עוזי ברוך, המנכ"ל והעורך הראשי של ערוץ 7, סיפר הבוקר (חמישי) בראיון ליערה זרד ולעו"ד זיו מאור ברדיו 'גלי ישראל', על מכתב סתימת הפיות שנשלח לערוץ 7 מהיחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות.

"אני חייב לומר שכשקיבלנו את המכתב הזה הייתי בטוח שזאת איזו שהיא הלצה", אמר ברוך, "דבר ראשון שעשיתי, ישבתי במשרד של ערוץ 7 והלכתי עם זה לרבנית שולמית מלמד, היו"ר, ואמרתי לה 'תגידי את ראית המכתב הזה ממשרד המשפטים'?".

"התגובה שלה הייתה מאוד מפתיעה. היא אמרה לי 'מה הבעיה להגיד ערבים, מה זאת מילה גסה? אסור לומר ערבים?'", ציין ברוך והסביר, "זה ציבור בישראל ואתה כותב ערבים, למה משרד המשפטים מתייחס למילה ערבי בצורה שלילית כל כך? אני לא רואה שום בעיה במילה ערבי".

לא רק ברוך חשב בהתחלה שהמכתב הזה הוא הלצה. "זאת הזיה. הרבה פנו אליי אתמול בוואטסאפ ושאלו אם המכתב הזה אמיתי. הם היו בטוחים שהמכתב הזה הוא פייק".

ברוך טען כי "הרעה החולה הזאת מתחילה בהקמתן של כל מיני ועדות שונות ומשונות. יש מקום לוועדה אם חלילה לא מקבלים לעבודה אדם מסוים על רקע מוצאו, או לא משכירים לו בית אז אני מבין את תפקידה של אותה יחידה. אבל להכתיב לתקשורת מה יהיו הכותרות? בחייך".

במערכת אתר ערוץ 7 בחרו שלא להסיר את הפרסום על אף הדרישה להסרתו מצד עו"ד ביסוור ממשרד המשפטים. "אני לא התייחסתי למכתב", אמר ברוך. "רק העתקתי לאותה עורכת דין מה אומר הביטוי ערבי. העתקתי לה מוויקיפדיה ואמרתי אני לא רואה שום בעיה במושג הזה וזהו, לא התייחסתי. אני לא חושב שצריך להתייחס לזה".

שיגור המכתב הרתיח את המראיין, עו"ד מאור. "אני קורא כרגע את הביוגרפיה של מוסוליני ואני רואה שאחת הטקטיקות שלו בעלייה לשלטון הייתה לשרוף מערכות של עיתונים שלא מצאו חן בעיניו, זה מה שהוא עשה כדי לעלות לשלטון", אמר.

"הוויכוחים הפוליטיים בשלוש מערכות הבחירות האחרונות היו לא בין נתניהו לגנץ, אלא בין הציבור שוחר הדמוקרטיה לבין הפקידים תאבי השלטון. כאשר הם מרשים לעצמם בכלל להתבטא בצורה כזאת, הבעיה היא הרבה יותר חמורה מאשר התשובה אם ערבי זה מילת גנאי או לא מילת גנאי", הוסיף.

במהלך הראיון חשף עו"ד מאור כי בכוונתו להגיש תלונה במשטרה נגד עו"ד אסתר ביסוור ממשרד המשפטים ששלחה את המכתב, משום שלדעתו שליחת המכתב זה היא עברה על החוק.

"היה לנו וויכוח האם עו"ד ביסוור, שחתמה על המסמך הזה, האם היא עוברת על החוק. התשובה שלי היא חד וחלק", אמר.

"לפי החוק, 'עובד ציבור המשתמש לרעה בסמכותו, עושה או מורה לעשות מעשה שרירותי הפוגע בזכותו של אחר - דינו מאסר שלוש שנים'", הוא ציין. "זאת עבירה פלילית. אני הולך להגיש תלונה במשטרה נגד עו"ד ביסוור ממשרד המשפטים, ואני מבקש מכל מאזין שחולף ליד תחנת משטרה להגיש נגדה תלונה. כי מה שהיא עשתה לדעתי זו עבירה פלילית, ואם אנחנו, הציבור, נשתוק כאשר העליית מדרגה הזו קוראת, אנחנו נאבד את חופש הביטוי מהר מאוד. זה מעשה חמור בצורה בלתי רגילה".

לדבריה של זרד, "הדיון על טרמינולוגיה הוא סופר לגיטימי והכרחי. התקשורת הישראלית נוטה שמאלה ולי תמיד יש ביקורת על טרמינולוגיה, על התבטאויות של עיתונאים, על איך שהם מציגים את האייטמים - אבל לא כשזה מגיע מצנזורה משפטית".

לסיכום סיפר ברוך, "הרבה פעמים העירו לנו, 'למה אנחנו כותבים מתנחל'? אני באייטמים כותב מתנחל כי מבחינתי זו לא בושה להיות מתנחל. אני גאה בכל מי שגר בעופרה, בית אל, בשומרון ובגוש עציון, זו גאווה גדולה להיות מתנחל.

"לא סתם כתב חגי סגל, כשהוא היה מנהל מחלקת החדשות בערוץ 7, את 'המונחון'. זה מדהים לראות את ההבדלים בין 'התהליך המדיני' לבין מה שקראו אז בתקשורת 'תהליך השלום' והחגיגות שהיו בגל"צ וכולם שכחו. כל מיני מילים נכונות שצריך להשתמש בהן כדי שלא יעבדו עלינו", כך ברוך.

המכתב
משרד המשפטים