
כל עובד יעזוב בסופו של דבר את מקום העבודה שלו. לא משנה אם אתם מתפטרים כדי לעבור לעבודה חדשה, אם אתם יוצאים לפנסיה או לפנסיה מוקדמת, או אם חלילה פיטרו אתכם – בכל מקרה, תמיד יש לכם שליטה על מצבכם.
בכל פרישה מומלץ לבדוק איך אתם יכולים להתנהל נכון, כי תכנון פרישה חכם יכול לחסוך לכם עשרות ואף מאות אלפי שקלים.
בשורות הבאות מומחי הפרישה של המרכז לתכנון פרישה מספקים לכם 4 טיפים יעילים, כאלו שעתידים לחסוך לכם כסף רב ולסייע לכם להתנהל נכון.
הכלל הראשון של תכנון פרישה הוא שיש משמעות לזמן שבו תעזבו. למשל, אם ההכנסה בשנים שאחרי הפרישה צפויה להיות נמוכה יותר מכפי שהייתה עד עכשיו, כנראה שתעדיפו לפרוס את סכום הפיצויים ובכך להנמיך משמעותית את המס שתשלמו. במקרה שכזה, אולי עדיף לכם לפרוש אחרי ה-30 לספטמבר, על מנת שהשנה שבה עדיין עבדתם לא תיחשב כשנת הפריסה הראשונה.
דוגמה נוספת היא זיהוי כוונה של המעסיק להכריז בקרוב על תוכניות לעידוד פרישה מרצון. לפני שאתם מצהירים על רצונכם לפרוש, כדאי לברר את הנושא ואולי לדחות את הפרישה בהתאם על מנת לזכות בתנאי פרישה משופרים. אם התחילו להישמע במסדרונות לחשושים בדבר עידוד פרישה אז כנראה ששווה לכם לגלות מעט סבלנות.
כדי לבצע החלטות אשר נכונות עבורכם בעניין תכנון פרישה, חשוב לאסוף ראשית את כל המידע והמסמכים שתזדקקו להם. אלה יכולים לכלול, בין השאר, את היתרות העדכניות ושאר פרטים לגבי לגבי קופות הגמל, קרנות ההשתלמות, פוליסות הביטוח (ביטוח מנהלים או ביטוח פרטי) וקרן הפנסיה.
אחרי שתהיה בידיכם התמונה המלאה לגבי מצבכם, כדאי להתחיל לאסוף את כל המסמכים שאולי תזדקקו להם בתהליך, כמו הסכם העבודה עליו אתם חתומים במקום העבודה הנוכחי, במיוחד אם יש בידכם גם הסכם קיבוצי או צו הרחבה שרלוונטי למגזר שלכם. בנוסף, בררו לגבי דו"ח פרופורמה (סימולציה) לתנאי הפרישה והשיגו העתק לטפסי 161 ממעסיקים קודמים.
זכרו כי הקלישאה ידע היא כוח, קורמת לה עור וגידים כאשר מדובר בנושאים כספיים המרכזים מצבור גדול של מידע שנאסף לאורך השנים.
לא קל להתפרנס במדינה שלנו, אבל במקרים רבים המדינה דווקא חוקקה חוקים ותקנות שמסייעים לנו. הבעיה היא שהזכויות שלנו הן לפעמים כל כך סבוכות ומורכבות שאנחנו אפילו לא מודעים למה שמגיע לנו. רגע לפני פרישה ממקום העבודה כדאי לעשות את המאמץ הנוסף ולוודא שסגרתם את כל הפינות:
- לוודא שהמעסיק אכן שילם את כל הסכומים השוטפים לקופת גמל, פוליסת ביטוח, קרן השתלמות, קרן פנסיה וכו'.
- לבדוק האם נותרו לכם ימי חופשה ודמי הבראה, האם ניתן לפדות את חלקם או את כולם, וכיצד יהיה נכון לעשות את זה עם מינימום של חבות מס.
- לברר כיצד מחושבים פיצויי הפרישה שלכם, כלומר אילו רכיבים מהמשכורת נכללים בה ואיך היא מחושבת.
*את כל המידע הזה פשוט יותר למצוא כאשר אתם עדיין מועסקים בחברה ולא בדיעבד.
4. התכוננו כלכלית ליום שאחרי
אולי יפתיע אתכם לשמוע, אבל גם הפורשים האחראים והמתוכננים ביותר מזניחים לעתים את השלב הזה. בין אם הפרישה שלכם מתרחשת בנסיבות נעימות או שהיא מפתיעה ומקשה עליכם – השורה התחתונה היא שמצבכם הכלכלי עומד להשתנות.
כדאי לערוך חישוב מחודש ומסודר עם בן הזוג לגבי ההכנסות הצפויות למשפחה לאחר הפרישה. האם גובה ההכנסות העתידי צפוי לכסות על גובה ההוצאות? האם תצטרכו להיערך בהתאם ולצמצם חלק מההוצאות של משק הבית? אם ישנן הוצאות מיותרות אותן ניתן להפחית מבלי לפגוע באיכות החיים?
עד כמה שהמחשבה הזו לא נעימה, דווקא העימות איתה הוא מה שימזער את הנזק בצורה הטובה ביותר.
תכנון פרישה הוא אחד הצעדים המשמעותיים ביותר עבור מי שניצב בפני פרישה לגמלאות ובפני מי שעדיין לא עשה סדר בכספים שלו. ייעוץ מקצועי עתיד לחסוך לכם סכומי כסף גדולים, אשר ברב המכריע של המקרים יעלה עשרות מונים על מחיר הייעוץ כמו כן, ישנם יועצי פרישה אשר אינם גובים תשלום על ייעוץ, והם ירוויחו דרך שיתופי הפעולה שייצרו עבורכם עם הגופים הפנסיוניים והביטוחים השונים, קוראים להם משווקים פנסיונים.
אז אם השירות לא עתיד לעלות לכם והוא גם ישאיר לכם כסף רב בכיס, אז למה אתם מחכים? אל תהססו ותעשו צעדים משמעותיים עבור העתיד הפיננסי שלכם, של ילדכם, ואולי גם של נכדיכם.
לסיכום, אתם ניצבים בפני אחת ההחלטות הכלכליות הכי משמעותיות שתעשו או עשיתם בחייכם. מדובר על ממון רב אשר צברתם לאורך השנים, ביזע ובמאמץ, ועל מנת לשמור אותו, להגדיל אותו ככל הניתן ולאפשר לכם מציאות כלכלית טובה יותר דרוש לכם תכנון פרישה מראש.
אם אינכם חמושים בכל המידע הדרוש אז כדאי לכם להתייעץ עם אנשי מקצוע. בכל אופן, אל תחכו ואל תקוו כי רשות המיסים תכיר לכם בכל הזכויות מבלי שתנקפו אצבע.