ניסיון העבר מלמד על חזרה של משוחררים לדרך הטרור. הפגנת מחאה נגד שחרור מחבלים
ניסיון העבר מלמד על חזרה של משוחררים לדרך הטרור. הפגנת מחאה נגד שחרור מחבליםיגאל דילמוני

"מלאכי רוזנפלד, דני גונן וברוך מזרחי זכרם לברכה - שלושתם נרצחו על ידי מחבלים ששוחררו מהכלא הישראלי. האם הדם שלהם פחות אדום מדמם של השבויים והנעדרים?" את השאלה הזאת, ששואל הרצל חג'אג', אביה של שיר חג'אג' ז"ל שנרצחה בירושלים לפני שלוש שנים, יצטרכו לשאול בימים הקרובים גם בכירים במערכת הביטחון וסביב שולחן הקבינט.

כמעט שש שנים אחרי מבצע צוק איתן, מפרסם כעת חמאס באופן רשמי ידיעות על מגעים מול ישראל בנוגע להשבת גופותיהם של הדר גולדין ואורון שאול זכרם לברכה, יחד עם שני הצעירים הישראלים המוחזקים בעזה - אברה מנגיסטו והישאם א־סייד.

בישראל אף גורם רשמי לא התייחס באופן מוצהר לפרטי העסקה, או אפילו לעצם קיום המגעים עם ארגון הטרור הרצחני, אבל גורם המעורה בדיוני הקבינט סיפר בשיחה עם 'בשבע' כי עסקה כזאת בהחלט נמצאת על שולחן הממשלה. לדבריו, במסגרת השיחות אפילו עלו שמות של מחבלים העתידים להשתחרר, בהם גם מרצחים עם דם על הידיים. לדברי הגורם ייתכן שייכנסו לרשימה אף מחבלים שכבר שוחררו בעבר בעסקה לשחרור החייל החטוף גלעד שליט, ומאוחר יותר שבו אל הכלא אחרי שחזרו לעסוק בטרור.

השאלות סביב העסקה מטרידות אזרחים רבים, וגם את שרי הממשלה. חבר הקבינט המדיני־ביטחוני שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מספר ל'בשבע' כי לא קיבל שום עדכון מראש הממשלה על המהלך. "לא רק שלא היה דיון רציני בקבינט", אומר השר סמוטריץ', "אלא שביקשתי לקבל עדכון בערוץ שבו שרי הקבינט יכולים לקבל מידע וראש המשלה סירב, כך שאת המידע שיש לי אני מקבל מכלי התקשורת כמו כולם. אני מוטרד מאוד מכך שייתכן שנרקמת פה עסקה מאוד בעייתית. לצד המחויבות שלנו להשבת כל השבויים והנעדרים הביתה, אנחנו לא יכולים להיכנס לסכנות כאלה שוב. נכווינו בעבר מעסקאות כאלה של שחרור מחבלים, שעלו לנו בדם של יהודים ובמשפחות שחרב עליהן עולמן. האמירה צריכה להיות חד־משמעית - שחרור מחבלים לא עומד על הפרק".

סמוטריץ' מציג את הדרך שלו להשבת השבויים. "יש פתרונות רבים להשבת הנעדרים. היינו צריכים מראש להפוך את החזקת השבויים אצל חמאס לנטל עליו ולא לנכס. לא עשינו כל מה שנדרש לכך: לא הוחמרו תנאי האסירים בבתי הכלא, ישראל ממשיכה להעביר לעזה סיוע הומניטרי הכולל מזון, תרופות, סיוע רפואי וכן עזרה בהתמודדות עם משבר הקורונה. ישראל צריכה להתנות כל סיוע כזה ב'הומניטרי תמורת המוניטרי'. רוצים עזרה מישראל? תחזירו את השבויים".

סמוטריץ' מעלה בשיחה עניין נוסף - דוח שמגר. ועדה של משפטנים, אנשי ביטחון ומומחי אתיקה שהתכנסה בשנת 2008 בראשות נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר כדי לקבוע כללי מיקוח בנושא שבויים ונעדרים, כאלה שימנעו את הסחטנות מצד גופי הטרור. מסקנות הוועדה נשארו חסויות, אך כמה מהן פורסמו בכל זאת בכלי התקשורת. הוועדה ביקשה לקבוע מראש כי לא ישוחרר יותר מאדם חי אחד תמורת אדם חי אחד וגופה אחת תמורת גופה.

לדברי שר התחבורה, הדוח גובש אך מעולם לא הובא להצבעה בממשלה. "ראש הממשלה קיבל את המסקנות אבל לא לקח אותן צעד קדימה. הדוח מעלה אבק על המדפים במקום לקבוע מדיניות חדשה בשטח לכל עניין השבויים והנעדרים. אילו היינו מאמצים את המסקנות יכולנו מראש לקבוע את כללי המשא ומתן, וגם ארגוני הטרור היו יודעים מה המחיר שאנחנו מוכנים לשלם. לצערי כרגע לא מתנהל משא ומתן קואליציוני בין הליכוד לבין ימינה, אנחנו מקווים שיתחדש ושנוכל להביא את הדרישה הזאת כחלק מהנושאים שחשובים לנו להרכבת ממשלה".

