הסגר על העיר בני ברק מסתיים הערב (חמישי), ועסוקה בעיקר בבלימת ההדבקה שהגיעה לכל רחבי העיר ולא פסחה על שום אזור.
תא"ל במיל' רונן מנליס, לשעבר דובר צה"ל, מוביל כיום את מאמץ ההסברה של מטה החירום בעיריית בני ברק ולערוץ 7 הוא מספר על המצב בעיר.
"בסך הכל אנשים מקפידים מאוד על ההנחיות ומעט מאוד מסתובבים בחוץ וגם אלה עושים זאת על פי ההנחיות. המאמץ המרכזי בעיר הוא להוציא את החולים ובמקביל לבלום את ההדבקה שהיתה בעיר בשבועות האחרונים. אנחנו מרגישים שיש תהליך שמראה סימנים חיוביים".
"בתקופה שאנחנו פה עם האלוף (במיל.) רוני נומה, אני רואה תושבים מאוד ממושמעים, שמבינים את הסכנה שיש במחלה ומחפשים מישהו שיתאים להם את ההנחיות למה שמאפיין את העיר הזאת", מוסיף מנליס.
לדבריו, מעבר לסיוע הטיפולי, לערים כמו בני ברק נדרשת גם הסברה מתאימה. "ההנחיות שניתנו סביב המחלה לא תמיד מתאימות לעיר כמו בני ברק בצפיפות שלה, בשגרת החיים שלה, במצב הסוציואקונומי ובמאפיינים של הבתים. מה שהתושבים חיפשו – וזה הדבר המרכזי שקרה פה – זו התאמה של ההוראות לשיגרת החיים בעיר ולמי שימסרו אותם, הרבנים ומובילי הדעה בעיר".
"ביממה האחרונה ציינו את פעם ראשונה שמספר המחלימים בעיר גדול ממספר החולים החדשים, אנחנו רואים יציאה של מאות חולים למרכזי המרפא השונים בארץ, רואים עלייה חדה בכמות הבדיקות וקצב ההכפלה של המחלה מתחיל לרדת משמעותית אל מול ערים אחרות בישראל".
מנליס מאמין שהצורך המרכזי הוא להקנות לתושבים את היכולת לחיות בצל הקורונה. "אחד המאפיינים של המחלה הזו היא שאנחנו לא יודעים לומר מה יהיה בעתיד. מה שאני לומד מהעיר הזו הוא שאם זה היה קורה במקומות אחרים בארץ, אפילו חזקים יותר, זה היה משהו שקשה לכל מערכת".
"עיריית בני ברק הגדילה לעשות וקראה לרוני נומה בדיוק בשיא המשבר, כשהבינה שהאירוע הזה גדול על כל עירייה וגם עליה. המאמץ שאנחנו עושים הוא להיעזר במנגנונים של העירייה בשביל לייצר מצב שבו העיר הזאת תדע לחיות בצל הקורונה לאורך זמן. כי ההבנה שלנו היא שהחיים בצל הקורונה יימשכו בחודשים הבאים. בזה אנחנו משקיעים את המאמצים שלנו".
כמי ששימש כדובר צה"ל ועבד מול אוכלוסיות רבות, מספר רונן מנליס שלמד הרבה מאוד דווקא מהעיסוק הנוכחי.
"אני עובר כאן שיעור מדהים. כשהייתי דובר צה"ל חשבתי שאנחנו עושים התאמות לקהל החרדי ולקהלים אחרים. עד שאתה לא בא לכאן אינך מבין שלא דין עיר חרדית אחת כאחרת ולא דין שכונה אחת כדין אחרת. בשבועות האחרונים הרגשתי שממש חזרנו שנים אחורה. כולם מדברים על דיגיטל, פייסבוק וטוויטר ופתאום משתמשים בכלים שהם כביכול מיושנים אבל זו הדרך היחידה להגיע לתוך הבתים של האנשים הללו. למשל, להדפיס פלאיירים ולחלק ב-40 אלף בתים. למשל, להקליט הודעה טלפונית ולשלוח אותה ל-40 אלף בתים. למשל, הכריזה ברמקולים וחשיבות המכתב של הרבנים כחלק מההנחיה. ברמה האישית זה שיעור מאלף, של איך אי אפשר להבין את הדברים הללו מרחוק וכמה הם צריכים להיות מותאמים היטב".
הוא גם משתדל לשמור על אופטימיות זהירה. "אני אופטימי עם כוכבית גדולה. עשינו כאן עבודה גדולה בשלב הבלימה והצלחנו לבלום את ההתפשטות של המחלה בעיר. האופן שבו רוני נומה, יחד עם הצבא, המשטרה והעירייה הצליחו. עיקר המאמץ שלנו הוא שלמרות השיפור, חייבים להמשיך להקפיד על ההנחיות. רק אם יישמרו הכללים – נצליח לשמור על המגמה של הורדת התחלואה בעיר. יש כאן עוד עבודה וימים מורכבים לפנינו".