את העיניים". הקמפיין שודר בטלוויזיה, בדיגיטל וברשתות החברתיות, והתמקד בבריכות פרטיות - בהן יש עלייה בטביעות בשנים האחרונות. הקמפיין זכה לחשיפה גבוהה ולנתוני מעורבות גבוהים.

במקביל לקמפיין, משרד החינוך במסגרת הפיקוח על החינוך הגופני הרחיב את שיעורי השחייה לתלמידי כיתות ד'- ה' באוכלוסיות בסיכון, כהזדמנות כמעט אחרונה לרכוש את מיומנות השחייה.

בשנה"ל תשע"ט למדו שחייה במערכת החינוך 69,084 תלמידים ותלמידות. לאור ניתוח נתוני טביעת ילדים, ניתנה תוספת תקציב בשנת הלימודים תשע"ט ללימודי שחייה לחברה הערבית ולמגזר החרדי,

במסגרת זו למדו כ- 3,600 תלמידים ותלמידות נוספים שחייה, ולמגזר החרדי- במסגרת זו למדו כ- 2300 תלמידים.

חשוב לציין שבלימודי השחייה משתתפים כל התלמידים והתלמידות במטרה לשפר את הידע בשחייה, ללמדם סגנונות שחייה נוספים ולהגביר את יכולותיהם לשהייה ממושכת במים עמוקים.

פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ויו"ר התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים, ציין "טביעה היא גורם התמותה השני בשכיחותו מהיפגעות ילדים. מרבית הנפגעים הם תינוקות ופעוטות שברגע אחד של היסח הדעת פשוט שקעו לתוך המים. טביעה קורית בדממה ובמהירות ולכן כל כך חשוב שכל הורה יכיר את הסכנות ואת הדרכים למנוע אסון שכזה. אני מברך על הירידה במספר הנפגעים השנה, אך עושה זאת בלב כבד כי לא ניתן לשכוח את 13 הילדים שאיבדו את חייהם בטביעה בקיץ האחרון. התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים תמשיך לפעול להמשך המגמה לצמצום מקרי הטביעה ולהצלת חיים".

שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך, הוסיף "בקיץ הזה, בדיוק כמו המסר שעלה מהקמפיין, לא הורדנו מהילדים את העיניים. הרחבנו את פעילויות הקיץ, קיימנו פעילויות הסברה בחופים, הרחבנו את שיעורי השחייה המסובסדים, בדגש על אוכלוסיות בסיכון, וליבנו עם 13 המשפחות שאיבדו בקיץ זה את יקיריהם. נמשיך להרחיב את פעילויות המשרד בנושא, ונמשיך להעניק לתלמידים ולהורים מיומנויות מצילות חיים – זה בנפשנו".