ימים אחדים אחרי שהסתיים פורום השואה הבינלאומי בישראל נשמעת ביקורת על כך שחבל שכספי האירוע לא הושקעו בניצולי שואה החיים מתחת לקו העוני.
ד"ר בועז כהן, ראש התוכנית ללימודי השואה במכללה האקדמית גליל מערבי דוחה טענות מסוג זה.
"אלו דברים שלא צריכים להיאמר. אחוז הקשישים הרעבים בקרב ניצולי השואה זהה לאחוז הכללי באוכלוסייה המצריך סיוע לכלל הקשישים החיים בישראל. השיח הפופוליסטי הוא לצורך גזירת קופונים פוליטיים המציג אותם כרעבים ומסכנים, ממסגר אותם כקרבנות נצחיים ומוחק את תרומתם הכבירה לתקומת עם ישראל", אומר כהן לערוץ 7.
לדבריו, "פורום השואה הבין לאומי פועל על מנת לבצר את מקומה של ישראל כביתו של העם היהודי שניסו להכחיד מן העולם. זהו אירוע היסטורי בו שועי עולם מתכנסים כדי לדבר על הפשע שנעשה כלפי העם היהודי, ולקשור אותו למצבם של ניצולי השואה הוא פופוליסטי ברמה הרדודה ביותר".
ד"ר כהן מציין כי ברמה הבינלאומית היתה חשיבות עצומה לאירוח הפורום בישראל. "צריך לציין שיום השואה הבינלאומי הוא לא יום השואה של מדינת ישראל, אלא נועד לעולם. על הרקע הזה העובדה שכל כך הרבה ראשי מדינות הגיעו לירושלים בירת המדינה היהודית ונשאו דברים כל כך חשובים. ניתן לשים לב איך דיבר נשיא גרמניה היום ואיך דיבר קנצלר גרמניה רק לפני עשרות שנים. יש שינוי גדול מאוד בגישה. יש כמובן אינטרסים בפוליטיקה המדינית. אבל זה שהאינטרס של ראשי המדינות הוא להגיע לפורום השואה בירושלים זה הישג ענק. לא רק למדינה ולעם – אלא גם לניצולים עצמם".
"הרי הניצולים זעמו במשך שנים על כך שהעולם לא רצה לשמוע על זוועות השואה. עשרות שנים אחרי מדינות העולם עולות לרגל לישראל כדי לזכור את אימי השואה ולהכריז מאבק נגד האנטישמיות".
הוא שולל את הטענות שהיה צריך לנקוט בגישה אחרת כלפי נשיא פולין ולאפשר לו לנאום באירוע. "ממשלת פולין לא יכולה לומר תמיד: 'השואה זה לא אנחנו אלא רק הגרמנים' ומצד שני לומר שהם לא מדברים באירוע שעוסק בשואה. הם צריכים להחליט באיזה עמדה הם נמצאים. הרצון של פולין שמנהיגה ידבר הוא על רקע מאבק עם רוסיה וזהו מאבק שלא קשור אלינו. זה מאבק רוסי פולני שלא היה לו מקום ביד ושם".