ג'ייסון גרינבלט
ג'ייסון גרינבלטצילום: פלאש 90

ג'ייסון גרינבלט, לשעבר שליח הנשיא טראמפ למזרח התיכון, תוקף את החלטת בית הדין של האיחוד האירופי ולפיה מדינות אירופה יחויבו לסמן מוצרים שיוצרו ביהודה ושומרון, ברמת הגולן ובמזרח ירושלים.

''החלטה צבועה ופוליטית. מה שמכונה 'התנחלויות' הן למעשה ערים ושכונות; זאת שטות להעמיד פנים שלא", אמר גרינבלט.

לדבריו, ''השלום יגיע - אם בכלל - רק באמצעות משא ומתן ישיר. החלטה זו פוגעת בסיכויים לשלום ובסופו של דבר פוגעת בפלסטינים''.

כאמור, בית הדין הגבוה של האיחוד האירופי פסק כי חלה חובה על כל המדינות החברות באיחוד האירופי לסמן מוצרים שיוצרו ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן. על פי ההחלטה, יש לסמן באופן ברור שהמוצר יוצר ב'התנחלות ישראלית'.

לפני שלושה חודשים פרסם היועץ המשפטי של בית הדין חוות דעת לפיה על צרפת חלה חובה לסמן מוצרים שיוצרו ביהודה ושומרון, בניגוד להחלטה מוקדמת של בית המשפט הצרפתי. הוא טען כי חוקי האיחוד דורשים סימון של מוצרים שיוצרו ב"שטחים שכבשה ישראל מאז 1967".

העתירה הוגשה בשנת 2015, אז פרסם האיחוד הנחייה לגבי סימון מוצרים מיהודה ושומרון בכל מדינות אירופה. ההנחיה כמעט לא יושמה אך עוררה את זעמם של גורמים רבים.

יקב פסגות שבבנימין החליט לעתור לבית המשפט בצרפת נגד החלטת האיחוד בטענה שמדובר בצעד הנוגד את החוק הצרפתי.

בית המשפט במדינה דן בעתירה והחליט לקבלה, תוך שהוא מורה למשרדי הממשלה בצרפת להקפיא את יישום ההנחיות הקשורות לסימון עד קבלת החלטה בנושא בבית הדין לצדק של האיחוד האירופי, שאליו העביר את ההכרעה הסופית.

גורמים משפטיים בכירים סיפרו כי שרת המשפטים לשעבר איילת שקד ביקשה בעבר מבעלי יקב פסגות, יעקב ברג, למשוך את התביעה, לאחר שהמשנה ליועמ"ש רועי שינדורף הזהיר כי פסיקת בית הדין תזיק לכל בעלי העסקים מיו"ש המייצאים מוצרים לאירופה.

משרד החוץ בירושלים פרסם תגובה חריפה להחלטת בית הדין, "ישראל דוחה בתוקף את החלטת בית הדין האירופי שנגרר לקמפיין פוליטי, שכל תכליתו יישום סטנדרט כפול כלפי ישראל וייחודה לרעה. קיימים כ-200 סכסוכים טריטוריאליים שונים ברחבי העולם, אשר בעניין סימון מוצריהם לא פסק ביה"ד ואליהם אף לא התייחס. זוהי החלטה פוליטית מפלה".

"ההחלטה מרחיקה את השלום ונוגדת את עמדות האיחוד האירופי עצמו. החלטות כאלה מחזקות את הרש"פ בסרבנותה לקיים משא ומתן ישיר עם ישראל ומעניקות רוח גבית לשונאי ישראל וגורמים רדיקלים המקדמים חרמות כנגד ישראל ומכחישים את זכות קיומה", אמרו במשרד החוץ.

שר החוץ, ישראל כ"ץ, ציין כי "החלטת ביה"ד האירופי פסולה ערכית ומוסרית ובכוונתי לפעול מול שרי החוץ האירופים כדי לוודא את מניעת יישום מדיניות שגוייה וחמורה זו, העומדת גם בסתירה למדיניות האירופית לקדם את סיום הסכסוך באמצעות משא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים ולא באמצעות פסיקות משפטיות".