"יש גורמים בצבא שרוצים לחסל את הנח"ל החרדי". אל הקביעה החריפה הזאת הגיעו הורי חיילי גדוד הנח"ל החרדי 'נצח יהודה', שעומדים בימים אלה למשפט בגין קטטה עם בדואים בתחנת דלק בדרום. ההורים נמצאים בשיאו של מסע משפטי ארוך וסיזיפי, ולדבריהם גם רצוף עוולות מתחילתו ועד סופו.
השבוע נחתמה עסקת טיעון עם מפקד הכיתה של החיילים, שבמסגרתה הוא יורד לדרגת טוראי וירצה 60 ימי מאסר (מתוכם נותרו לו שלושה שבועות) ועבודות שירות. החתימה על העסקה, מדגישים סנגוריו, הייתה אילוץ בשל חתונתו הקרובה, אשר לקראתה רצה המ"כ לצאת לחופשי. בכוונתו לעזוב את השירות בצה"ל עם תום ריצוי תקופת המאסר.
חיילים אחרים נמצאים עדיין בהליך גישור. בעוד התביעה מבקשת להגיע לעסקאות טיעון מחמירות גם איתם, חלק מההורים מתנגדים לכך ומעדיפים כי בניהם יישפטו וחפותם תוכח. ניסן לברון, אביו של אחד החיילים ואיש מטה המאבק שהקימו ההורים, מסביר כי הם אינם מתנגדים לבירור הפרשה, אולם נראה כי הפרקליטות הצבאית עושה עוול במאמציה להפליל את החיילים "על מקרה פעוט כזה", כלשונו.
החיילים, צעירים חרדים שלמרות הלחצים החברתיים החליטו להתגייס כדי לתרום לביטחון המדינה, מגלים כי דווקא להם המערכת הפנתה עורף, "הם יוצאים קירחים מכאן ומכאן". התחושה בקרב ההורים קשה: "רוצים לחסל את הנח"ל החרדי כדי לגייס חרדים למסגרות החילוניות הקיימות בצבא ולהטמיעם סופית", טוען לברון, ומזכיר גם את הסבב המשפטי הקודם מול חיילי הגדוד שנשפטו בחומרה על הכאת מחבל שנלכד לאחר שרצח את חבריהם בגבעת אסף, "הם מנצלים את הבנים שלנו לכך. המסקנה שלנו היא שלא רוצים את החרדים בצבא כחרדים, אלא כמוטמעים".
ההשלכה המעשית מבחינת חלק מההורים היא שהבנים לא יחזרו למסגרת הצבאית עם תום המשפט וריצוי העונשים. "נתנו אמון במערכת ותמכנו בבנינו שהלכו לסכן את עצמם בלוחמה מסוכנת מול הטרור ביו"ש. כעת הם נאזקים ונכלאים כפושעים. אנו משפחות חרדיות נורמטיביות שאינן רגילות במאבקים מול מערכת המשפט, וכעת אימהות ואבות נשחקים בדיונים ארוכים מול בית הדין, שעושה רבות כדי להפליל את בנינו". לברון מבהיר כי התנפלותה של המערכת על הלוחמים "הורסת את מה שנותר מהאמון שלנו בממסד. איני יודע איך לרפא את הנזק שגרמה המערכת המשפטית הצבאית למוטיבציה של החיילים להשקיע להבא".
גם במישור ההתנהלות המשפטית, ההורים זועמים על התעלמותה של המערכת מכללי משחק יסודיים, כמו בדיקת העובדות. במקרה הנוכחי, מערכת המשפט הצבאית לא טרחה לדאוג לכך שגם הבדואים שהיו מעורבים בתגרה יואשמו או ייחקרו. הנחקרים והנשפטים הם רק החיילים, על בסיס עדותם החד-צדדית של הבדואים. "החיילים התלוננו שהבדואים תקפו אותם, אבל אף אחד לא בדק זאת", אומר לברון, ומספר: "בדיון בבית הדין הצבאי, שבו נכחתי, שאל הסנגור את התובע: בדואי מתלונן ואתם עוצרים 14 חיילים. מישהו בדק אם הבדואי דובר אמת? האם מישהו טרח לבדוק עובדה פשוטה זו? תשובת התביעה הייתה: אין סיבה לחקור את הבדואים. הסנגור חקר: האם נבדק העבר הפלילי של הבדואים? התובע התחמק: בדקנו חלקית. הסנגור תקף בחזרה: איני מכיר חיה כזו, 'בדקנו חלקית'. אם בודקים, אז בודקים כנדרש ומקבלים תשובה מלאה - אם יש או אין עבר פלילי".
לברון מתקשה לקבל את המציאות, לפיה בשל טענות של כמה צעירים בדואים שגרסתם אף לא נבדקה כראוי, נכלאים ונאזקים 14 לוחמים. לתחושתו, היד שמושכת בחוטים מכוונת הרחק מעשיית צדק: "חיילי 'נצח יהודה' מצטיינים באמונה דתית יוקדת, לאומיות ימנית וקרביות. השילוב הזה לא רצוי מבחינת הממסד הצבאי, שמגמתו להוציא מהצבא כל גורם ימני או דתי מדי, בהתאם להלך הרוח ששורר היום גם בשאר החברה בישראל".
