בראיון זום מגזרי מתייחסת שרת המשפטים לשעבר, חברת הכנסת איילת שקד, למהותה ותפקידה של מפלגת הציונות הדתית במרחב הפוליטי בישראל.
חברת הכנסת שקד רואה במפלגה הציונית דתית ככזו המייצגת את ערכי עם ישראל, תורת ישראל וארץ ישראל ומתוך כך הנגזרות העולות מערכים אלה. הדברים באים לידי ביטוי בשילוב של תורה ועבודה ויהדות מקרבת על אף היותה של הציונות הדתית מניפה של זרמים שונים, כהגדרתה.
"למפלגה יש תפקיד חשוב של עמוד שדרה אידיאולוגי שלא קיים בשום מפלגה אחרת, ואת האידיאולוגיה המפלגה יונקת מתוך התורה", אומרת שקד ומעירה כי אמנם המפלגה רואה כחלק מיעדיה סוגיות משפטיות וכלכליות על אף שאלו אינן חלק מהאידיאולוגיה הצרופה של הציונות הדתית ועל אף שקיימות עמדות שונות בתוך הציונות הדתית.
על שילוב אישים שאינם שומרי תורה כמותה במפלגה אומרת שקד כי יש במפלגת הציונות הדתית גם מקום לכאלה שאינם מבניה ומבנותיה אך מזדהים עם ערכיה הבסיסיים של המפלגה.
על עצם הצורך בקיומה של מפלגה ציונית דתית בשעה בה בלא מעט מפלגות קיימים חברים שגדלו בציונות הדתית וחיים על פי ערכי הציונות הדתית, אומרת חברת הכנסת שקד כי אכן מחצית מציבור הציונות הדתית הצביעה למפלגות אחרות כדוגמת הליכוד וכחול לבן, וזאת על אף מאמצים לא מבוטלים שלה ושל חבריה למפלגה לשכנע אותם לעשות אחרת.
"מפלגת הציונות הדתית היא לא רק של הציונות הדתית, אלא גם של ציבור ימני חילוני שמזדהה עם הערכים הללו, כך שלא מדובר במפלגה סגורה", אומרת שקד ומסבירה מדוע להצביע דווקא למפלגת הציונות הדתית בשלוש סיבות מרכזיות, והראשונה שבהן היא צרכי המגזר.
"למגזר יש צרכים. כאשר היום יש בעיות לחמ"ד לא באים לתהילה פרידמן או לציפי חוטובלי אלא אלינו. בסופו של דבר מי שדואג לבעיות המגזר זו המפלגה של הציונות הדתית כי לנציגים הסרוגים במפלגות האחרות אין כוח פוליטי. הסרוגים בליכוד לא יכולים להשיג תקציבים לציונות הדתית. הם אנשים נפלאים אבל כשאין כוח פוליטי מרוכז שנותן משקל מול מפלגת השלטון אי אפשר להשיג את הדברים הללו".
סוגיה נוספת היא העמוד השדרה האידיאולוגי של המפלגה. שקד מזכירה: "ראינו בעבר שהליכוד מאוד מושפע מהשותפות הקואליציוניות שלו, וכשמדברים על נושאים אידיאולוגיים ערכיים זה התפקיד שלנו לייצג אותם ולשמור עליהם". בדבריה היא מזכירה את חוסר ההתייחסות למשמעותו של משרד המשפטים לפני תקופתה, מה שהוביל את נתניהו להפקיד את המשרד בידיה של ציפי לבני. "זה לא היה אישיו", היא אומרת.
בהקשר זה היא מזכירה את נושא הזהות היהודית שתפס תאוצה בעקבות כניסת המפלגה לסוגיה, בעידודו ודחיפתו של הרב רונצקי ז"ל והגיע לכלל מערכת החינוך, גם זו שאינה דתית. "נושא הזהות היהודית לא מעניין את הליכוד או את כחול לבן. יכול להיות שהוא מעניין אינדיבידואלים במפלגה אבל כשאין לך כוח פוליטי ולהזיז דברים האינדיבידואלים במפלגת שלטון לא יכולים לקדם את השליחות של הצינות הדתית".
באשר לאפשרות שבה בעתיד, אחרי תקופת נתניהו, תמצא שקד את עצמה במפלגה אחרת על מנת להגיע לראשות הפירמידה, היא משיבה ואומרת כי הדבר אינו מבטל את חשיבות קיומה של מפלגת הציונות הדתית. "המפלגה שמייצגת את הציונות הדתית - הקיום שלה מאוד חשוב".
באשר לה עצמה מודה שקד כי לא ניתן להגיע לראשות הממשלה ממפלגה שכזו, אך היא אינה שוללת תרחיש בו המפלגה תייצר חבירה פוליטית למפלגה אחרת ויחד ניתן יהיה להגיע לצמרת ההנהגה. "קיומה ועצמאותה של מפלגת הציונות הדתית חשובות וזה לא סותר את חשיבות תפקידיה של מפלגת השלטון".
בהזדמנות זו מתבקשת שקד להתייחס להתמודדות הממשלה עם גל הקורונה הנוכחי ומדבריה עולה ביקורת לא מבוטלת להתנהלות הממשלה בזירה הכלכלית. "הממשלה לא עשתה מה שצריך, בוודאי לא בחודשיים האחרונים. היא לא בנתה מערך של בדיקות וחקירות, לא ניצלה את הזמן שהיה לה להתמודדות עם הנגיף. זה נובע בעיקר מחוסר יכולת לבצע. הממשלה היא גוף מסורבל ומשרדי הממשלה מסורבלים ואין הרבה שרים שיודעים לבצע. לכן נקלענו למצוקת הגל השני בצורה מהירה".
"הקורונה היא יותר מחלה כלכלית מאשר בריאותית. אני נפגשת מדי יום עם בעלי עסקים ויש קריסה של הרבה מאוד עצמאים ואין פתרונות לממשלה. גם ביצוע הטיפול בקורונה לא טוב. למה סגרו את המלוניות שבנט פתח? אנחנו יודעים ששני שליש מההדבקה זה בבית ומי שאין לו בית לבד צריך לעבור למלונית. למה זה לא קרה? יש אינסוף בעיות ופאשלות וזה בעיקר נובע מזה שאין מנהל מרכזי שמתכלל הכול ויכולות ביצוע נמוכות".
הראיון התקיים במסגרת כנס דיגיטלי שערכה תנועת אמונה תחת הכותרת 'מגזר או מגז"ל'.