נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין דן במהלך רצף הפגישות המדיניות שערך עם מנהיגי העולם גם בעניין הפניה הפלסטינית לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC).

פגישות אלו התרחשו בימים האחרונים עם מלך ספרד ומנהיגי צרפת, איטליה, גרמניה, אוסטרליה, רומניה, בולגריה, פורטוגל, פינלנד, צ׳כיה, סלובניה ונוספים.

הבוקר (שישי) נפגש הנשיא עם ראשת ממשלת דנמרק, מטה פרדריקסן, והביע את דאגתו מהתערבות בית הדין הפלילי בהאג. דאגה דומה הביע הנשיא גם בפני נשיא ארגנטינה אלברטו פרננדז ואמר: ״לא יעלה על הדעת ולא נאפשר לאיש, להפוך את חיילינו- ילדינו, לפושעי מלחמה. זוהי עלילה מדאיגה שצריכה להדאיג כל צבא בעולם. היום זה קורה למדינת ישראל אבל כל מדינה צריכה לדעת שמחר זה יכול להגיע גם אליה ולמחות עכשיו״.

בפגישתו עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון, טען הנשיא נחרצות שכמו כל דמוקרטיה, מדינת ישראל פתוחה לביקורת, אבל הדגיש שלא נקבל ערעור על עצם זכותנו להתקיים כמדינה יהודית ודמוקרטית במולדתנו, ולא נקבל את הטענות נגד מימוש זכותנו וחובתנו להגן על אזרחנו. "מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית, חזקה, שיודעת להגן על עצמה וגם לחקור את עצמה, במקרה הצורך, בכל מה שקשור בזכויות אדם ובדיני מלחמה", אמר נשיא המדינה.

עוד הדגיש הנשיא כי הפניה של הפלסטינים לבית הדין הפלילי הבינלאומי היא ניסיון לדחוף את בית הדין למגרש הפוליטי, ותכליתו לגרור את המוסדות הבינלאומיים להכריע בשאלות מדיניות ופוליטיות שצריכות להתברר במשא ומתן בין הצדדים ולא במסגרת הליך משפטי פלילי. "לבית הדין הפלילי הבינלאומי ICC, אין את היכולת, הרשות והסמכות לעסוק בנושאים אלה", אמר הנשיא והוסיף: "הקריאה לבית הדין לחרוג מסמכותו מבקשת ממנו לא רק להפר אמונים לאופיו השיפוטי אלא גם להתפרק לחלוטין מיושרתו השיפוטית. הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שהינו מורכב ורגיש, מצריך בניית אמון בין הצדדים ולשם אנו מוכרחים לחתור".

בפני נשיא גרמניה, ד"ר פרנק-ואלטר שטיינמאייר, שהביע הבנה מלאה לדברי הנשיא בנושא, ביקש נשיא המדינה לעשות כל מאמץ להגן על חיילי ישראל ב-ICC: "יש לנו קוד מוסרי, חוקים מוסכמים. זו אינה זכותנו להגן על עצמו, זו חובתנו. איש באירופה לא יקבל מציאות בה ירו עליו מבלי שישיב אש".

גם בפגישתו עם מלך ספרד, פליפה השישי, ביקש הנשיא את תמיכת ספרד בעמדת ישראל בנושא: ״צה"ל, הילדים שלנו, הנכדים שלנו, הוא צבא מוסרי ואחראי. מדינת ישראל חוקרת את עצמה במקרים של פגיעה באזרחים והתערבות בית הדין בסכסוך הישראלי-פלסטיני לא תקדם אותנו״. עוד הבהיר הנשיא בהקשר הישראלי-פלסטיני כי אם לא נבנה אמון בין הצדדים לא נצליח לקדם חיים משותפים.

בפגישתו עם נשיא פינלנד, סאולי ניניסטה, אמר הנשיא: ״הרצון להביא אותנו ל-ICC לא ייאמן. אנחנו ממלאים את מחויבותנו לאזרחינו וכל כוונה להביא לחקירה קצינים וחיילים שלנו בהאג מגוחכת לחלוטין.״

בפגישתו עם ראש ממשלת צ'כיה, אנדריי באביש, טען הנשיא כי כרגע נעשה שימוש בינלאומי ב-ICC כנגד חיילי צה"ל. "מדובר בארגון פוליטי שמונע מלחצים לא נכונים,״ אמר הנשיא והדגיש: "ישראל עושה מאמצים למנוע פגיעה בחפים מפשע על אף הירי המאסיבי שמבצעים אלינו מבתי ספר ובתי חולים ומקומות אזרחיים נוספים."

הנושא עלה גם בפגישותיו של הנשיא עם מושל אוסטרליה דייוויד הארלי, נשיאי סלובניה בורוט פאחור, נשיא רומניה קלאוס יוהאניס, נשיא איטליה סרג'ו מטרלה ונשיא פורטוגל מרסלו רבלו דה סוזה.

במהלך היום (שישי) נפגש הנשיא גם עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, נשיא ארגנטינה אלברטו פרננדז, המושלת הכללית של קנדה ז'ולי פאייט, נשיאת קרואטיה קולינדה גרבר-קיטרוביץ' ונשיא אוסטריה אלכסנדר ואן דר בלן.

זהו יומו הרביעי והאחרון של רצף הפגישות המדיניות אשר מקיים נשיא המדינה עם המנהיגים אשר נענו להזמנתו והגיעו לירושלים לפורום השואה הבינלאומי.