תחרות שמקיים האגף לתרבות יהודית בעקבות יוזמה של רחלי מושקוביץ, זוכת פרס שר החינוך לתרבות יהודית, נקראת 'יוצאים לאור' ומיועדת לכישרונות מהגיל השלישי.
הרב איתיאל בר לוי, מנהל האגף לתרבות יהודית במשרד החינוך, מסביר כיצד נולדה התחרות.
"גילינו שיש כל כך הרבה אמנים בכל התחומים, שאינם באים לידי ביטוי, ופתאום כשיש תחרות צצים ופורחים כישרונות מדהימים. התקופה של הישיבה בבית בתקופת מגיפת הקורונה, גרמה לנו לחבר את הצורך בביטוי כישרון יחד עם הבעיה שהמון אזרחים ותיקים נמצאים בבית ולא יכולים לצאת – והכרזנו על תחרות כישרונות", אומר בר לוי בראיון לערוץ 7.
לדבריו, הקריטריונים לתחרות נמוכים יחסית, כדי לאפשר לכמה שיותר מתמודדים להשתתף. "ניסינו להיות גמישים מאוד, כי ברגע שמהדקים את הקריטריונים, מגבילים את האנשים. התחרות מיועדת לאזרחים ותיקים מגיל 60 ומעלה. אנשים מגישים עבודות בתחום התרבות היהודית בחיבור בין גאולת ישראל ממצרים לעצמאותנו ולעצמאות הרוחנית ששיאה בשבועות לבין התקופה הלא פשוטה שעברנו".
ההיענות, מספר הרב בר לוי, גדולה. "כבר יותר ממאה עבודות הוגשו לתחרות ומדהים כמה היענות יש לעניין וכמה אנשים רוצים להראות ולהציג את הכישרון שלהם. אנחנו מתייחסים לאזרחים הותיקים כגיבורים ודווקא בגלל זה יזמנו את התחרות עבורם".
רחלי מושקוביץ, שיזמה את הרעיון מוסיפה, "בלב תקופת הקורונה, מצאתי את עצמי מובטלת מעשייה. התיאטרון מוקפא, ביה"ס למשחק נעול, הכל על "הולד". אבל פעפוע של יוצר לא יכול להיעלם, והיצירה בקעה החוצה במילים. ישבתי לכתוב- פרוזה, שירים, תובנות. כל מה שעולה על הדף והמקלדת".
"זה הביא אותי לחשוב על אנשים בוגרים סביבי, אלה שהבתים שלהם שקטים עכשיו מילדים ונכדים. אצל בני השישים ומעלה אין יוצא ואין בא, לא הולכים לעבודה ואפילו לא לסופר. כאן נבט בי הרעיון- לקדם מיזם שיעודד את בני ה60 ומעלה לכתוב, ליצור, ולהביע. ליצירה יש כח שממריץ חיים בעורקים. הודות לרב איתיאל בר לוי, ראש האגף לתרבות יהודית, הרעיון התקבל ואומץ בחום, ושם קיבל צורה ופנים. צוות האגף המסור התגייס למשימה במלוא הלב".
לדעתה, התחרות מפיחה חיים בקרב אנשים שהקורונה הכריחה אותם להיות סגורים בבתיהם. "כשמגישים את היצירה יש אפשרות לצרף כתיבה אישית נוספת על תהליך היצירה, ועל העומד מאחוריה. מרגש לקרוא את מה שהיוצרים מביאים מהעולם הפנימי שלהם, ואיך הם נותנים לו ביטוי. כשמישהי מתארת איך בתוך ים הבדידות שהקורונה כפתה עליה, משהו ניעור בה לחיים, ויש משמעות ליום הריק כי היא ממלאת אותו ביצירה- זה דבר גדול ויקר בעיני".
יפה פרנס, מנהלת תחום שת"פ באגף לתרבות יהודית הוסיפה, "יצרנו שיתופי פעולה עם גופים כמו משרד הרווחה, איגוד בתי אבות, רשת משען, תכנית ברוקדייל בר אילן ועוד, שנרתמו למיזם, הפיצו את הפרסום ונתנו לו הד נרחב, ובע"ה כך גם ייערך ערב סיום חגיגי".
ניתן להגיש עבודות לתחרות עד ליום שישי, י"ג בסיון (5/6).