אסתר חיות
אסתר חיותPhoto by Oren Ben Hakoon/POOL

שופטי בית המשפט העליון, הנשיאה אסתר חיות והשופטים עוזי פוגלמן ודפנה ברק ארז דחו בצהריים (שני) עתירה שהגישו תנועת "שלום עכשיו" ופעילת השמאל הקיצוני חגית עופרן נגד היועמ"ש.

העותרים מהשמאל ביקשו מבג"ץ להורות ליועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה נגד חמש מועצות אזוריות ביהודה ושומרון וראשיהן בחשד שפעלו לביצוע בניה בלתי חוקית.

מדובר במועצה האזורית מטה בנימין, במועצה האזורית שומרון, במועצה האזורית גוש עציון, במועצה האזורית הר חברון ובמועצה האזורית בקעת הירדן.

כמו כן ביקשו העותרים להורות על פתיחה בחקירה גם נגד 'אמנה - תנועת ההתיישבות של גוש אמונים' וחברת 'בניני בר אמנה חברה לבניין ופיתוח בע"מ'.

המדינה טענה כי יש לדחות את העתירה מאחר ושיקול הדעת הנתון לרשויות בשאלה האם לפתוח בחקירה נגד חשודים פוטנציאליים הוא רחב, ומנגד התחייבה לבחון הקמת יחידה שתפעל לפיקוח על עבירות בניה בהתיישבות ביו"ש.

באי כוחם של ראשי הרשויות הסבירו כי רבים מהפערים נוצרו כתוצאה מהמצב המשפטי המורכב שבגללו לא הושלמו ההליכים הנדרשים במישור המדיני והמוניציפאלי, אך בשום פנים לא מדובר בפעולות עברייניות כפי שטוענים העותרים.

"מי שמשלמים את המחיר על המצב המשפטי הסבוך הם אותם אזרחים ישראלים שביקשו לממש את זכותם הטבעית להתיישב באזור ולהקים בו את בתיהם. חלקם הגדול רכשו את בתיהם ישירות מהמדינה או שהמדינה הכשירה את המגרשים עליהם הוקמו בתיהם" נכתב בתגובה. בנוסף נאמר כי "אותם מתיישבים חיים תחת מציאות אבסורדית וקשה בה ישובים ושכונות מצויים בקיפאון מוחלט".

עוד טענו ראשי הרשויות כי שלום עכשיו מנסה להשתמש בדין הפלילי בצורה שקרית ועקומה כדי לקדם את האג'נדה הפוליטית של הארגון.

הרכב השופטים דחה כאמור את העתירה. השופטים קיבלו את עמדת המדינה לפיה תיבחן הקמת יחידה שתעסוק באכיפת הוראות הבנייה בהתיישבות.

ראש המועצה האזורית בנימין ישראל גנץ הגיב לפסק הדין ואמר, "בשלום עכשיו פועלים בדרכים שקריות וטוב שבג"ץ הפעם לא שיתף איתם פעולה. זהו ארגון שמתיימר לדאוג לזכויות אדם אך בעתירה ביקש לרמוס זכויות אדם ואזרח של מאות אלפי אזרחים רק בגלל שהם יהודים. קוראים לזה גזענות. הפעילות שלהם מועדדת אותנו להתרחב ולצמוח כפי שאנחנו עושים יום יום הלכה ולמעשה"