
חבר ועדת הכספים ח"כ אופיר סופר (ימינה) הגיש לראש נתניהו ושר האוצר כחלון מתווה לפתרונות מיידים כנגד המצב הקשה מצויות עמותות הסיוע השונות בישראל המעניקות המסייעות למאות אלפי בית בישראל בשגרה וחירום.
על פי מתווה ההצעה עליה חתמו עשרות חברי כנסת מכלל סיעות המשכן מציין סופר כי "צו השעה מחייב להעניק לעמותות 100% זיכוי במס הכנסה על כל תרומה שמקבלת עמותה שרשומה ברשם העמותות ב- 2020. בנוסף, יבוטל בשנת 2020 המס המכונה 'מס השכר' בעמותות העומד על גובה 7.5% משכרם של כלל העובדים בעמותה, ומהווה נטל עודף בימים אלו, שבהן הכנסות העמותות נפגעו אנושות, אך ממשיכות לסייע לאזרחי ישראל".
בדיון שהתקיים היום בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת הזהירו חברי הכנסת, ובראשם סופר כי עמותות המגזר השלישי עלולות להגיע לקריסה כלכלית וזאת מכיוון שבעוד הן ממשיכות לסייע לציבור למרות נגיף הקורונה, הכנסותיהן נפגעו בצורה אנושה, ואילו המדינה לא עושה מספיק עד כה כדי להציל את העמותות מקריסה.
מאות ארגונים כבר הצטרפו לבקשה. סמנכ"ל עמותת עלה המטפלת בילדים ואנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית קשה משה סוויל אמר, "אנו מצויים בקו ראשון יחד עם כל משרדי הממשלה במלחמה נגד הקורונה ובמקביל מתמודדים עם קשיים כלכליים אדירים. בשל הירידה בתרומות לצד הגדלה דרסטית בהוצאות העמותה סביב המאבק בנגיף - שכפי שהיינו עדים דייריה מצויים ברמת הסיכון הגבוהה ביותר הקיימת - הרי שכל סיוע הנו בגדר הצלה של ממש".
יו"ר ומייסד עמותת "יד תמר" המעניקה מעטפת סיוע לאלפי משפחות במצבי חולי ומשבר, מיכי וסרטייל, הוסיף כי "לאורך השנים עברתי עם יד תמר תקופות קשות, אך לעולם לא נתקלנו במצב קשה כל כך. מרבית עמותות הסיוע הן מלכ"ר שחיות מכספים צבועים ללא רזרבות ואנחנו הופכים עולמות כדי להמשיך לפעול ולמנוע קריסתן של מאות משפחות בישראל שתלויות באופן יומיומי במתנדבי העמותה".
מנכ"ל המכללה האקדמית לחינוך חמדת הדרום קובי ויצמן ציין כי "לא יכול להיות שחלפו חודשיים מאז החל המשבר והמדינה לא מקדמת דבר למען המגזר השלישי למרות שהצהירה שתעמיד קרן סיוע אך הקריטריונים טרם פורסמו. צריך להזרים חמצן לעמותות שבינתיים קורסות, כשאחת מהאופציות היא לעודד תורמים לתרום יותר על ידי הכרה בתרומה כהוצאה או שתזוכה במס הכנסה, או לבטל את מס השכר שלא קיים על עסקים או מגזר אחר. האוצר מנצל את המצב במקום לעזור בהפחתת הוצאה מיידית בגין שכר של העובדים בעמותות".
מנכ"ל OU ישראל הרב אבי ברמן המחזיק בזולה של חצרוני ובעשרות מרכזי נוער בפריפריה הגאוגרפית והחברתית אומר, "אנחנו מעסיקים מאות עובדים ומהווים מקור הפרנסה שלהם גם בעת הזו. לא יתכן שהמדינה שהבטיחה לסייע עם קרן הסיוע לא מסייעת לא מוכנה לדחות את תשלומי המיסים. המדינה חייבת לעודד את התרומות של אזרחי ישראל, דבר שיציל את העמותות מקריסה ולבטל את מס השכר כדי שנוכל להמשיך להעסיק את העובדים, במקום שהמדינה תישא בתשלומי דמי אבטלה".
מנכ"ל המכללה האקדמית על שם קיי משה שולץ סיכם ואמר כי "המכללות נפגעות פעמיים. אינן יכולות להוציא לחל"ת ובכך להקטין עלויות ומהצד השני המצב הכלכלי משפיע על גביית שכר לימוד והפסקת פרויקטים ולכן טוב תעשה המדינה אם תוכל להקל עליהן ולכן אנחנו מצטרפים לעצומה".
בדיון בוועדה, אמר יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק (בוז'י) הרצוג, כי ישנה אטימות מוחלטת כלפי המגזר השלישי, שאחראי ל-15% מהתל"ג של המדינה ומהווה 16% מכוח העבודה.
לדבריו, מרגע תחילת המשבר ועד עכשיו לא הוזרם למגזר כסף מהמדינה והמשבר הוא איום ונורא וכי עד היום לא פורסמו הקריטריונים של הקרן שהבטיחה המדינה להקים.
בתגובה לדברי חברי הכנסת, אמר נציג האוצר, גל לנדו, כי אושרה קרן של 200 מיליון למגזר השלישי, שתחל לקבל בקשות סיוע ב-12 במאי.
לנדו הסביר כי המענק המזערי לארגונים עם מחזור של פחות מ100 אלף שקל בשנה יהיה 700 שקלים וחברי הכנסת תהוו מה יעשו העמותות עם מענק כה קטן.
חברי הוועדה דרשו מנציג האוצר תשובה באשר להצעתו של ח"כ סופר להקפאת 'מס שכר העובדים' ודיווח על תכניות לסיוע לארגונים הקטנים יותר, וכן תשובה באשר למשך הזמן מהגשת הבקשה ועד לקבלת הכסף.
"הגיע הזמן שהממשלה, שטוענת שטיפלה טוב מאוד בעניין הבריאותי ושיטחה את העקומה, תתחיל לראות איך משטחים את עקומת הפגיעות הכלכליות חברתיות ומעלים את עקומת הבראת העסקים", סיכמה היו"ר ח"כ עאידה תומא סלימאן.