הדרה סלקטיבית
בעמותת 'עזרה למרפא' הצליחו איכשהו לכסות את ההפסדים שנגרמו מביטול מופע ההתרמה בזכות התגייסותו של הציבור. במקביל, יש מי שמצחצחים את הגרון, התאורה והסאונד לקראת מופע התרמה גדול ומרשים לא פחות, שעל פי כל הפרמטרים לא יזכה לסיום העגום שאליו אולצה 'עזרה למרפא'.
בעוד כשבוע וחצי יעלה בהיכל התרבות בתל אביב מופע התרמה מיוחד למען ילדות וצעירות שגדלות בפנימיות. הערב, ביוזמת עמותת 'ילדים בסיכוי' ובחסות עיריית תל אביב, יזכה לתהודה רחבה ואף ישודר בשידור חי בגלי צה"ל. תחת הכותרת 'הבמה שלך' יתייחד האירוע בכך שעל הבמה יעלו זמרות ויוצרות על טהרת המין הנשי. "מיטב הזמרות בישראל במופע מיוחד", מכריז הפרסום לקראת האירוע, בלי למצמץ או לחשוש ממשטרת הלוחמה בהדרה על רקע מגדרי. שורה של אומניות נחשבות, ביניהן ריקי גל, מאיה בוסקילה, רונה קינן ולאה שבת, יכבדו את האירוע בשירתן, בינתיים בלי הרהור או ערעור על האפליה שהנהיגו מארגני הערב, אשר מדירה מהרפרטואר אומנים מהמין הגברי.
בשונה מהלינץ' ההמוני על המופע של 'עזרה למרפא' שהוביל לביטול האירוע, עד כה לא נחלצו לוחמי השוויון להגן על זכויות הגברים המודרים, וטרם נשמעו קולות התובעים את ביטול המופע או שילוב זמרים גברים בתוכו. למחאה התעוררו בינתיים רק אזרחים מן השורה שהפרסום קומם אותם, ויותר מכך – שתיקתם של כל מי שמיהרו לתקוף את המופע לטובת 'עזרה למרפא'.
עו"ד ישראל יפרח, תושב נתניה, נתקל במודעה והחליט לשגר מכתב ליו"ר נעמ"ת, חגית פאר. זו האחרונה התבטאה בחריפות נגד אי נוכחותן של אומניות בערב ההתרמה של 'עזרה למרפא', וקראה לאומנים לא לקחת חלק באירוע שיש בו הדרת נשים כה בוטה, כלשונה. היא אף הוסיפה באיום מרומז כי "כל אומן שיסכים להופיע – יישא באחריות הציבורית על כך". עו"ד יפרח פנה אל פאר בבקשה כי גם במקרה זה תפעיל את כוחה כלוחמת שוויון ללא חת, ותדרוש ממפיקי האירוע לכלול בו אומנים ממין זכר. "אני ממש לא מבקש לבטל את המופע, כמו שעשו לרב פירר", מסביר יפרח בשיחה איתו, "אני רק רוצה להראות שזה לא ייגמר. ולצערי, לא מדובר פה באפליה מגדרית אלא מגזרית. כשזה אירוע חרדי כולם מתלהמים, אבל כשמדובר באירוע חילוני של זמרות – הם שותקים".
חגית פאר, יו"ר נעמ"ת, אומרת ל'בשבע' כי ההשוואה בין שני האירועים מקוממת ומופרכת. "ראשית, מי שסובלות מהדרה בשדה המוזיקה ובחיים בכלל הן נשים. מספיק להציץ אל רשימות ההשמעה בערוצי המוזיקה השונים כדי להיווכח שזמרות אינן זוכות כמעט לחשיפה, וזאת למרות שארצנו משופעת בזמרות ומוזיקאיות מוכשרות ומשובחות. שנית, באירוע ההתרמה ל'עזרה למרפא' זמרות שהיו חלק מהרכבים שהוזמנו להופיע התבקשו שלא לקחת חלק במופע, וכאן מדובר באקט פוגעני ממש".
לעומת זאת, טוענת פאר, האירוע של עמותת 'ילדים בסיכוי' מוקדש לילדות ונערות בסיכון, ומטרתו בין היתר להוות אירוע של השראה והעצמה לנערות. "מה יותר מעורר השראה ומעצים ממופע שכולו על טהרת הזמרות, שיכולות להוות מודל לנערות בסיכון ולשדר להן עוצמה נשית?", היא תוהה.
לטעמה, עצם המושג הדרת גברים הוא מגוחך: "האם גברים סובלים בחברה שלנו מהיעדר ייצוג ומהיעדר במות להופיע עליהן? צר לי, אך כל הדיון הזה מגוחך בעיניי. טרם הגענו ליום שבו גברים נזקקים להעדפה מתקנת, ולא יקרה דבר אם מדי פעם ובהקשר הראוי ייערכו מופעים על טהרת הנשים, כדי להזכיר לציבור שיש לנו מה להציע ובמה להתגאות".
הנה כי כן, הכאוס שיצרה החונטה המשפטית-תקשורתית-פמיניסטית במלחמתה בהפרדה המגדרית יכול לחזור כבומרנג גם לאירועים מן הצד השני של המפה. אבל, כאמור, שם ללוחמי השוויון נגמרה משום מה המוטיבציה.
לתגובות: [email protected]