פרופ' גל איפרגן
פרופ' גל איפרגןצילום: רחל דוד, סורוקה

החודש מציינים בעולם את חודש המודעות למיגרנה ולכאבי ראש.

מיגרנה היא אינה עוד כאב ראש אלא מחלה שעלולה להיות מלווה בתחלואה ניכרת ובמגבלה תפקודית משמעותית והיא מדורגת על ידי ארגון הבריאות העולמי במקום השלישי ברשימת המחלות המגבילות ביותר.

בישראל כמעט מיליון איש סובלים ממיגרנה. מיגרנה היא אחד מהכאבים הקשים שתוקפים בני אדם. כאב המופיע בדרך כלל בצד אחד של הראש, באיזור קדמי, במצח או ברקה, כאב חזק, אי מסוגלות לראות אור ו/או לשמוע רעש. לעיתים מלווה הכאב גם בבחילות ובהקאות.

נשים סובלות ממיגרנה פי שלושה יותר מגברים, התקף מיגרנה יכול להימשך מספר שעות ועד מספר ימים.

הגורם למיגרנה הוא גנטי שבסיסו עדיין לא ידוע. ל-70% מהאנשים הסובלים ממיגרנה יש לפחות קרוב משפחה מדרגה ראשונה אחד הסובל מהמחלה.

עוד עולה מהנתונים כי גורמים כמו חוסר/ עודף שינה, מחזור הורמונלי, מתח ומזג אוויר יכולים לעורר התקפים אצל הסובלים ממיגרנה.

קיימים טיפולים רפואיים מוכחים לעצירת התקפי מיגרנה ולמניעת התקפים. התקף מיגרנה יכול להתחיל עוד לפני כאב הראש. סימנים כמו קושי בשינה, חוסר תיאבון, השתנה מרובה, פיהוקים ועצבנות יכולים לבשר על התקף מיגרנה קרב.

טיפול תרופתי יעיל יותר בתחילת התקף המיגרנה. מומלץ לטפל מוקדם, כאשר מזהים שהתחיל התקף מיגרנה.

רוב הטיפול המונע במיגרנה הוא באמצעות תרופות. מומלץ כי מטופלים הסובלים מארבעה ימי מיגרנה בחודש ומעלה, ומטופלים שאינם משיגים הקלה משמעותית בהתקפים ע"י טיפול אקוטי, יפנו לנוירולוג וישקלו איתו שימוש בטיפול מונע.

פרופ' גל איפרגן, מנהל החטיבה לרפואת המוח והמחלקה הנוירולוגית בסורוקה אמר "התקפי מיגרנה תכופים וממושכים משפיעים באופן משמעותי על חייהם של מטופלים רבים הסובלים מהמחלה ומשפיעים כמעט על כל אספקט בחיים – עבודה, חיי משפחה, תפקוד יומיומי וכמובן איכות החיים. אבחנת מיגרנה מתבססת בעיקר על הניסיון הקליני ותאור הסמפטומים של המטופל. השנים האחרונות מביאות איתן הבנה חדשה של המחלה ודרכי הטיפול בה, כך שניתן להביא לשיפור משמעותי בחייהם של הסובלים מהמחלה.

מיגרנה לא הורגת אנשים, אבל היא ממררת את חייהם ואת חיי הקרובים אליהם. ההערכה בעולם היא כי פחות משליש מהסובלים ממיגרנה הזקוקים לטיפול מונע אכן מקבלים אותו, וכי רבים מהסובלים ממיגרנה לא פונים לקבלת טיפול מיטבי".

"תקופת הקורונה המחישה לנו היטב את היקף תחלואת המיגרנה", אומר ד"ר עובד דניאל, יו"ר החברה הישראלית לכאב ראש האיגוד הנוירולוגי בישראל.

"אנחנו יודעים שסטרס ואי שמירה על שגרת חיים עלולים לגרום להחמרה משמעותית במיגרנה. התקופה האחרונה התאפיינה בסטרס ניכר, בפרט לגבי ביטחון התעסוקה וההשתכרות, שינה בשעות לא קבועות, לרבות חסך שינה או עודף שינה, הרגלי תזונה לא מסודרים, וכמובן העדר פעילות גופנית כבשגרה. התוצאה היא: החמרה ניכרת במצב החולים שלנו. אנו הרופאים, מצאנו עצמנו חסרי אונים ביכולתנו לעזור בתקופת סגר במרבית הזמן. בנוסף, ארון התרופות בבית היה זמין להם יותר, והם צרכו המון משככי כאבים, שגרמו להחמרה נוספת במצבם. יש גם חולים, שחוו התקף חריג, שגרם לחשש, שנדבקו בקורונה, שאחד הסממנים המוכרים שלה הוא גם כאב ראש".

ד"ר דניאל מסביר כי מיגרנה היא כאב ראש אפיזודי, או כרוני, לרוב חד צדדי, בדרגה בינונית - קשה, הנמשך בדרך כלל בין 4 שעות ל- 72 שעות.