הכוכבים מסתדרים

בתחילת השבוע עלו לירושלים בני משפחות שכולות והעמידו מאהל מול בית ראש הממשלה. המפגינים קראו לנתניהו שלא להגיע שוב למצב שמרצחים מסתובבים באופן חופשי מחוץ לכותלי בית הסוהר ומסכנים את חיי הציבור.

הרצל חג'אג', פעיל בפורום 'בוחרים בחיים' המורכב ממשפחות שכולות, אומר בשיחה עם 'בשבע': "יש עסקה שנרקמת, אני אומר את זה בוודאות. אף אחד לא מאשר את הדברים בשלב הזה, ואני יודע שגם שרי הקבינט לא מעודכנים בכך, אבל מי שחוקר את הנושא ועוקב אחריו לעומק מבין שהכוכבים מסתדרים לקראת עסקת שחרור אסירים. מצרים מעורבת בכך וכבר שחררה קבוצה של אסירים שיושבים אצלה בכלא כדי לעודד את חמאס לתת אמון בישראל.

כעת, על פי מקורות פלשתיניים אנחנו רואים שחמאס מבקש שחרור של אסירים קטינים, חולים וקשישים תמורת מידע על השבויים בלבד, לא שחרור, והקבוצה הזאת היא כמה מאות מחבלים. חלק ממשפחות השבויים קבלו מסר מגורם ממשלתי שביקש מהם לשמור על עמימות בימים אלה".

חג'אג' פוחד שלמרות העלטה האופפת כעת את פרטי העסקה, בסופו של דבר היא תצא לפועל. "התקשרו אליי השבוע ממטה המאבק לשחרור השבויים וניסו לברר את העמדה שלנו. אמרתי להם באופן חד־משמעי - קודם כול אנחנו תומכים בהם ומייחלים יחד איתם להשבת בניהם הביתה. כמשפחות שכולות שעולות לקברי יקירינו, אנחנו יודעים מה הערך של הבאת החיילים לקבר ישראל. ובכל זאת צריך לומר בפה מלא - לא בכל מחיר. לא לסכן חיי אדם ואזרחים חיים תמורת השבת גופותיהם של החיילים והאזרחים החיים. למדינת ישראל אין אומץ להחמיר את ענישת המחבלים, לחוקק חוק עונש מוות למחבלים - אז אין לה הזכות להקל בעונש ולשחרר אותם מוקדם".

"יש לנו הצבא הכי חזק, השב"כ הכי מתוחכם והמוסד הכי רציני", ממשיך חג'אג'. "אפשר ליזום שלל פעולות להחזרת הנעדרים. לא יכול להיות שאנחנו נשחרר את המחבלים האלה. אחרי שלא החמירו את הענישה אין זכות לאף אחד לשחרר מחבלים. זו הדרך הכי קלה למען השבויים והנעדרים, אבל הכי מסוכנת לאזרחי המדינה. מחבל משוחרר חוזר לטרור, היום בכלא יש קרוב לשישים מחבלים ששוחררו בעסקת שליט וחזרו לעסוק בטרור והצליחו לשים אותם בכלא. את חטיפת שלושת הנערים בגוש עציון תכננו משוחררי עסקת שליט מעזה, אנחנו לא לומדים מניסיון העבר? ככה מסכנים את אזרחי ישראל? ראש הממשלה נתניהו הוא מנהיג טוב, ויש לו המון זכויות בנושאים רבים למען עם ישראל, הוא מספר אחת בכמה תחומי עשייה, ואני חושש מאוד מהאפשרות שיהפוך למספר אחת בשחרור מחבלים ובסיכון אזרחי ישראל".

את מטה המאבק הקימו אנשי פורום 'בוחרים בחיים' יחד עם תנועת 'ישראל שלי'. יושבת ראש 'ישראל שלי' שרה העצני־כהן אמרה ל'בשבע': "הקמנו מטה ששם לו למטרה להיאבק בעסקת טרור שבמסגרתה ישוחררו מחבלים, מכיוון שאנו למודי ניסיון מר. אותם מחבלים לא משתקמים בכלא הישראלי, להפך. חלקם מתכננים היטב את חזרתם לפעילות טרוריסטית רצחנית. לישראל היו שנים רבות להפוך את המשוואה, למצוא פתרונות ריאליים שלא כוללים שחרור מחבלים מאסיבי, ולשמור על החיים של כולנו ועל האינטרסים הביטחוניים של המדינה. אחת הדרכים היא דוח שמגר שהוזמן על ידי הממשלה אך מעולם לא הובא להצבעה אמיתית.

"אם אכן שברי הידיעות נכונים, אנו הולכים לקראת עסקת טרור הכוללת שחרור מחבלים חסר אחריות. עם כל הכאב, הציבור הישראלי צריך להתנגד לעסקה כזו, שבעתיד עלולה לגרום באופן ישיר ועקיף לרצח ולחטיפות נוספות של אזרחים וחיילים ישראלים".