סילוואן
סילוואןצילום: יונתן סינדל, פלאש 90

הנכס היהודי יחזור לבעליו, כך קבע אתמול (ראשון) בית משפט השלום בירושלים, אשר הוציא צו פינוי לנכס הנמצא בבעלות הקדש יהודי בכפר סילוואן שבמזרח ירושלים.

על פי הדיווח בעיתון "הארץ", סגן נשיא בית משפט השלום בירושלים, השופט מרדכי בורשטין, קיבל את תביעת הפינוי שהגישו אנשי עמותת "עטרת כהנים" אשר מונו לנאמני ההקדש בכפר סילוואן המחזיק בקרקע.

בית המשפט קבע כי הבית בו מתגוררים 22 בני משפחה ערבים, הוקם על קרקע ששייכת להקדש היהודי, ודחה כמה טענות עקרוניות שהעלו הפלסטינים נגד הפינוי.

על הקרקע השייכת להקדש עומדים עוד מספר מבנים, אשר עמותת "עטרת כהנים" מבקשת להשיב גם אותם לידיים יהודיות, ובסך הכל על פי הדיווח ב"הארץ", הכוונה היא לפנות כ-700 תושבים המתגוררים בבתים שנבנו על קרקע בבעלות יהודית.

המדובר הוא בשכונת "בטן אל-הווא" הממוקמת במרכזו של הכפר סילוואן, ואשר נבנתה על קרקע השייכת בעבר להקדש יהודי, שהוקם כדי לשכן משפחות של עולים יהודים מתימן שהגיעו לירושלים בסוף המאה ה-19. בהוראת ממשלת המנדט ב-1938 עזבו העולים את השכונה בשל החרפת המצב הביטחוני בזמן המרד הערבי, הבתים שבהם הם התגוררו נהרסו, ובהמשך, למרות שהבעלות על הקרקע נותרה כל העת בידיים יהודיות, נבנתה במקום שכונה ערבית.

צו הפינוי שהוציא בית משפט השלום נקבע ל-1 ביולי 2020, אך המשפחה צפויה לערער לבית המשפט המחוזי, דבר שצפוי לגרור את ההליך עוד זמן ארוך.

נציין כי טענות עקרוניות שהועלו נגד מינוי אנשי עמותת "עטרת כהנים" כנאמני ההקדש, שנועד במקורו ליישוב יהודים תימנים בכפר השילוח, נדחו בפסק דין של שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק-ארז.